Supersuositun Laatuguru-kirjan Oksaharju ja Hämäläinen vastaavat Sijoittaja.fin kysymyksiin!

Laatuguru käy läpi laatusijoittamisen periaatteet edeten suurista linjoista Helsingin pörssin yksittäisten yhtiöiden tarkasteluun. Kuinka maailman menestyneet sijoittajat ovat käyttäneet laatukriteereitä ja mitkä suomalaisyhtiöt voisivat kiinnostaa heitä?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Laatuguru käy läpi laatusijoittamisen periaatteet edeten suurista linjoista Helsingin pörssin yksittäisten yhtiöiden tarkasteluun. Kuinka maailman menestyneet sijoittajat ovat käyttäneet laatukriteereitä ja mitkä suomalaisyhtiöt voisivat kiinnostaa heitä?

Laatugurussa Oksaharju ja Hämäläinen ovat saaneet rinnalleen suosittua laatusijoittamiseen erikoistunutta blogia pitävän Random Walkerin. Nimimerkin takana on suomalaisessa suuryhtiössä työskentelevä talouden ammattilainen. Kysyimme kirjan kirjoittajilta laatusijoittamisesta ja sen hyödyistä.

Mikä on laatuyhtiö?

Karo Hämäläinen: Laatuyhtiö kykenee tienaamaan poikkeuksellisen korkeita tuottoja kaikissa suhdannevaiheissa ja kasvamaan suhdanteiden yli. Tämän mahdollistaa se, että laatuyhtiöllä on jokin kilpailuetu suhteessa muihin toimijoihin. Laatuyhtiötä myös johdetaan laadukkaasti – ei kvartaalin vaan vuosikymmenten etu mielessä.

Jukka Oksaharju: Tällaiselta yhtiöltä löytyy kyky investoida voittojaan takaisin liiketoiminnan kasvattamiseen korkein tuottoastein. Näin korkoa korolle -mekanismi pääsee oikeuksiinsa ja salkun tuottokäyrä piirtyy ajan kanssa kohti pohjoista. Olennaista ei siis ole ainoastaan yhtiön nykyinen kannattavuus vaan pikemminkin kyky lisätä mahdollisimman paljon pelimerkkejä pajatsoon mahdollisimman korkeilla tuottoasteilla.

Miten laatuyhtiön tunnistaa?

Karo Hämäläinen: Laatuyhtiön etsiminen edellyttää aina laadullista eli kvalitatiivista analyysia ja vaatii siksi sijoittajalta enemmän työtä kuin yksinkertaisten tunnuslukujen tarkastelu. Tunnuslukujen avulla voi kuitenkin suorittaa ensimmäistä seulontaa. Esimerkiksi hyvä bruttokatemarginaali, oman pääoman tuotto ja tuloksen vakaus ja kasvu ovat oivallisia osviittaa antavia mittareita.

Jukka Oksaharju: Laatusijoittaja on paitsi tuottojen maksimoija myös pääoman pysyvän menettämisen välttäjä. Siksi laatuyhtiön tunnistamisessa on lähdettävä liikkeelle ja itse asiassa pysyttävä Excelin parissa. Powerpointilla kannattavat yhtiöt eivät lähtökohtaisesti ole laatusijoittajan makuun. Karon mainitsemien tunnuslukujen taustalla on yleensä ensiluokkainen ja omaa toimialaansa suvereenisti hallitseva yritysjohto, jolla on myös ”omat pähkinät” samassa korissa muiden omistajien kanssa.

Milloin laatuyhtiö ei ole enää laatuyhtiö?

Karo Hämäläinen: Laatuyhtiö voi menettää kilpailuetunsa – vallihauta voi murentua – ja siten kykynsä antaa keskimääräistä parempia tuottoja. Muutoksen voi aiheuttaa esimerkiksi markkinoiden dynamiikassa tapahtuva murros. Nettikauppa iski voimakkaasti Stockmanniin, median murros moniin mediayhtiöihin.

Jukka Oksaharju: Vastaus löytyy aina liiketoiminnan ansaintakykyä pysyvästi muuttavista tekijöistä, ei koskaan ainoastaan osakekurssista, joka saattaa joskus laskea myös laatuyhtiölläkin pesuveden mukana. Kaiken a ja o on ymmärtää, milloin liiketoiminnan niiauksessa on kyse rakenteellisesta murroksesta, kuten megatrendin luovasta tuhosta tai yhtiön omasta suuren kokoluokan yritysostoseikkailusta, joka osoittautuu yhtä laadukkaaksi kuin valtaosa ”maailmanluokan kaupoista”. Kaikissa muissa paitsi rakenteellisissa murroskohdissa sijoittaja voi jäädä terassipöytään rennoin mielin.

Miksi laatuyhtiöihin kannattaa sijoittaa?

Karo Hämäläinen: Laatuyhtiöt antavat keskimääräistä markkinatuottoa parempaa tuottoa pienemmällä riskillä. Ne ovat vahvoja etenkin silloin, kun markkinoilla tuulee ja tuivertaa. Laatuyhtiöt sopivat hyvin pitkäjänteiselle sijoittajalle – jollaisia useimmat suomalaiset osakesäästäjät ovat.

Jukka Oksaharju: Jos tavoitteena on uhmata rahoitusteorian opinkappaleita ja pyrkiä voittamaan indeksi, miksi ostaisit indeksistä keskinkertaisia tai huonoja yhtiöitä? Laatuyhtiösijoittamisen pitkäjänteistä etumatkaa korostaa se, että hyvin johdettua yhtiötä ei tarvitse myydä koko elinaikana. Aliarvostetuissa osakkeissa tuottopotentiaali kulminoituu usein hinnoittelun korjaantumiseen, mutta sen jälkeen tuottopotentiaali jää vaisuksi, koska hinta edellä salkkuun haravoitunut liiketoiminta ei välttämättä loista koko komeudessaan. Sen sijaan laatuyhtiöiden ”arvo” kohoaa ajan mittaan yhä korkeammalle ja kaiken järjen mukaan näin tekee osakekurssikin.

Miksi sijoittajan kannattaa lukea Laatuguru-kirja?

Karo Hämäläinen: Laatuguru ei anna avaimet käteen -sijoitusstrategiaa, mutta toivottavasti se onnistuu ravistelemaan lukijaansa ajattelemaan uudella tavalla ja kiinnittämään huomiota laatuominaisuuksiin aiempaa enemmän. Laatusijoittaminen ei ole yksikäsitteistä vaan kukin sijoittaja soveltaa laatusijoittamisen kuten minkä tahansa sijoitusstrategian oppeja haluamallaan tavalla omaan sijoitustoimintaansa. Uskon, että Laatugurussa on jokaisen sijoitusstrategiaan enemmänkin kuin vain kirsikoita kakun päälle.

Jukka Oksaharju: Korkoa korolle -potentiaalin omaksuminen oman salkunhoidon ohella myös yhtiön liiketoiminnan näkökulmasta toimii kuin hiiva, joka saa kakun ja varsinkin kirsikat kohoamaan.

    Sinua voisi kiinnostaa
    Viikon globaali laatuosake: Arista Networks operoi vahvalla kannattavuudella
    Suomi Laatuosake -salkun katsaus
    Kansainvälinen markkina, etf
    Parhaat laatuosakkeet maailmalta
    RiverRecycle näkyvyys
    Sijoittajan valinnat