Mallisalkkujen marraskuu – Suomi-osakkeet vahvimmassa nousussa

Marraskuussa kaikki mallisalkut olivat selvästi plussalla. Suomiosakkeisiin sijoittavat salkut tuottivat parhaiten. Katso, miten eri mallisalkut pärjäsivät!

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Marraskuussa kaikki mallisalkut olivat selvästi plussalla. Suomiosakkeisiin sijoittavat salkut tuottivat parhaiten. Katso, miten eri mallisalkut pärjäsivät!

Suomi Fundamentti päihitti vertailuindeksin kuun aikana

Suomi Fundamentti -mallisalkku – Suomalainen osakemallisalkku

Marraskuussa Suomi Fundamentti tuotti +8,2 % vertailuindeksi OMX Helsinki Cap:n tuottaessa +6,3 %. Vuoden 2023 alusta mitattuna salkku on tuottanut +3,2 % vertailuindeksin jäädessä pakkaselle -4,1 %. Suomi Fundamentin riski on yleisindeksiä jonkin verran korkeampi.

Tällä hetkellä Suomi Fundamentin kolme suurinta osaketta ovat: Finnair, Citycon ja TietoEVRY. Salkussa on kaikkiaan 25 osaketta, ja salkun koko sisällön näkee myös Mallisalkut-sivulta.

Pitkässä juoksussa Suomi Fundamentti on pystynyt vakuuttavaan tuottoon, mutta riski on ETF-salkkuja korkeampi. Suomalaisista osakkeista pitävälle Mallisalkut-osiosta löytyy myös Suomi Laatuosake, joka on tyypillisesti Suomi Fundamenttia matalariskisempi.

Suomi Laatuosake -salkku panostaa kotimaisiin laatuyhtiöihin

Suomi Laatuosake on oikealla rahalla perustettu suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittava salkku. Salkkua voi seurata livenä myös Sharevillessa. Marraskuussa Laatusalkku tuotti huimat +20,8 % vertailuindeksin tuottaessa +5,9 %.

Seuraa Sijoittaja.fi:n salkkua Sharevillessä!

ETF-mallisalkku Passiivinen Kulupihtari – Kulutietoisen sijoittajan vaihtoehto

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkku – 50 % osakkeet, 50 % korot

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkkumme tuotti marraskuussa +4,0 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot +4,3 %. Marraskuun aikana mallisalkusta parhaiten tuotti Stoxx Europe 600 -indeksin osakkeisiin sijoittava ETF, tuottaen +6,5 %, ja Nikkei 225 -indeksin osakkeisiin sijoittava ETF, tuottaen +6,3 %. Heikoiten pärjäsi euroalueen 1-3 vuoden valtiolainoihin sijoittava ETF, tuottaen +0,8 %.

Vuoden 2023 alusta Passiivinen kulupihtari on tuottanut +7,0 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot +6,4 %. Kulupihtarissa 50 % varoista on sijoitettuna osakkeisiin ja 50 % korkoihin. Mallisalkun volatiliteetti on ollut noin puolet OMX Helsinki Cap -indeksin volatiliteetista.

Pitkässä juoksussa mallisalkkumme on voittanut tasaisesti Suomen suosituimmista yhdistelmärahastoista koostetun salkun. Tuottoeroa on kertynyt mallisalkkumme eduksi yli 50 %-yksikköä. Ero syntyy pääosin kuluerosta. Mallisalkkumme hallinnointikustannus on vain hieman alle 0,2 %, kun hallinnointikustannus rahastosalkussa on 1,5 %.

Strategiamestari – laajasti hajauttava strategia-ETF-mallisalkku

Strategiamestari -mallisalkku – Laaja hajautus omaisuusluokkiin

Laajasti eri omaisuusluokkiin hajauttava Strategiamestari-mallisalkku tuotti marraskuussa +4,8 % vertailuindeksin tuottaessa +4,6 %. Marraskuussa parhaiten mallisalkussa tuotti kyberturvallisuusyhtiöihin sijoittava ETF, tuottaen +9,5 %, sekä vastuullisiin Eurooppalaisiin osakkeisiin sijoittava ETF, tuottaen +7,7 %. Marraskuussa heikoiten pärjäsi raaka-aineisiin sijoittava ETF, tuottaen -7,7 %.

Vuoden 2023 alusta Strategiamestari on tuottanut +7,3 % ja vertailuindeksi +11,0 %. Pitkässä juoksussa Strategiamestari on tuottanut vertailuindeksiä paremmin.

Katso mallisalkkujen sisältö!

Mallisalkut-osiossa tarjolla on laajasti hajauttavia ETF-salkkuja sekä kaksi kotimaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakesalkkua, korkeamman riskin tuottohakuinen Suomi Fundamentti ja matalariskisempi Suomi Laatuosake. Katso kaikki mallisalkut kätevästi yhdeltä sivulta!

Tutustu mallisalkkuihin tästä!

Vaihtoehtoiset sijoitussalkut

Vaihtoehtoisista korkotuoton lähteistä kiinnostunut sijoittaja löytää seurannastamme myös SijoittajaPRO Corporate Financen yrityslainasalkun.

SijoittajaPRO Corporate Finance -yrityslainasalkku 1.1.2017 – 30.6.2023

SijoittajaPRO Corporate Financen sijoittajat olivat kesäkuun 2023 loppuun mennessä sijoittaneet 109 rahoituskierrokselle. Alla olevassa taulukossa on salkun tilanne oletuksella, että jokaiseen kierrokseen olisi osallistuttu 10 000 euron sijoituksella. Jokainen sijoittaja määrittää itse sijoittamansa summan, joka voi olla esimerkin summaa pienempi tai suurempi.

Sijoittajan tuotto muodostuu yrityslainojen korkotuotoista. Lainasalkun keskikorko on tällä hetkellä noin 10,0 %.

Haluatko lisätietoa yrityslainakohteista?

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat