Musti Groupista tehdyn ostotarjouksen hinta ei ole riittävä

Musti Groupin osakkeesta tehtiin ostotarjous, joka ei ammattisijoittajia miellytä. Myös piensijoittajien kannattaa punnita tarkkaan, onko tarjottu preemio riittävä, kun sijoittaja luopuu Mustin korkeasta pitkän aikavälin tuottopotentiaalista.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Musti Groupin osakkeesta tehtiin ostotarjous, joka ei ammattisijoittajia miellytä. Myös piensijoittajien kannattaa punnita tarkkaan, onko tarjottu preemio riittävä, kun sijoittaja luopuu Mustin korkeasta pitkän aikavälin tuottopotentiaalista.

Sisäpiirin ostotarjous

Musti tiedotti 29.11.2023, että Musti Group Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Jeffrey David, Musti Group Oyj:n hallituksen jäsen Johan Dettel ja Musti Group Oyj:n toimitusjohtaja David Rönnberg ovat muodostaneet konsortion ja tehneet suositellun julkisen ostotarjouksen kaikista Mustin osakkeista.

Tiedotteen mukaan konsortio aikoo käynnistää Mustin seuraavan kehitysvaiheen, jota tullaan tukemaan kasvavilla, pitkäjänteisillä investoinneilla ja Konsortion vahvalla operatiivisella osaamisella, vähittäiskaupan ja lemmikkieläinhoidon alan kokemuksella sekä laajalla verkostolla ja maantieteellisellä ulottuvuudella.

Tarjousvastike on 26,00 euroa per osakkeelta. Tiedotteen mukaan tarjousvastike on osakkeen nykyistä ja kahdentoista kuukauden kaupankäyntimäärillä painotettua keskihintaa korkeampi, ylittäen kaikki analyytikoiden Mustin osakkeelle asettamat tavoitehinnat.

Tarjottu hinta ei ole riittävä

Alla olevasta kuvaajasta nähdään, että tarjottu 26 euroa on samalla tasolla kuin mitä Mustin kurssi oli alkuvuonna 2022. Se on vain 26 prosenttia korkeampi kuin vuoden 2023 paikalliset huiput. Vuoden 2021 huipputasoja tarjousvastike on peräti 10 euroa alempi.

Tämän vuoksi esimerkiksi tunnettu salkunhoitaja Mika Heikkilä totesi Kauppalehdessä, että tarjousvastike on liian matala. Heikkilän Micro Finland -rahastossa Mustia oli ennen ostotarjousta 5,5 prosentin painolla ja ostotarjouksen jälkeen Mustin paino rahastossa oli 8 prosenttia. Joka tapauksessa Heikkilän Micro Finlandiin kirjautuu Mustista hyvät tuotot.

Samoin Evli Suomi Pienyhtiöt -rahaston salkunhoitaja Janne Kujala on luottanut Mustiin. Kujala kertoi Sijoittaja.fi:n podcastissa salkun sijoitusstrategiasta ja nosti Mustin yhtenä esimerkkinä. Kujala ei usko tarjouksen menestyvän ja pitää preemiota nimellisenä.

Musti on laadukas kasvuosake

Musti saa Osaketyökalussa keskimääräistä paremmat pisteet. Kokonaispisteitä laskevat korkeat riskipisteet, heikot osinkopisteet ja korkeat arvostusluvut.

Tässä on kuitenkin hyvä huomata, että Mustin osake romahti muutaman viikon takaisen ruokakohun seurauksena. Ostotarjouksen jälkeen osake pomppasi melkein 30 prosenttia. Näin ollen osakkeen volatiliteetti on korkea, mikä nostaa riskipisteitä. Vastaavasti ostotarjouksesta pompannut hinta on nostanut arvostuslukuja ja siksi osake saa heikot arvopisteet.

Vastaavasti momentumista Musti saa täyden kympin, laadusta kahdeksan pistettä ja kasvusta yhdeksän. Syystäkin osake kuuluu Helsingin pörssin parhaimpiin ja laadukkaimpiin kasvuosakkeisiin.

Ensi vuoden tulosennusteesta ja 26 euron hinnalla laskettu P/E-luku on 26,6. Tämä on selvästi Helsingin pörssin keskiarvoa korkeampi, mutta samantyylisiin kansainvälisiin kulutussektorin osakkeisiin verrattuna jopa edullinen.

Tarjottua 26 euron ostotarjousta ei kannata hyväksyä

Ennakoimme, että konsortion on korotettava tarjousvastiketta yli 30 euroon, jotta se on ammattisijoittajille houkutteleva. Nyt Mustin osakkeet myyvät luopuvat myös tulevista tuotoista tästä ikuisuuteen. Tulevaisuuden tuottopotentiaali on Mustin tapauksessa korkea. Osakkeen arvo voisi suotuisassa markkinaympäristössä nousta yli 40 euron tasoille seuraavan viiden vuoden aikana, kun huomioidaan yhtiön historiallinen yli 10 prosentin kasvu ja kannattavuus. Tähän peilaten tarjottu 26 prosentin preemio vuoden 2023 paikallisiin huippuihin on matala.

Mustista tulee mieleen toinen Helsingin pörssistä poisostettu harkinnanvaraisen kulutussektorin osake Amer Sports. Pidimme silloin tarjottua hintaa liian matalana ja sama mieltä olemme Mustin kohdalla.

Lyhyellä tähtäimellä riskinä on, että konsortio ei nosta tarjousvastiketta ja ostotarjous erääntyy. Tällöin Mustin osakkeen hinta voi laskea alle 26 euron lähemmäs 20 euron lähtötasoja.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita
Haastattelussa WellO2 Oy:n johto – suomalainen terveysteknologian yritys tähtää kansainväliseen kasvuun
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
New call-to-action
Sijoittajan valinnat