Analyysi: Valmetilta ennusteiden mukainen suoritus – nousee osinkoaristokraatiksi

Valmetin liikevaihto oli hieman odotuksia paremmalla tasolla vuoden viimeisellä neljänneksellä, ja tulos oli ennusteiden mukainen. Yhtiö nostaa osinkoaan jo kymmenentenä vuotena peräkkäin, mikä nostaa yhtiön osinkoaristokraatin asemaan.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Valmetin liikevaihto oli hieman odotuksia paremmalla tasolla vuoden viimeisellä neljänneksellä, ja tulos oli ennusteiden mukainen. Yhtiö nostaa osinkoaan jo kymmenentenä vuotena peräkkäin, mikä nostaa yhtiön osinkoaristokraatin asemaan.

Q4/2023 – Tulos kehittyi ennusteiden mukaisesti

Valmetin liikevaihto oli 1 499 M€ (ennuste 1 411,2 M€) ja vertailukelpoinen liikevoitto 159 M€ (ennuste 156,5 M€). Vuoden viimeisellä neljänneksellä Valmetin liikevaihto pysyi lähes edellisvuoden tasolla, liikevaihdon laskiessa 3 % vertailukaudesta. Saadut tilaukset laskivat 17 % kvartaalin aikana. Saaduissa tilauksissa laskua oli etenkin Prosessiteknologiat-segmentissä. Tilauskanta neljänneksen lopussa oli 3 973 milj. euroa, joka oli 10 % vertailukautta matalammalla tasolla.

Vertailukelpoinen EBITA oli 183 milj. euroa, jossa laskua oli 7 % vertailukaudesta, ja joka vastasi 12,2 % (12,7 %) liikevaihdosta. Lyhyen aikavälin markkinanäkymissä ei yhtiön mukaan ole tapahtunut muutosta. Vuodelle 2024 Valmet odottaa liikevaihdon pysyvän edellisvuoden tasolla (5 532 milj. euroa 2023) ja että vertailukelpoinen EBITA pysyy samalla tasolla tai kasvaa edelliseen vuoteen verrattuna (619 milj. euroa vuonna 2023).

Lyhyen aikavälin markkinanäkymät

Valmet toistaa hyvän/tyydyttävän lyhyen aikavälin markkinanäkymän palveluille (kapasiteetin käyttöaste hyvä, asiakasaktiviteetti tyydyttävä), hyvän lyhyen aikavälin markkinanäkymän virtauksensäädölle, automaatiojärjestelmille ja energialle sekä tyydyttävän lyhyen aikavälin markkinanäkymän sellulle, kartongille ja paperille sekä pehmopaperille.

Lyhyen aikavälin markkinanäkymä koskee raportointikautta seuraavaa kuuden kuukauden jaksoa. Se perustuu asiakasaktiviteettiin (50 %) ja Valmetin kapasiteetin käyttöasteeseen (50%). Asteikko on ”heikko-tyydyttävä-hyvä”.

Taloudelliset tavoitteet

Valmet on päivittänyt taloudellisia tavoitteitaan 23.6.2022. Päivitettyjä tavoitteita ovat:

  • Palvelut- ja Automaatio-segmenttien liikevaihdon kasvu yli kaksi kertaa markkinoiden kasvun
  • Projektiliiketoiminnan liikevaihto ylittää markkinoiden kasvun
  • Vertailukelpoinen EBITA: 12–14 %
  • Vertailukelpoinen sitoutuneen pääoman tuotto (ROCE) ennen veroja vähintään 15 %
  • Osingonmaksu vähintään 50 prosenttia nettotuloksesta

Yhtiö kertoo myös toimenpiteitä, joilla se pyrkii saavuttamaan EBITA-marginaalitavoitteensa. Näihin kuuluu muun muassa vakaan liiketoiminnan kasvattaminen, projektihallinnan ja projektien toteuttamisen parantaminen, projektien katteiden hallinta, toiminnan joustavuuden lisääminen laajentamalla globaalia maantieteellistä läsnäoloa, ja toiminnan sisäisen tehokkuuden parantaminen digitalisaation avulla.

Valmetin osinko 2024

Valmet on historiassa ollut hyvä osingonmaksaja, ja se onkin pystynyt tasaisesti kasvattamaan osinkoaan. Taloudellisten tavoitteiden mukaan yhtiö pyrkii jakamaan vähintään 50 % nettotuloksesta ulos osinkona.

Valmetin osinkoehdotus vuodelta 2023 on 1,35 euroa osakkeelta, mikä nostaa Valmetin osinkoaristokraatin asemaan kymmenennen peräkkäisen osingonkorotuksen myötä. Ehdotettu osinko vastaa 70 prosenttia yhtiön nettotuloksesta ja se maksettaisiin kahdessa erässä.

  • Vuoden 2022 tuloksesta yhtiö jakoi osinkoa 1,30 euroa per osake.

Valmetin osake ja sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman.

Viimeisen vuoden aikana Valmetin osake on nähnyt vahvoja liikkeitä sekä ylös että alas. Vuoden 2023 alusta saakka osake oli pääosin laskussa markkinan vanavedessä, mutta yhtiön osake kääntyi vuoden kolmannen neljänneksen tulosjulkistuksen jälkeen ja on ollut lokakuun 2023 lopusta saakka pääosin nousutrendissä.

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Tutustu Valmetin osakkeeseen Osaketyökalussa

Osaketyökalussa Valmet Oyj:n osake sijoittuu listan kärkipäähän. Yhtiö saa korkeat pisteet muun muassa laatu- ja osinkopisteillä. Osaketyökalulla voi myös tarkastella Valmetin tunnuslukuja ja ennusteita, sekä vertailla yhtiötä sen verrokkeihin.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat