Korot laskevat vuonna 2024. Nämä sijoituskohteet hyötyvät!

Laajassa analyysimme ennakoimme korkojen jatkavan laskussa vuonna 2024. Mitkä sijoituskohteet hyötyvät korkojen laskusta?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Laajassa analyysimme ennakoimme korkojen jatkavan laskussa vuonna 2024. Mitkä sijoituskohteet hyötyvät korkojen laskusta?

Millä tasolla korot ovat vuoden 2024 lopussa?

Korkojen nopea nousu alkoi vuoden 2022 alkupuolella. USA:ssa nousu alkoi aiemmin. Nousujakso kesti noin kaksi vuotta ja pääsyy tähän oli kiihtynyt inflaatio. Kuluvana vuotena inflaatio on laskenut jyrkästi. Korot alkoivat reagoida tähän lokakuun lopussa ja nyt korot ovat jo selvästi vuoden huipputasoja alempana.

Korkoja ohjaa vuonna 2024 inflaatiokehitys, talouskasvu ja keskuspankkien ohjauskorot. Fedin ohjauskorko on nyt 5,25 – 5,50 %. Vuodelle 2024 Fed ennustaa kolmea koronlaskua, mutta markkinat peräti kuutta. Markkinoiden mukaan Fedin ohjauskorko on vuoden lopussa 3,75 – 4,00 prosentissa.

EKP:n ohjauskorko on nyt 4,50 prosentissa. Markkinat odottavat sen olevan vuoden 2024 lopussa 2,75 – 3,00 prosentissa. Näin ollen markkinat odottavat keskuspankkien ohjauskorkoon noin 1,50 prosenttiyksikön laskua.

Euriborkorot ovat tähän jo reagoineet. Kolmen kuukauden Euribor on tällä hetkellä 3,938 prosentissa ja Euribor 12kk vain 3,613 prosentissa. On epänormaalia, että Euriborkorot ovat EKP:n ohjauskorkoa alempana. Tämä kuvastaa sitä, että markkinoiden mielestä nykyinen ohjauskorko on aivan liian korkea.

Markkinoiden näkemystä tukee keskuspankkien omat talousennusteet:

  • Fedin inflaatioennuste vuodelle 2024 on 2,4 %
  • Fedin talouskasvuennuste vuodelle 2024 on 1,4 % (2,6 % 2023)
  • EKP:n inflaatioennuste vuodelle 2024 on 2,7 %
  • EKP:n talouskasvuennuste vuodelle 2024 on 0,8 % (0,6 % 2023)

Keskuspankit odottavat inflaation laskevan siis lähelle kahden prosentin tavoitetasoa vuonna 2024. Talouskasvu hidastuu USA:ssa. Euroopassa pysytään nollakasvun ympäristössä myös 2024. Tämäkin tukee sitä, että EKP:n ohjauskoron pitäisi olla selvästi nykyistä tasoa alempana.

Markkinakorot jyrkässä laskussa

Euroopassa kaikkien korkoluokkien korot ovat olleet selvässä laskussa muutaman kuukauden ajan.

USA:ssa korkojen lasku on ollut vieläkin vauhdikkaampaa.

Korot jatkavat laskussa vuonna 2024 – mitkä sijoituskohteet hyötyvät?

On todennäköistä, että korot jatkavat laskussa vuonna 2024. Osa sijoituskohteista hyötyy korkojen laskusta enemmän kuin toiset. Keräsimme listan potentiaalisista hyötyjistä.

Paljonko korot laskevat, sitä on mahdoton ennustaa. Markkinakoroissa noin yhden prosenttiyksikön laskua voi pitää melko todennäköisenä. Suurin riski laskulle on se, että keskuspankit hidastelevat ohjauskorkojen laskussa.Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat