Suomi Fundamentti -mallisalkun kärkiosakkeet

Suomi Fundamentti -mallisalkun salkkukatsaus. Esittelyssä salkun kärkiosakkeet sekä muuttujat hyvän pitkäaikaisen tuoton takana.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Suomi Fundamentti -mallisalkun salkkukatsaus. Esittelyssä salkun kärkiosakkeet sekä muuttujat hyvän pitkäaikaisen tuoton takana.

Suomi Fundamentti

Suomi Fundamentti on pisimpään seurannassamme ollut mallisalkku. Se on ollut livenä jo vuodesta 2009 lähtien. Salkku on indeksiä riskisempi, mutta tuotto on ollut pitkässä juoksussa selvästi parempi, kuten alla olevasta kuvaajasta voi havaita.

Elokuussa Suomi Fundamentti oli lievästi miinuksella, kuten oli myös vertailuindeksi OMX Helsinki Cap. Vuoden 2023 alusta salkku on pärjännyt vertailuindeksiään paremmin, salkun tuottojen ollessa pakkasella -0,5 % ja vertailuindeksi ollessa -4,0 %.

Mihin mallisalkku sijoittaa?

  • Salkku sisältää 25 kotimaista pörssiosaketta.
  • Osakkeet valitaan fundamenttianalyysin perusteella.
    • Tyypillisesti salkussa on hyvän osinkotuoton arvo-osakkeita, joiden tuloksen odotetaan kasvavan tulevaisuudessa.

Suomi Fundamentin TOP-osakkeet

Suomi Fundamentin kärjestä löytyy korkean osinkotuoton arvo-osakkeita. Telian osinkotuotto on 8,7 %, Cityconin 8,9 % ja SSAB:n 7,1 %. Vuoden 2024 tulosennusteella lasketun P/E-luvun perusteella edullisimmat ovat SSAB, Outokumpu ja TietoEvry.

Matalat arvostusluvut eivät suoraan tarkoita korkeaa tuottoa

Sijoitustutkimuksissa on havaittu, että arvo-osakkeet tuottavat paremmin kuin markkina keskimäärin. Merkittävä osa ylituotosta kuitenkin selittyy IT-kuplan puhkeamisella, jolloin arvo-osakkeet selvisivät 2-3 vuotta kestäneestä karhumarkkinasta merkittävästi indeksiä ja etenkin kasvuosakkeita paremmin. Olemme kirjoittaneet aiheesta laajasti muun muassa tässä artikkelissa.

Sen jälkeen arvo-osakkeilla oli yli 15 vuoden mittainen alituottojakso. Vuonna 2022 arvo-osakkeet olivat jälleen otsikoissa hakaten indeksin ja kasvuosakkeet. Tänä vuonna kasvuosakkeet ovat jällee menestyneet maailmalla paremmin.

Suomi Fundamenttissa valintakriteereinä käytetään muitakin ominaisuuksia kuin arvostuslukuja. Se lienee yksi syy, että salkku on voittanut indeksin konsistentisti ja pitkällä aikavälillä. Salkusta kannattaa tutkia aina koko sisältö ja katsoa löytyisikö sieltä helmiä omaan sijoitussalkkuun.

Suomi Fundamentti -mallisalkun sisältö

Alla olevassa taulukossa koko Suomi Fundamentti -mallisalkun sisältö. Sen näkee myös mallisalkkusivuilta, josta löytyy useita salkkuvaihtoehtoja eri tyyliselle sijoittajalle. Suomi Fundamentista löytyy nyt useita syklisiä materiaalit- ja teollisuussektorin osakkeita, mutta myös defensiivisiä kulutussektorin edullisia osakkeita.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi Bitcoiniin hajauttaminen kannattaa?
Analyysi: Kempower matkalla kohti IPO-hintaa?
Vastuullinen sijoittaminen – miten löydän sijoituskohteet?
Sijoittajan valinnat