Marraskuu historiallisen vahva osakemarkkinoilla

Marraskuussa osakkeet nytkähtivät selvästi ylös päin ankean syys-lokakuun jäljiltä. Tutut voittajaosakkeet olivat tuottokärjessä. Suomi-osakkeiden tuotto oli globaaleja indeksejä heikompi.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Marraskuussa osakkeet nytkähtivät selvästi ylös päin ankean syys-lokakuun jäljiltä. Tutut voittajaosakkeet olivat tuottokärjessä. Suomi-osakkeiden tuotto oli globaaleja indeksejä heikompi.

Marraskuussa osakkeet nousivat laajasti

Marraskuu oli osakkeille paras kuukausi sitten koronadipin jälkeisten nousukuukausien. Ennusteemme osakkeiden pohjakosketuksesta lokakuussa toteutui ja marraskuussa osakemarkkinat olivat globaalisti vauhdissa. Alla valikoitujen osakeindeksien tuottoja marraskuussa 2023:

  • OMX Helsinki 25 +6,31 %
  • S&P 500 +8,92 %
  • DAX +9,49 %
  • Nasdaq 100 +10,67 %

Suomi-osakkeet pääsivät vihdoin nousuun, mutta indeksi jäi selvästi globaalien kilpailijaindeksien vauhdista. Syy heikkoon kehitykseen löytyy indeksin suurimpien yhtiöiden tuottokehityksestä marraskuussa. Suurimmista ainoastaan Neste ylsi kaksinumeroisiin tuottoprosentteihin ja Sampo reiluun kuuteen prosenttiin. Muiden suurimpien yhtiöiden tuottokehitys marraskuussa oli laimeaa.

Rotaatiota ei vielä nähtävillä

Osakemarkkinoilla näyttäisi siltä, että samat voittajaosakkeet jatkavat nousukiidossa koko vuoden 2023. Salkunhoitajat haluavat näyttää vuodenvaihteen raporteissa, että salkuissa on niitä osakkeita, jotka ovat menestyneet erinomaisesti.

Tämä näkyy myös S&P 500 -indeksin kartasta. Suurimmat ja tunnetuimmat teknologiayhtiöt olivat tuottokärjessä marraskuussa. Microsoft nousi yli 12 prosenttia ja Apple yli 11 prosenttia, Nvidia 14,7 prosenttia ja Teslakin peräti 19,5 %.

Defensiivisen kulutuksen, terveydenhuollon, energian ja yhdyskuntapalvelusektorin osakkeet tuottivat nihkeästi.

Katso miten mallisalkkumme tuottivat marraskuussa

Mallisalkuista suomalaisiin osakkeisiin sijoittavat mallisalkkumme tuottivat parhaiten marraskuussa 2023. Myös ETF-salkkumme olivat selvässä nousussa. Lue lisää mallisalkkujemme marraskuusta

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat