Osallistu osakeantiin!

Markkinaympäristö: Viikon 20 parhaat osakkeet ja markkinatrendit

Markkinaympäristö ja sijoittaminen

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 20.

Julkaistu: 17.05.2023 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Markkinaympäristö: USA:n inflaatio ja Euroalueen teollisuustuotanto laskivat

Tärkeimmät talousnostot viimeiseltä viikolta:

  • Yhdysvaltojen kuluttajahintainflaatio hidastui huhtikuussa hieman odotuksia enemmän. Inflaatio oli vuositasolla 4,9 % (ennuste. 5,0 %; ed. 5,0 %). Kuukausitasolla hinnat nousivat odotusten mukaisesti 0,4 % (ennuste. 0,4 %; ed. 0,1 %).
  • Pohjainflaatio laski myös hieman ja oli 5,5 % (ennuste. 5,5 %; ed. 5,6 %).
  • Yhdysvaltojen tuottajahintojen nousu hidastui huhtikuussa ja oli vuositasolla 2,3 % (ennuste. 2,4 %; ed. 2,7 %). Kuukausitasolla tuottajahinnat nousivat 0,2 % (ennuste. 0,3 %; ed. -0,4 %).
  • Michiganin yliopiston kuluttajaluottamusindeksin toukokuun lukema oli 53,4 (ennuste. 59,8; ed. 60,5), mikä on alin lukema sitten viime vuoden heinäkuun. Arviot tulevasta, sekä nykytilanteesta olivat laskussa.
  • Euroalueen teollisuustuotannon kehitys oli maaliskuussa selvästi odotuksia heikompaa. Vuositasolla tuotanto väheni -1,4 % (ennuste. +0,9 %; ed. +2,0 %) ja kuukausitasolla -4,1 % (ennuste. -2,5 %; ed. 1,5 %).
  • Englannin keskuspankki nosti ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä. Noston jälkeinen ohjauskorko on 4,5 %.

Osakeindeksien kehitys

Vuoden alusta

  • S&P 500 +7,47 %
  • Nasdaq 100 +23,60 %
  • OMXH25 -5,35%

Indeksit vuoden 2022 huipputasoja alempana

  • S&P 500 vuoden 2022 huipuista -14,69 % (huiput 4818 pist.)
  • Nasdaq 100 vuoden 2022 huipuista -19,91 % (16765 pist.)
  • OMXH25 vuoden 2022 huipuista -19,70 % (5787 pist.)

Laaja S&P 500 -indeksi on teknisestä näkökulmasta noususuunnassa, sillä 50 päivän liukuva keskiarvo on 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella. Indeksin kurssi sulkeutui eilen niukasti 20 päivän liukuvan keskiarvon alapuolelle, mutta 20 päivän keskiarvo on edelleen 50 päivän keskiarvon yläpuolella.

Myös Dow Jones -indeksin 50 päivän keskiarvo on pitemmän ajan keskiarvoa korkeammalla, mutta OMXH25 -indeksin 50 päivän keskiarvo sulkeutui 200 päivän keskiarvon alapuolelle (Death Cross). Dow Jones- indeksin 20 päivän keskiarvo sulkeutui 50 päivän keskiarvon yläpuolelle, mutta kurssi putosi 50 päivän keskiarvon alapuolelle. OMXH25- indeksin 20 päivän liukuva keskiarvo on edelleen 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolella ja kurssi sulkeutui keskiarvojen alapuolelle. OXH25 kääntyi teknisestä näkökulmasta laskusuuntaan. Nasdaq100 -indeksin kohdalla 50 päivän keskiarvo on edelleen 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella, 20 päivän keskiarvo 50 yläpuolella ja kurssi 20 päivän yläpuolella.

Liukuvat keskiarvot ovat laajasti käytettyjä teknisen analyysin indikaattoreita, joista lisätietoa voit lukea täältä.

S&P 500 -indeksi ja liukuvat keskiarvot. Lähde: Tradingview.

Trendaavat sektorit – Epäyhtenäinen lista

  • Tällä viikolla lista on edelleen syklisjohtoinen, mutta ei yhtä selvästi kuin viime viikolla. Kolme viidestä parhaiten tuottaneesta pääsektorista olivat syklisisä. Pääsektoreista vain viestintäpalvelut ja teknologia ylsivät positiiviseen viikkotuottoon.
  • Parhaiten pärjäsivät sykliset viestintäpalvelut, teknologiasektori ja harkinnanvarainen kulutus, mutta myös defensiiviset päivittäiskulutus ja yhdyskuntapalvelu nousivat kärkiviisikkoon. Heikoiten pärjäsivät syklinen energia ja defensiivinen yhdyskuntapalvelu.
  • Kuukausitasolla, sykliset ovat pärjänneet suhteellisesti hieman defensiivisiä paremmin. Neljä pääsektoria ylsi positiiviseen kuukausituottoon, joista kolme olivat syklisiä.
  • Leading alasektoreista puolijohde pärjäsi hyvin ja muut keskikertaisesti suhteessa pääsektoreihin.
  • Kuukausitasolla, puolijohde- ja liikennealasektori ovat pärjänneet kohtuullisesti ja pankkisektori erittäin heikosti suhteessa pääsektoreihin.

Syklisten nousu suhteessa defensiivisiin viestii klassisesti optimismin kasvusta markkinoilla. Epäyhtenäinen lista ja negatiiviset tuotot antavat kuitenkin aihetta varovaisuuteen. Selvää trendiä ei ole havaittavissa lyhyellä tai pitemmällä tarkastelujaksolla, vaikka sykliset ovat pärjänneet suhteellisesti hieman paremmin. Volatiliteetti on ollut markkinoilla viimeaikoina suurta, ja listalla on nähty viikkojen aikana nopeita muutoksia. Markkinoilla on havaittavissa tällä hetkellä kovaa tasapainoilua. Nykyinen arvostustaso on ristiriitainen monien ekonomistien ennusteisiin nähden taantumasta, eikä tuloskausikaan antanut selvää suuntaa talouden tulevasta kehityksestä.

Leading alasektorit pärjäsivät myös epäyhtenäisesti pääsektoreihin nähden niin lyhyemmällä kuin pitemmällä tarkasteluajanjaksolla, mikä tekee vahvojen argumenttien vetämisen ”risk on”- tai ”risk off”-moodin kehityksestä hankalaksi. Markkinoiden tasapainoilusta ja riskiskenaarioista huolimatta härät näyttäisivät kuitenkin olevan edelleen niskan päällä.

Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.

Trendaavat osakkeet ja pahimmat laskijat Suomi ja maailma

Jäsenosiossa trendaavien kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden listat. Trendilistat antavat sijoittajalle käsityksen osakkeista, joilla on vahva momentti.

Momentin seuraaminen on nykyisessä markkinatilanteessa erityisen tärkeää, sillä karhumarkkinassa on vaikea löytää osakkeita, jotka pärjäävät. Lisäksi momentin avulla voi tutkia käännettä karhumarkkinasta härkämarkkinaan.



Haluatko lukea koko artikkelin?

Liity Sijoittaja.fi-jäseneksi ja saat lukuoikeuden koko sisältöön, Osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön sekä mallisalkut.

Aloita sijoittaminen uudella varmuudella
ja tiedolla – kokeile ilmaiseksi kahden viikon ajan!

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI




Seuraa markkinatilannetta!



Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT



New call-to-action







suomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy