Analyysi: Cargotec murskasi tulosennusteet – osake nousuun

Cargotec suoriutui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä selvästi ennusteita paremmin. Osake avasi pörssissä vahvaan nousuun.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Cargotec suoriutui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä selvästi ennusteita paremmin. Osake avasi pörssissä vahvaan nousuun.

Q1/2024 – tulos selvästi ennusteita paremmalla tasolla

Cargotecin liikevaihto oli 1 054 milj. euroa (ennuste 866,6 milj. euroa) ja vertailukelpoinen liikevoitto oli 136,8 milj. euroa (ennuste 78,8 milj. euroa). Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Cargotecin liikevaihto supistui noin 2 % vertailukaudesta. Saadut tilaukset olivat edellisen vuoden tasolla, ja olivat 1 054 milj. euroa. Tilauskanta kauden lopussa oli 2 770 (3 467) milj. euroa.

Vertailukelpoinen liikevoitto koheni vertailukauden 112,4 milj. tasosta, ja oli 13,0 (10,5) % liikevaihdosta. Yhtiön johdon mukaan ensimmäinen vuosineljännes oli vahva alku vuodelle, ja kaikki yhtiön liiketoiminta-alueet paransivat kannattavuuttaan. Yhtiön mukaan kyseessä oli paras ensimmäinen vuosineljännes Cargotecin historiassa. Viime lokakuussa kerrotut säästötoimenpiteet tukivat osaltaan tulosta.

Näkymät vuodelle 2024 ennallaan, Cargotec odottaa vertailukelpoisen liikevoittoprosentin olevan yli 12 % Hiabilla ja yli 11 % Kalmarilla. MacGregorin vuoden 2024 vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan paranevan edellisvuodesta.

Taloudelliset tavoitteet

Ensimmäisen neljänneksen tulosraportin yhteydessä Cargotecin johto kommentoi, että marraskuussa 2022 julkaistut Kalmarin ja Hiabin yhdistetyt taloudelliset tavoitteet eivät ole enää voimassa liiketoimintojen jakautumisen suuren todennäköisyyden vuoksi. Yhtiö suunnittelee julkaisevansa uudet Hiabin ja Kalmarin pitkän aikavälin tavoitteet toukokuussa.

Cargotecin ilmastotavoite vähentää kasvihuonekaasupäästöjä kaikissa kolmessa päästöluokassa vähintään 50 prosenttia vuoden 2019 tasosta vuoteen 2030 mennessä on edelleen voimassa.

Cargotecin osinko 2024

Cargotec Oyj:n hallitus on vahvistanut yhtiölle osinkopolitiikan, jonka mukaan tavoite osingolle on kasvava osinko, joka on 30–50 prosenttia osakekohtaisesta tuloksesta. Osinko on ollut tarkoitus maksaa kahdessa osassa, mutta viimeisimpinä vuosina osinko on maksettu kerralla.

Cargotecin hallitus ehdottaa tilikaudelta 2023 jaettavaksi osinkoa 2,14 € jokaista A-sarjan ja 2,15 € jokaista B-sarjan osaketta kohti. Osinkoehdotus on 59 % % edellistä osinkoa suurempi.

  • Vuodelta 2022 Cargotec jakoi osinkoa 1,34 euroa kutakin A-sarjan ja 1,35 euroa kutakin ulkona olevaa B-sarjan osaketta kohden.

Cargotecin osakesarjat

Cargotecillä on kahta osakesarjaa, joiden välillä on poikkeuksellisen suuri ero. Yhtiön B-sarjan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä 1.6.2005 lähtien, kun taas A-sarjan osakkeet ovat noteeraamattomia.

Osakesarjoilla on eroja myös osingonjaon suhteen – B-sarjan osakkeet oikeuttavat korkeampaan osinkoon kuin A-sarjan osakkeet. Eri osakesarjoille jaettavan osingon välisen eron tulee olla vähintään yksi sentti ja enintään kaksi ja puoli senttiä.

Cargotecin osake Osaketyökalussa

Cargotecin osake saa Osaketyökalun pisteytyksessä keskimääräistä paremmat kokonaispisteet (68). Yhtiö saa hyvät pisteet esimerkiksi laadusta ja osakkeen momentista. Tarkista Osaketyökalusta Cargotecin tarkempi pisteytys, ja tutustu osakkeen tunnuslukuihin ja tärkeimpiin ennusteisiin.

Cargotecin osake ja sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
Sammolta ostotarjous Topdanmarkista
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat