Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Kuva luotu Dalle-3-tekoälytyökalulla ja jatkettu Photoshopin Generative AI Fill-työkalulla. Kuva: Dalle-3

Nvidia jatkaa kasvuaan

Sijoittaja.fi raportoi, että Nvidia onnistui jälleen ylittämään analyytikoiden ennusteet liikevaihdon ja tuloksen osalta. Tilikauden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä Nvidian liikevaihto oli noin 26,04 miljardia dollaria, kun analyytikot odottivat liikevaihdon olevan noin 25,00 miljardia dollaria. Kasvua oli järisyttävät 262 % vertailukaudesta ja kyseessä oli jo kolmas peräkkäinen neljännes kun yhtiö on raportoinut yli 200 %:n kasvulukuja.

Vahvan kasvun taustalla on datakeskussegmentin vahva kasvu, jonka liikevaihto kasvoi 427 % edellisvuodesta ja oli 22,6 miljardia dollaria. Edelliskvartaalista kasvua oli 23 %. Segmentti kattaa kaikki edistyneet prosessorit, joita yhtiö myy Googlen, Microsoftin, Metan, Amazonin ja OpenAI:n kaltaisille yrityksille.

Nvidian perustajan ja toimitusjohtajan Jensen Huangin mukaan seuraava teollinen vallankumous on alkanut, kun yritykset ja maat tekevät yhteistyötä Nvidian kanssa siirtääkseen perinteiset datakeskukset nopeutetun laskennan piiriin ja rakentaakseen uusia datakeskuksia tekoälyä varten. Huangin mukaan tekoäly tuo merkittäviä tuottavuushyötyjä lähes kaikille teollisuudenaloille ja auttaa yrityksiä olemaan kustannus- ja energiatehokkaampia.

Tekoälymarkkinan koon ennustetaan saavuttavan 184 miljardia dollaria vuonna 2024

AI Newsin mukaan tekoälymarkkinoiden koko on ennustettu saavuttavan 184 miljardia dollaria vuonna 2024. Vaikka viime vuosikymmeninä on unelmoitu roboteista tekemässä kotitöitä, tekoäly on jo nyt sulautunut saumattomasti moniin arjen toimintoihimme kuten älypuhelimiin, kodin älylaitteisiin ja digitaalisiin ääniavustajiin.

Asiantuntijat ennustavat, että vuoteen 2033 mennessä robotit tekevät lähes 40% kotitöistämme, erityisesti ruokaostokset. Lasten ja vanhusten hoitoon koneita tuskin luotetaan. Tekoälymarkkinoiden odotetaan kasvavan lähes 29% vuosivauhdilla ja olevan arvoltaan hämmästyttävät 826 miljardia dollaria vuosikymmenen loppuun mennessä.

Tekoäly on jo nyt olennainen osa monia arkipäivän toimintoja, kuten:

  • Kasvojentunnistus puhelimen lukituksen avaamiseen
  • Sosiaalisen median ja uutisten personointi
  • Oikeinkirjoituksen tarkistus ja roskapostisuodatus
  • Virtuaaliset avustajat kuten Siri, Alexa ja Cortana
  • Kodin älylaitteet kuten termostaatit ja jääkaapit
Lähde: Statista.com

Scarlett Johansson ja OpenAI

BBC:n mukaan Scarlett Johansson on kertonut olevansa ”järkyttynyt” ja ”vihainen” sen jälkeen, kun OpenAI julkaisi chattirobotin, jonka ääni kuulosti ”kammottavan samanlaiselta” kuin hänen omansa.

Näyttelijätär kertoi aiemmin kieltäytyneensä yhtiön ehdotuksesta ryhtyä uuden chattibotin ääneksi, joka lukee tekstiä ääneen käyttäjille. Kun uusi malli julkaistiin viime viikolla, kommentaattorit huomasivat nopeasti yhtäläisyyksiä chattibotin ”Sky”-äänen ja Johanssonin äänen välillä vuoden 2013 elokuvassa Her.

OpenAI ilmoitti maanantaina poistavansa äänen, mutta vakuutti, että sen ei ollut tarkoitus ”matkia” tähteä. Johansson kuitenkin syytti yhtiötä ja sen perustajaa Sam Altmania äänensä tahallisesta kopioimisesta lausunnossaan, jonka BBC sai nähtäväkseen maanantai-iltana. Johansson kertoi, että Altman oli alun perin lähestynyt häntä syyskuussa chattibotin ääninäyttelijän roolista ja ehdottanut, että se voisi auttaa kuromaan umpeen kuilua teknologiayhtiöiden ja luovien alojen välillä.

Kaksi päivää ennen chattibotin julkaisua Altman otti yhteyttä Johanssonin agenttiin ja kehotti näyttelijätärtä harkitsemaan uudelleen kieltäytymistään yhteistyöstä. Johansson palkkasi asianajajia ja lähetti OpenAI:lle kaksi kirjettä saadakseen selville, miten ääni oli tehty. Hän vetosi huoleen deepfake-teknologiasta ja oman hahmonsa ja identiteettinsä suojelemisesta.

OpenAI:n perustaja Sam Altman kiisti, että yhtiö olisi pyrkinyt matkimaan Johanssonin ääntä, ja pyysi anteeksi huonoa viestintää. Tapaus liittyy viihdeteollisuuden jatkuvaan huoleen tekoälyn käytöstä näyttelijöiden kasvojen ja äänien matkimiseen ilman suostumusta. Lue tästä OpenAI:n vastine kohuun.

GPT-4o käyttökohteita

Lue X-ketjusta 10 esimerkkiä, miten ihmiset ovat käyttäneet uutta GPT-4o -mallia; koodaaminen piiirrustuksen pohjalta, työhaastatteluihin harjoittelu yms.

P.S – Viimeisen vuosikymmenen aikana Yhdysvalloissa on nostanut päätään uusi sijoituspalvelumuoto. Edullisuus ja algoritmiin perustuvan päätöksenteon läpinäkyvyys ovat valtteja, joiden avulla tekoälyllä tuotetut sijoituspalvelut voivat pystyä tulevaisuudessa haastamaan edeltäjänsä myös Euroopan markkinoilla. Topias Pätäri ja Sijoittaja.fi keräävät kyselyllä vastauksia suomalaisilta sijoittajilta. Vastausten perusteellä tuotetaan Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa kandidaatintutkielma, jossa selvitetään suomalaisten suhtautumista tekoälyn käyttöön sijoitusneuvonnassa ja omaisuudenhoidossa. https://lutlsb.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_1KYXkZlKZtrJzwO

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat