Analyysi: Nokialta heikko kolmas kvartaali – odotukset Q4:lle positiiviset

Nokia julkaisi heikon Q3:n. Liikevaihdon lasku oli historiallisen suurta. Näkymät Q4:lle ovat myönteiset, mikä antaa uskoa Nokia-sijoittajalle.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Nokia julkaisi heikon Q3:n. Liikevaihdon lasku oli historiallisen suurta. Näkymät Q4:lle ovat myönteiset, mikä antaa uskoa Nokia-sijoittajalle.

Nokian kolmannen kvartaalin tulos

Nokian liikevaihto oli 4 982 M€ (analyytikoiden ennuste 5 683 M€) ja vertailukelpoien liikevoitto 424 M€ (ennuste 558,9 M€). Nokian raportoitu liikevaihto laski peräti 20 prosenttia. Valuuttakurssien vaikutus oli viisi prosenttiyksikköä. Edellisen kerran, kun Nokian liikevaihto on laskenut yhtä paljon elettiin vuotta 2013 ja Nokian matkapuhelinliiketoiminnan ongelmien keskellä.

Vertailukelpoinen liikevoittomarginaali laski edellisvuodesta 2,0 prosenttiyksikköä ja oli 8,5 %. Tulos on viimeksi ollut näin heikko koronakvartaalien aikaan vuoden 2020 alkupuoliskolla.

Nokia ryhtyi toimiin kustannussäästöjen aikaansaamiseksi. Yhtiö pyrkii saavuttamaan vuositasolla 800–1 200 miljoonan euron bruttokustannussäästöt vuoden 2026 loppuun mennessä. Johdon mukaan pilvilaskentaan ja tekoälyyn liittyviä suuria odotuksia ei pystytä lunastamaan ilman laajoja investointeja tietoliikenneverkkoihin. Pitkäntähtäimen näkymien ja tehostamistoimien ansiosta yhtiö uskoo saavuttavansa 14 prosentin liikevoittomarginaalin 2026 mennessä.

Ohjaus ennallaan. Nokia ennustaa koko vuoden 2023 liikevaihdon olevan 23,2–24,6 miljardia euroa ja vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin 11,5–13,0 % olettaen, että Teknologia-liiketoimintaryhmän käynnissä olevat lisenssien uusimisprosessit saadaan päätökseen. Johto odottaa verkkoliiketoiminnan osalta normaalia kausiluonteista myönteistä kehitystä viimeisellä vuosineljänneksellä. Nokia tarkensi, että vuoden 2023 liikevaihto on lähempänä ohjeistuksen alalaitaa ja vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin asettuvan ohjeistuksen keskivaiheille.

Nokia näki markkinoiden heikentymisen Q2:n aikana

Nokia antoi tulosvaroituksen heinäkuussa ennen Q2-raportin julkistamista. Nokia kertoi, että on alkanut nähdä voimistuvia merkkejä makrotaloudellisten haasteiden vaikutuksesta yhtiön asiakkaiden ostokäyttäytymiseen varastotasojen alentamisen lisäksi. Tämän vuoksi Nokia alensi 2023 näkymiä liikevaihdon osalta 23,2–24,6 miljardiin euroon (aikaisemmin: 24,6–26,2 miljrd. €).

Tämä tulosvaroitus realisoitui Q3:lla, kun Nokian liikevaihto laski peräti 20 prosenttia.

Nokian Q4-ennuste optimistinen

Nokia kertoi odottavansa myönteistä kehitystä viimeisellä vuosineljänneksellä. Yhtiön tarkennettu ohjausta tarkoittaa, että Nokia tekee arviolta 6,7 – 6,8 miljardin euron liikevaihdon Q4:lla. Tässä olisi laskua vertailukauteen nähden 8,7 – 10,0 prosenttia. Liikevaihdon lasku puolittuisi Q3:sta.

Liikevoiton osalta Nokian ohjaus tarkoittaa peräti 1,3 miljardin euron vertailukelpoista liikevoittoa, jossa olisi kasvua vertailukauteen. Liikevoittomarginaali olisi Q4:lla 19,3 prosenttia. Hurja tulosennuste tarkoittaa, että Teknologia-segmentin täytyy onnistua lisenssien uusimisissa.

Nokian tavoitteet 2024-2026

Nokia tavoittelee yli 14 prosentin vertailukelpoista liikevoittoprosenttia. Tavoitteet ovat ennallaan.

Nokian pitkän aikavälin tavoitteet

Nokia osake

Nokian osake on ollut koko vuoden 2023 laskutrendissä. Osake lähestyy jo kriittistä kolmen euron rajapyykkiä. Viimeksi näillä tasoilla oltiin koronakriisissä.

Sijoittajan näkökulma

Näyttäisi, että Nokialla pahin olisi ajoittunut Q3:lle. Liikevaihdon lasku oli raju. Näkymät Q4:lle ovat myönteisemmät ja johto valoi uskoa pitemmän aikavälin näkymistä.

Osakekurssi on laskenut alas ja Nokian arvostusluvut ovat edulliset. Nokian P/E-luku on noin 9 käyttäen 2023 tulosennustetta. Nokian ohjaus ei anna analyytikoille aihetta laskea enää tulosennustetta, mikäli johdon ohjaukseen on uskominen.

Markkinareaktio tulee olemaan mielenkiintoinen. Heikon tilanteen pitäisi olla jo osakkeen hinnassa ja pahimman ollessa takana markkinan pitäisi pystyä katsomaan eteenpäin. Mikäli osake laskee, tässä voisi olla ostopaikka. Osakkeen osto kuitenkin edellyttää sitä, että luottaa Lundmarkin antamaan ohjaukseen ja näkymiin 2024 ja sen jälkeen. Jos luottoa ei löydy, kannattaa seurata Nokian kehitystä sivusta ja odotella konkreettisia todisteita tilanteen parantumisesta.

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
Sammolta ostotarjous Topdanmarkista
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat