Analyysi: Valmetin saadut tilaukset hupenivat – osake laskussa

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Valmetin saadut tilaukset olivat laskussa erityisesti Prosessiteknologiat-segmentissä. Liikevaihto- ja tulosluvut alittivat analyytikoiden ennusteet.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Valmetin saadut tilaukset olivat laskussa erityisesti Prosessiteknologiat-segmentissä. Liikevaihto- ja tulosluvut alittivat analyytikoiden ennusteet.

Q1/2024 – Saadut tilaukset laskivat 32 %

Valmetin liikavaihto oli 1 212 milj. euroa (ennuste 1 246,7 milj. euroa) ja liiketulos oli 87 milj. euroa (ennuste 96,2 milj. euroa). Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Valmetin liikevaihto laski 8 % vertailukaudesta. Saaduissa tilauksissa oli huomattavaa laskua, ja ensimmäisellä neljänneksellä yhtiön saadut tilaukset olivat 1 050 milj. euroa, laskua 32 % vertailukaudesta. Saadut tilaukset olivat laskussa kaikissa kolmessa segmentissä, mutta suurinta lasku oli Prosessiteknologiat-segmentissä. Valmetin tilauskanta oli lähes 3,8 miljardia euroa vuosineljänneksen lopussa. Yhtiön vertailukelpoinen EBITA oli 121 (133) miljoonaa euroa ja marginaali 10,0 (10,1) %.

Asiakasaktiviteetti palveluissa on yhtiön mukaan parantunut, ja lyhyen aikavälin markkinanäkymä palveluille on noussut hyväksi. Sellun lyhyen aikavälin markkinanäkymä on laskenut heikoksi. Kartongin ja paperin näkymä on laskenut heikoksi/tyydyttäväksi. Valmet toistaa hyvän lyhyen aikavälin markkinanäkymän virtauksensäädölle, automaatiojärjestelmille ja energialle sekä tyydyttävän lyhyen aikavälin markkinanäkymän pehmopaperille.

Ohjeistus vuodelle 2024 ennallaan, Valmet arvioi liikevaihdon pysyvän edellisvuoden tasolla ja että vertailukelpoinen EBITA pysyy samalla tasolla tai kasvaa edellisvuodesta.

Taloudelliset tavoitteet

Valmetin taloudelliseet tavoitteet ovat:

  • Palvelut- ja Automaatio-segmenttien liikevaihdon kasvu yli kaksi kertaa markkinoiden kasvun
  • Projektiliiketoiminnan liikevaihto ylittää markkinoiden kasvun
  • Vertailukelpoinen EBITA: 12–14 %
  • Vertailukelpoinen sitoutuneen pääoman tuotto (ROCE) ennen veroja vähintään 15 %
  • Osingonmaksu vähintään 50 prosenttia nettotuloksesta

Yhtiö kertoo myös toimenpiteitä, joilla se pyrkii saavuttamaan EBITA-marginaalitavoitteensa. Näihin kuuluu muun muassa vakaan liiketoiminnan kasvattaminen, projektihallinnan ja projektien toteuttamisen parantaminen, projektien katteiden hallinta, toiminnan joustavuuden lisääminen laajentamalla globaalia maantieteellistä läsnäoloa, ja toiminnan sisäisen tehokkuuden parantaminen digitalisaation avulla.

Valmetin osinko 2024

Valmet on historiassa ollut hyvä osingonmaksaja, ja se onkin pystynyt tasaisesti kasvattamaan osinkoaan. Taloudellisten tavoitteiden mukaan yhtiö pyrkii jakamaan vähintään 50 % nettotuloksesta ulos osinkona.

Vuodelta 2023 Valmet jakaa osinkoa 1,35 euroa osakkeelta, mikä nostaa Valmetin osinkoaristokraatin asemaan kymmenennen peräkkäisen osingonkorotuksen myötä. Osinko vastaa 70 prosenttia yhtiön nettotuloksesta ja se maksetaan kahdessa erässä.

  • Vuoden 2022 tuloksesta yhtiö jakoi osinkoa 1,30 euroa per osake.

Valmetin osake Osaketyökalussa

Osaketyökalussa Valmet Oyj:n osake sijoittuu listan kärkipäähän. Yhtiö saa korkeat pisteet muun muassa laatu- ja osinkopisteillä. Tutustu tarkemmin Valmetin pisteytykseen Osaketyökalussa, ja tarkista yhtiön tunnusluvut ja ennusteet.

Valmetin osake ja sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme osakkeen kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
Bowa Legal näkyvyys
Sijoittajan valinnat