Analyysi: Harvian osake vahvassa nousussa ennustettua paremman tuloksen saattelemana

Harvia onnistui kääntämään liikevaihtonsa kasvuun vuoden viimeisellä neljänneksellä ja samalla yhtiö ylitti tulosennusteet selvästi. Osake avasi pörssissä vahvaan nousuun.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Harvia onnistui kääntämään liikevaihtonsa kasvuun vuoden viimeisellä neljänneksellä ja samalla yhtiö ylitti tulosennusteet selvästi. Osake avasi pörssissä vahvaan nousuun.

Q4/2023 – liikevaihto kääntyi kasvuun ja tulos rikkoi ennusteet

Harvian liikevaihto oli 39,4 M€ (ennuste 37,6 M€) ja oikaistu liikevoitto oli 9,5 M€ (ennuste 7,8 M€). Vuoden viimeisellä neljänneksellä Harvia palasi liikevaihdon kasvuun raportoidun liikevaihdon noustessa 3,4 % vertailukaudesta. Liikevaihdon kasvuun vaikutti yhtiön mukaan erityisesti vahva kasvu Pohjois-Amerikassa sekä Keski-Euroopan parantunut myynti.

Yhtiön mukaan Keski-Euroopassa alkoi näkyä tasoittumisen merkkejä pitkän heikon kauden jälkeen. Yhtiön mukaan markkinaolosuhteet pysyivät vaikeana Suomessa ja muissa Pohjoismaissa, joissa korkeat korot, matala kuluttajaluottamus ja rakennusalan haasteet näkyivät yhä selvästi kaikkien tuoteryhmien myynnissä.

Viimeisellä vuosineljänneksellä yhtiön oikaistu liikevoitto kasvoi noin 20 % vertailukaudesta ja oli 24,2 % (20,8 %) liikevaihdosta. Kannattavuutta tuki yhtiön mukaan liikevaihdon kasvu, mutta myös systemaattinen työ hinnoittelun sopeuttamiseksi, toimitusketjun tehokkuuden parantamiseksi ja operatiivisen toiminnan optimoimiseksi. Lisäksi yhtiö kertoo kustannusten nousupaineiden hellittäneen osassa keskeisiä materiaaleja ja komponentteja. Harvia ei julkaise lyhyen aikavälin näkymiä.

Taloudelliset tavoitteet

Harvia on asettanut kasvuun, kannattavuuteen ja velkaantumisasteeseen liittyviä pidemmän aikavälin tavoitteita:

  • Pitkällä aikavälillä keskimäärin yli viiden prosentin vuotuinen liikevaihdon kasvu
  • Yli 20 prosentin oikaistu liikevoittoprosentti
  • Nettovelan suhde oikaistuun käyttökatteeseen välillä 1,5x−2,5x

Nettovelan ja oikaistun käyttökatteen suhdetta koskevassa tavoitteessa ei ole huomioitu IFRS-standardien muutoksien tulevia vaikutuksia.

Harvian osinko 2024

Harvian osinkopolitiikkana on pyrkiä jakamaan säännöllisesti kasvavaa osinkoa, ja maksaa osinkoa kahdesti vuodessa.

  • Osinkoehdotus vuodelta 2023 on 0,68 euroa osakkeelta.
  • Vuodelta 2022 Harvia jakoi osinkoa 0,64 euroa per osake.

Harvian osake

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman.

Harvian osake sai uutta tuulta alleen vuoden 2022 loppupuolelta alkaen, kun osakekurssi oli tätä ennen suorastaan romahtanut kysynnän normalisoiduttua koronapandemian jälkeen. Vuonna 2023 osaketta varjosti pitkään Euroopan markkinoiden heikkous, ja osake pyöri pitkään 20–22 euron tuntumassa.

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Tutustu Harvian osakkeeseen osaketyökalussa

Sijoittaja.fi:n osaketyökalussa Harvian osake päätyy 71 kokonaispisteellä listan parhaaseen viidennekseen. Osaketyökalusta voit tutustua Harvian osakkeen pisteytyksiin, tunnuslukuihin, ja ennusteisiin.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat