Tekoälyuutiset: Uuden sukupolven tekoälypuhetta

Tällä viikolla: Sesame julkaisi puheavustajan, Grok-3 kielimalli kertoi kemiallisen hyökkäyksen suunnitelmat, OpenAI:n 20 000$/kk tekoälyagentit ja humanoidirobotit rakentavat lisää itsensä kaltaisia

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Tällä viikolla: Sesame julkaisi puheavustajan, Grok-3 kielimalli kertoi kemiallisen hyökkäyksen suunnitelmat, OpenAI:n 20 000$/kk tekoälyagentit ja humanoidirobotit rakentavat lisää itsensä kaltaisia

Kuva luotu Flux Pro-tekoälytyökalulla. Kuva: Flux Pro

Sesame julkaisi Maya-puheavustajan

​Sesame, uusi tekoälystart-up, on esitellyt edistyksellisen puheavustajan nimeltä Maya (The Verge). Maya tarjoaa käyttäjilleen luonnollisen ja mukaansatempaavan keskustelukokemuksen, joka muistuttaa enemmän oikeaa vuorovaikutusta kuin perinteiset puheavustajat. Käyttäjä voi esimerkiksi pyytää Mayaa luomaan roolipelimäisiä seikkailuja, joissa avustaja itsekin osallistuu tarinaan.

Sesamen taustalla ovat Oculus VR:n perustaja Brendan Iribe sekä entiset Oculus VR:n ja Ubiquity6:n avainhenkilöt Ankit Kumar ja Ryan Brown. Yritys on saanut rahoitusta merkittäviltä sijoittajilta, kuten Andreessen Horowitzilta, Spark Capitalilta ja Matrix Partnersilta.

Tulevaisuudessa Sesame aikoo julkaista älylasit, jotka täydentävät Mayaa tarjoamalla korkealaatuista ääntä ja sujuvan käyttäjäkokemuksen. Lisäksi yritys suunnittelee avaavansa tekoälymallinsa lähdekoodin ja laajentavansa tuettujen kielten määrän yli 20:een lähitulevaisuudessa.

Kokeile demoa Mayan nettisivuilla

Grok-3 kielimalli kertoi suunnitelmat massiiviselle kemialliselle hyökkäykselle

Reddit-käyttäjä jakoi kuvakaappauksen Grok-3 kielimallin kanssa käydystä keskustelusta, jossa kielimalli kertoi pyynnöstä yksityiskohtaiset suunnitelmat massiiviselle kemialliselle hyökkäykselle (kuva). Kielimalleissa on yleensä sisäänrakennettuna erilaisia eettisiä sääntöjä ja rajoituksia, jotka estävät tai rajoittavat keskusteluja ja kyselyjä, jotka liittyvät laittomiin, vaarallisiin tai haitallisiin aiheisiin, kuten massatuhoaseiden suunnitteluun. Tämä on osa vastuullista käyttöä ja turvatoimia, jotta kielimalleja ei hyödynnettäisi väärin.

Todennäköisesti Grok-3 suhteen rajoituksissa on tapahtunut virhe, joka korjataan pikaisesti.

OpenAI:n 20 000$/kk tekoälyagentit

The Informationin artikkelin mukaan OpenAI aikoo veloittaa korkeita kuukausihintoja tekoälyagenteistaan eli ”tekoälytyöntekijöistään”: 10 000 dollaria ohjelmistokehittäjille ja 20 000 dollaria väitöskirjatason tutkimusagenteille. Artikkelin mukaan nämä edistyneet agentit voivat tuottaa 20-25 % OpenAI:n tuloista pitkällä aikavälillä.

Hintaa voi pitää korkeana, mutta agentit työskentelevät ympäri vuorokauden ilman lomia tai etuja, mikä tekee niistä potentiaalisesti halvemman vaihtoehdon kuin ihmiset. Tämä hinnoittelu on suunnattu suuryrityksille, jotka haluavat vähentää henkilöstöään ja säästää kustannuksissa. SoftBank on jo investoinut 3 miljardia dollaria OpenAI:hin ja agenttituotteisiin.

Humanoidirobotit rakentavat lisää itsensä kaltaisia robotteja

Techspot raportoi, että Yhdysvaltalainen robotinvalmistaja Apptronik on tehnyt pilottisopimuksen Jabil-yrityksen kanssa Apollo-humanoidirobottien testaamisesta tehdasympäristössä. Sopimuksen mukaan Jabil alkaa myös tuottaa näitä robotteja tehtaissaan, mikä tarkoittaa että onnistuneen pilotin jälkeen robotit tulevat rakentamaan lisää itsensä kaltaisia.

175 cm korkeat, 73 kg painavat Apollo-robotit pystyvät kantamaan 25 kg kuormia, ja niiden akku kestää 4 tuntia. Pilottiohjelmassa robotit suorittavat yksinkertaisia toistuvia tehtäviä kuten tarkastuksia, lajittelua ja osakokoonpanoja. Apptronik tavoittelee kaupallisten yksiköiden valmistuksen aloittamista vuonna 2026. Yrityksen mukaan robotit vapauttavat ihmistyöntekijät luoviin ja ajattelua vaativiin tehtäviin.

Video: Apptronik

Kuuntele SIJOITTAJA-podcastin uusin jakso tekoälystä!

Uusimmassa SIJOITTAJA -podcastin jaksossa kuullaan nopea kertaus siitä, miksi AI-tulokas DeepSeek aiheutti sirujätti Nvidian kurssiin ennennäkemättömän notkauksen. Jakson asiantuntijana kuullaan Sijoittaja.fi:n tekoälyprojektipäällikkö Antti Lähtevänoja.

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Sijoita osakeantiin
Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Kiinan uusi DeepSeek-moment?
Analyysi: Nebius Group – Euroopan tekoälyinfrastruktuurin suunnannäyttäjä
ETF-sijoittaminen: Tekoäly-ETF:t vertailussa
Sijoittajan valinnat