Jos nyt eletään IT-kuplan puhkeamisen uusintaa, sijoittaja haluaa täyttää salkkunsa arvo-osakkeilla vai haluaako?

Arvo-osakkeet tuottivat erinomaisesti IT-kuplan jälkeisessä ajassa. Eletäänkö nyt uudestaan kahden vuosikymmenen takaisia aikoja. Tällöin salkun pitäisi olla täynnä arvo-osakkeita.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Arvo-osakkeet tuottivat erinomaisesti IT-kuplan jälkeisessä ajassa. Eletäänkö nyt uudestaan kahden vuosikymmenen takaisia aikoja. Tällöin salkun pitäisi olla täynnä arvo-osakkeita.

Eletäänkö nyt IT-kuplan toisintoa?

IT-kupla on jäänyt monelle kokeneemmalle sijoittajalle karvaasti mieleen. Siinä teknologiaosakkeiden arvot nousivat ensin pilviin ja sitten romahtivat. Aikaa on tuskallista muistella, sillä moni sijoittaja poltti niin pahasti näppinsä, ettei ole sen jälkeen palannut osakemarkkinoille.

Nykytilanteessa on samankaltaisuuksia 20 vuoden takaisiin tapahtumiin. Pandemiassa monen stay home -osakkeen kurssit nousivat pilviin, josta ne sitten romahtivat pandemian väistyttyä. Esimerkkejä on monia, mutta ehkä tunnetuin on kaikkien tuntema videoneuvottelujärjestelmä Zoom.

Osake nousi ensin 800 prosenttia vuosina 2020-2021 ja kääntyi sitten laskuun. Laskua huipuista 87,5 prosenttia.

OMX Helsinki laski IT-kuplan puhjettua 73 prosenttia

IT-kuplassa osakekurssit nousivat voimakkaasti etenkin vuonna 1999. Nousua jatkui vielä hieman vuoden 2000 puolella. OMX Helsinki -indeksin kurssihuiput koettiin 2.5.2000.

Siitä alkoi osakkeiden lasku, joka kesti lähes kolme vuotta. OMX Helsingin pohjat nähtiin 10.3.2003. Indeksi laski 72,9 prosenttia.

Arvo-osakkeiden kultajakso on IT-kuplan jälkeen

Arvo-osakkeisiin sijoittamista pidetään yhtenä parhaimpana sijoitusstrategiana. Etenkin Suomessa se on saanut kohtuuttomasti tutkimus- ja palstatilaa.

Arvo-osakkeet nähdään riskittömämpinä ja vakaimpina kuin osakkeet keskimäärin. Tämä ei pidä paikkaansa.

Virheyleistys tulee ajasta IT-kuplan jälkeen. Silloin arvo-osakkeet totisesti olivat riskittömämpiä ja vakaimpia kuin osakkeet keskimäärin.

Arvo-osake on osake, jonka arvostuskertoimet ovat keskimääräistä matalammat. Tyypillisesti arvo-osake määritellään P/B-luvun, P/E-luvun ja osinkotuoton perusteella. Matala P/B- ja P/E-luku kertoo yleensä osakkeen syklisyydestä tai siitä, että yhtiön liiketoiminta menee väärään suuntaan ja markkina antaa siksi osakkeelle matalan arvon.

Pitkässä juoksussa arvo-osakkeisiin sijoittaminen ei ole ollut erikoinen sijoitusstrategia. Arvo-osakkeilla on ollut yli 10 vuoden tuottojaksoja, jolloin ne ovat tuottaneet markkinaa ja muita sijoitustyylejä heikommin.

Tutustu Osaketyökaluun ja katso parhaat arvo-osakkeet Osaketyökalusta

Olisiko nyt arvo-osakkeiden aika?

Arvo- ja korkean osinkotuoton osakkeiden kulta-aika ajoittuu IT-kuplan jälkeiseen aikaan. Kuplan puhjettua vuonna 2000 monien IT-osakkeiden arvosta katosi yli 90 prosenttia. Arvo- ja osinko-osakkeet pärjäsivät laskussa paremmin, mikä synnytti suuren tuottoeron prosenteissa.

Jos nyt eletään IT-kuplan puhkeamisen uusintaa, sijoittaja haluaa täyttää salkkunsa arvo-osakkeilla. Vai haluaako?

Kuinka hyvin sykliset arvo-osakkeet oikeasti tuottivat IT-kuplan jälkeen? Tutkimme asian.

Miten sykliset arvo-osakkeet tuottivat?

Tutkimme, miten neljä tunnettua syklistä arvo-osaketta tuottivat vuosina 2000-2003 IT-kuplan puhkeamisen jälkeen. Osakkeet ovat KONE, Stora Enso, UPM-Kymmene ja Wärtsilä. Nämä yhtiöt ovat Suomen teollisuuden kivijalat.

KONE, Stora Enso, UPM ja Wärtsilä olivat arvo-osakkeita vuosituhannen vaihteessa. Esimerkiksi KONEen P/E-luku vuonna 2000 oli 14,1 ja vuonna 2001 se oli 11,6. Wärtsilällä vastaavat luvut olivat 4,6 ja 3,7. Nokia edusti kasvuyhtiöitä ja sen P/E oli 56,5 vuonna 2000 ja 61,6 vuonna 2001.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Tutki arvo-osakkeita Osaketyökalulla

Löydä sijoitustyyliisi sopivat osakkeet Suomesta ja maailmalta! Vertaile osakkeita pisteytyksen, tuottojen ja tärkeimpien tunnuslukujen perusteella. Osaketyökalusta löydät ajantasaiset listat parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

Tutustu Osaketyökaluun!
Sinua voisi kiinnostaa
RiverRecyclen osakeanti – kannattavaa taistelua muovijätettä vastaan
Analyysi: Orion loi uskoa sijoittajiin täsmentämällä ohjaustaan
Analyysi: Kempowerin tulos reilusti pakkasella – osake jatkaa laskussa
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat