Amer Sportsin ostotarjousta ei pitäisi hyväksyä

Amer Sports julkaisi 11.9. pörssitiedotteen, jossa kerrottiin kiinalaiskonsortion olevan kiinnostunut Amer Sportsin ostamisesta. Miksi ostotarjousta ei pitäisi hyväksyä?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Amer Sports julkaisi 11.9. pörssitiedotteen, jossa kerrottiin kiinalaiskonsortion olevan kiinnostunut Amer Sportsin ostamisesta. Miksi ostotarjousta ei pitäisi hyväksyä?

Ostotarjous

Amer Sports Oyj vahvisti 11.9.2018, että se on saanut  sitomattoman, alustavan kiinnostuksenosoituksen (”Kiinnostuksenosoitus”) Amer Sportsin koko osakekannan hankkimisesta käteisvastikkeella konsortiolta, johon kuuluvat ANTA Sports Products Limited ja aasialainen yksityinen pääomasijoitusyhtiö FountainVest Partners (”Konsortio”).

Kiinnostuksenosoituksen mukaan Amer Sportsin osakkeenomistajat olisivat oikeutettuja saamaan 40,00 euron käteisvastikkeen osakkeelta kaikista Amer Sportsin osakkeistaan.

Ostotarjousta ei pitäisi hyväksyä

On vielä epävarmaa, tekeekö konsortio ostotarjousta, millä ehdoilla ja suositteleeko Amer Sportsin hallitus ostotarjouksen hyväksymistä.

Mahdollisen ostotarjouksen 40,00 euron hinta on 39 % korkeampi kuin Amer Sportsin 10.9. päätöskurssi. Tästä syystä ostotarjous on houkutteleva ja todennäköisesti hallitus suosittelee ostotarjouksen hyväksymistä.

Pitkäjänteisen osakkeenomistajan näkökulmasta ostotarjousta ei kuitenkaan kannattaisi hyväksyä. Perustelemme seuraavaksi miksi ei.

1 Yksi Helsingin pörssin mielenkiintoisimpia yrityksiä poistuu

Tärkein syy on se, että Amer Sports on Helsingin pörssin mielenkiintoisimpia yrityksiä. Amer Sports on pörssin ainoa aidosti globaali kuluttajabrändiyhtiö. Amer Sportsin brändeihin kuuluvat mm.

 • Wilson
 • Atomic
 • Peak Performance
 • Salomon
 • Arc’teryx
 • Suunto
 • Precor
 • Sports Tracker.

Yhtiön omien sanojen mukaan Amer Sports on yksi maailman johtavia urheilu- ja ulkoiluvälineyrityksiä, joka hyötyy pitkän aikavälin megatrendeistä. Tämä on myös tärkein syy sille, että kiinalaiset tekevät Amer Sportsista ostotarjouksen. Parhaat halutaan ostaa pois.

2 Mitä tilalle?

Helsingin pörssissä ei ole mitään vastaavaa tilalle. Marimekko on pieni. Fiskars on kodinsisustuksen ja puutarhatuotteiden brändiyhtiö. Kokonsa puolesta lähin kulutussektorin verrokki on Nokian Renkaat, joka on syklisempi ja yhden brändin varassa.

Jos siis omistajat päättävät myydä Amer Sportsin, heidän pitää täydentää salkkunsa jollain ulkomaalaisella osakkeella, jotta salkun koostumus pysyy samana. Tilalle on tarjolla esimerkiksi Nikeä ja Adidasta, jotka ovat selvästi Amer Sportsia korkeammalle arvostettu ja joiden kasvupotentiaali on suuremman kokonsa vuoksi alhaisempi.

3 Suomalaiset myyvät liian aikaisin

Kolmas syy on se, että suomalaisilla omistajilla on huono track record yrityskaupoista. Historiassa suomalaiset ovat ostaneet kalliilla ja myyneet halvalla. Esimerkkinä ostoksista Navteq, UPM:n kaupat USA:sta, Soneran Saksa-kaupat, Sanoman televisioliiketoiminnat jne.

Vastaavasti myyntihalukkuus on syntynyt jo alhaisella preemiolla. Esimerkkinä Tekla, Okmetic ja jopa Supercell. Näiden kaikkien arvo on moninkertaistunut lyhyessä ajassa yrityskaupan jälkeen.

Nyt lähdössä on globaali urheilualan brändiyhtiö, jonka strategisena painopistealueena on kasvaa Kiinassa. Yllättäen juuri kiinalainen konsortio on halukas ostamaan Amer Sportsin. Mikä tulee olemaan yhtiön markkina-arvo vuosien päästä, jos yhtiö onnistuu Kiina-strategiassa. Nyt Amer Sportsin markkina-arvo on 3,3 miljardia euroa. Vertailun vuoksi Adidaksen markkina-arvo on 43,5 miljardia euroa.

4 Amer Sportsin kasvutarina on huikea

Helsingin pörssistä ei löydy monta yhtiötä, jotka pystyisivät osoittamaan samanlaisia kasvulukuja kuin Amer Sports.

 • Vuonna 2008 Amer Sportsin liikevaihto oli 1 576 milj. euroa
 • Vuonna 2018 se on arviolta yli 2 800 milj. euroa (kasvu 78 %)
 • Vuonna 2008 Amer Sportsin osakekohtainen tulos oli 0,33 euroa
 • Vuonna 2018 se on analyytikoiden ennusteiden mukaan 1,37 euroa (kasvu 315 %).

Esimerkiksi KONEen liikevaihto on vastaavana ajanjaksona kasvanut 104 % ja osakekohtainen tulos 120 %.

Sijoittaja voikin miettiä, mikä olisi Amer Sportsin osakekurssi 10 vuoden päästä, jos yhtiö pystyy vastaavaan kasvuun kuin historiassa.

5 Sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa

Maailman menestyneimmän sijoittajan Warren Buffettin ajatus on siinä, että hyvää yritystä ei kannata myydä halvalla. Lisäksi sijoittajan sijoitushorisontin tulee olla pitkä – mieluiten ikuinen.

Buffett ostaa mieluiten sellaisten yritysten osakkeita, joiden hän ajattelee menestyvän vielä vuosikymmenien kuluttua. Coca-Cola on ollut hänen parhaita sijoituksia. Mitä pitempi sijoitushorisontti, sitä enemmän sijoittaja myös hyötyy korkoa korolle -ilmiöstä. Buffett on myös sanonut, että jos et halua omistaa osaketta kymmentä vuotta, älä omista sitä edes kymmentä minuuttia.

On mielenkiintoista nähdä, miten ostotarjousprosessi etenee. Jos tarjous tulee, Amer Sports lähtee kiinalaisomistukseen ja upea yhtiö poistuu pörssistä. Tämä on sääli, koska helmiä Helsingin pörssissä on vähän.

Sijoittaja voi tutkia ostettavaa Amer Sportsin tilalle Osaketyökalullamme. Vertaa esimerkiksi Nikeä, Adidasta ja Under Armouria Amer Sportsiin.

Tutustu osaketyökaluun tästä!

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Analyysi: Nesteen osake rajussa laskussa tulosalituksen myötä
Metan tulos ylitti odotukset mutta osake romahti heikon ohjeistuksen myötä
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat