Analyysi: Valmetilta ennusteiden mukainen suoritus – nousee osinkoaristokraatiksi

Valmetin liikevaihto oli hieman odotuksia paremmalla tasolla vuoden viimeisellä neljänneksellä, ja tulos oli ennusteiden mukainen. Yhtiö nostaa osinkoaan jo kymmenentenä vuotena peräkkäin, mikä nostaa yhtiön osinkoaristokraatin asemaan.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Valmetin liikevaihto oli hieman odotuksia paremmalla tasolla vuoden viimeisellä neljänneksellä, ja tulos oli ennusteiden mukainen. Yhtiö nostaa osinkoaan jo kymmenentenä vuotena peräkkäin, mikä nostaa yhtiön osinkoaristokraatin asemaan.

Q4/2023 – Tulos kehittyi ennusteiden mukaisesti

Valmetin liikevaihto oli 1 499 M€ (ennuste 1 411,2 M€) ja vertailukelpoinen liikevoitto 159 M€ (ennuste 156,5 M€). Vuoden viimeisellä neljänneksellä Valmetin liikevaihto pysyi lähes edellisvuoden tasolla, liikevaihdon laskiessa 3 % vertailukaudesta. Saadut tilaukset laskivat 17 % kvartaalin aikana. Saaduissa tilauksissa laskua oli etenkin Prosessiteknologiat-segmentissä. Tilauskanta neljänneksen lopussa oli 3 973 milj. euroa, joka oli 10 % vertailukautta matalammalla tasolla.

Vertailukelpoinen EBITA oli 183 milj. euroa, jossa laskua oli 7 % vertailukaudesta, ja joka vastasi 12,2 % (12,7 %) liikevaihdosta. Lyhyen aikavälin markkinanäkymissä ei yhtiön mukaan ole tapahtunut muutosta. Vuodelle 2024 Valmet odottaa liikevaihdon pysyvän edellisvuoden tasolla (5 532 milj. euroa 2023) ja että vertailukelpoinen EBITA pysyy samalla tasolla tai kasvaa edelliseen vuoteen verrattuna (619 milj. euroa vuonna 2023).

Lyhyen aikavälin markkinanäkymät

Valmet toistaa hyvän/tyydyttävän lyhyen aikavälin markkinanäkymän palveluille (kapasiteetin käyttöaste hyvä, asiakasaktiviteetti tyydyttävä), hyvän lyhyen aikavälin markkinanäkymän virtauksensäädölle, automaatiojärjestelmille ja energialle sekä tyydyttävän lyhyen aikavälin markkinanäkymän sellulle, kartongille ja paperille sekä pehmopaperille.

Lyhyen aikavälin markkinanäkymä koskee raportointikautta seuraavaa kuuden kuukauden jaksoa. Se perustuu asiakasaktiviteettiin (50 %) ja Valmetin kapasiteetin käyttöasteeseen (50%). Asteikko on ”heikko-tyydyttävä-hyvä”.

Valmetin osake ja sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman.

Viimeisen vuoden aikana Valmetin osake on nähnyt vahvoja liikkeitä sekä ylös että alas. Vuoden 2023 alusta saakka osake oli pääosin laskussa markkinan vanavedessä, mutta yhtiön osake kääntyi vuoden kolmannen neljänneksen tulosjulkistuksen jälkeen ja on ollut lokakuun 2023 lopusta saakka pääosin nousutrendissä.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Tutustu Valmetin osakkeeseen Osaketyökalussa

Osaketyökalussa Valmet Oyj:n osake sijoittuu listan kärkipäähän. Yhtiö saa korkeat pisteet muun muassa laatu- ja osinkopisteillä. Osaketyökalulla voi myös tarkastella Valmetin tunnuslukuja ja ennusteita, sekä vertailla yhtiötä sen verrokkeihin.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat