Analyysi: Qt Groupin osake vahvassa nousussa tulosjulkistuksen jälkeen

Qt Groupin neljännen neljänneksen tulos oli yhtiön historian paras. Lähivuosille yhtiö arvioi sen kasvunäkymien olevan hyvät, ja kysyntätilanteen parantuvan. Osake on edelleen ostohinnoissa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Qt Groupin neljännen neljänneksen tulos oli yhtiön historian paras. Lähivuosille yhtiö arvioi sen kasvunäkymien olevan hyvät, ja kysyntätilanteen parantuvan. Osake on edelleen ostohinnoissa.

Kuvituskuva: kannen kuva on tekoälyllä luotu kuva. Se on näkemys siitä, miltä tulevaisuuden auto voisi näyttää. Kuva: Tuomas Luukkonen, Sijoittaja.fi / Midjourney.

Q4/2023 – Qt:n liiketulosmarginaali yli 40 % viimeisellä neljänneksellä

Qt Groupin liikevaihto oli 59,3 M€ (ennuste 59,2 M€) ja liiketulos 23,9 M€ (ennuste 22,6 M€). Vuoden 2023 viimeinen vuosineljännes oli liikevaihdon ja liikevoiton määrällä mitattuna Qt Groupin historian paras. Yhtiön liikevaihto kasvoi edellisvuoden ennätykselliseen vuosineljännekseen nähden 15,4 prosenttia. Vertailukelpoisin valuutoin kasvu oli 18,3 prosenttia. Kasvu johtui Qt:n lisenssimyynnin ja konsultoinnin hyvästä kehityksestä (+ 20,2 %). Yhtiön ylläpitotuotot (-35,5 %) puolestaan painoivat liikevaihtoa.

Viimeisellä vuosineljänneksellä Qt:n liikevoitto (EBITA) oli 43,8 prosenttia liikevaihdosta eli 26 miljoonaa euroa. Qt:n liikevoitto (EBIT) puolestaan kasvoi 42,2 prosenttia, vaikka yhtiön henkilöstökulut kasvoivat Qt:n jatkaessa kasvuinvestointeja myyntiin sekä tutkimus- ja tuotekehitysyksikköön. Liikevoittomarginaali oli neljänneksellä 40,4 prosenttia (32,7 %).

Qt Group arvioi liiketoimintansa lähivuosien kasvunäkymät erittäin lupaaviksi. Yhtiö ennakoi, että kysyntä ohjelmistojen suunnittelu-, kehitys- ja laadunvarmistustyökaluille on vahvaa erityisesti autoteollisuuden, kulutuselektroniikan, turvallisuus-, puolustus- ja ilmailuteollisuuden, terveysteknologian ja teollisuusautomaation toimialoilla. Qt Group ohjaakin sen koko vuoden 2024 liikevaihdon kasvavan vertailukelpoisin valuutoin 20-30 prosenttia edellisvuodesta ja että sen liikevoittomarginaali (EBITA-%) on 25-35 prosenttia. Yhtiön hallitus ehdottaa, ettei tilikaudelta 2023 jaeta osinkoa (0,0 €).

Qt Group antoi tulosvaroituksen ennakkoon

Vaikka neljännen neljänneksen tulos oli ennätyksellinen, antoi Qt Group perjantaina 5.1.2024 tulosvaroituksen. Tulosvaroitus koski kuitenkin yhtiön koko vuoden liikevaihtoa, joka tulisi jäämään hieman alle odotetun tason.

Alustavien Q4-lukujen mukaan yhtiön liikevaihdon arvioitiin olevan noin 59 miljoonaa euroa, jolloin koko vuoden 2023 liikevaihdoksi laskettiin noin 180–181 miljoonaa euroa. Tämän perusteella liikevaihdon kasvun vertailukelpoisin valuutoin viime vuonna arvioitiin olevan noin 18–19 % edelliseen vuoteen nähden, kun aiemman ohjeistuksen mukaan yhtiö odotti liikevaihdon kasvavan 20–25 %.

Tulosvaroituksessa Qt:n johto kertoi arvioita hieman heikomman kasvun johtuvan lähinnä konsultointiliiketoiminnan tuloksen jäädessä ennusteista sekä uusien kehittäjälisenssien maturiteetin painottumisen arvioitua enemmän yksivuotisiin lisensseihin useampivuotisten sopimusten sijaan.

Samassa tiedotteessa yhtiön johto arvioi Qt Groupin liikevoittomarginaalin (EBITA-%) olevan vuonna 2023 lähellä 30 prosenttia tai sen yli, kun aiemman ohjeistuksen mukaan liikevoittomarginaalin odotettiin olevan 25–30 prosenttia. Qt Groupin johto totesi jo tulosvaroituksen yhteydessä vuoden viimeisen neljänneksen olleen yhtiön historian paras, ja että yhtiö myi ennätysmäärän uusia kehittäjälisenssejä.

Qt Group päivitti lokakuussa pitkän aikavälin tavoitteensa

Qt Group ilmoitti Q3-osavuosikatsauksen jälkeen, että yhtiön hallitus on päättänyt kokouksessaan 26.10.2023 päivittää yhtiön taloudellisia tavoitteita vuoteen 2027 ulottuvalle uudelle strategiakaudelle.

Hallituksen päätöksen mukaan yhtiö tavoittelee vuoteen 2027 ulottuvalla uudella strategiakaudella

  • 20-30% vuosittaista liikevaihdon kasvua, mikä tarkoittaa, että yhtiö enemmän kuin kaksinkertaistaa liikevaihtonsa tulevien neljän vuoden aikana
  • vähintään 25 prosentin liikevoittomarginaalia (EBITA-%)

Qt pyrkii asetettuihin uuden strategiakauden tavoitteisiin ensi sijassa orgaanisella kasvulla. Orgaanisen kasvun lisäksi yhtiö etsii aktiivisesti strategiaansa tukevia täsmähankintoja yritysostojen kautta. Qt:n ilmoitti myös tarkoitukseseen pidättäytyä osingonjaosta toistaiseksi.

Aiemmin Qt tavoitteli 30-40 prosentin kasvua, ja 20-30 prosentin EBIT-marginaalia.

Qt Groupin osake ja sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman. Kannattaako osaketta ostaa?

Tulosjulkistuksen jälkeen Qt Groupin osake lähti odotetusti selvään nousuun. Kurssi on ollut eilistä päätöskurssia yli 15 prosenttia korkeammalla tasolla kaupankäynnin alkuhetkinä.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Seuraa tuloskautta

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöoikeuden Osaketyökaluun. Katso sijoittajan tärkeimmät tunnusluvut ja arvostuskertoimet Osaketyökalusta.

Tutustu Osaketyökaluun!Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Analyysi: Nesteen osake rajussa laskussa tulosalituksen myötä
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat