Sykliset osakkeet poikkeavat toisistaan – löydä parhaat

Syklisten osakkeiden taloussuhdanteen sietokyvyssä on isoja eroja. Tutkimme, miten kotimaiset sykliset osakkeet pärjäävät laskusuhdanteissa. Mitkä osakkeista ovat parhaat?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Syklisten osakkeiden taloussuhdanteen sietokyvyssä on isoja eroja. Tutkimme, miten kotimaiset sykliset osakkeet pärjäävät laskusuhdanteissa. Mitkä osakkeista ovat parhaat?

Sykliset osakkeet

Tyypillisesti syklisiksi osakkeiksi luetaan ne osakkeet, jotka toimivat sektoreilla, joiden liiketoiminta on riippuvaista talouden tilasta. Trendaavat osakkeet -artikkelissa syklisiksi sektoreiksi on lueteltu seuraavat:

  • Energia
  • Materiaali
  • Viestintäpalvelut
  • Informaatioteknologia
  • Teollisuus
  • Harkinnanvarainen kulutus
  • Rahoitus
  • Kiinteistö.

Vastaavasti defensiivisiä sektoreita ovat terveydenhuolto, päivittäiskulutus ja yhdyskuntapalvelu. Toki yhtiöiden syklisyys sektoreiden sisällä vaihtelee. Esimerkiksi Elisa ja Telia kuuluvat sykliseen viestintäpalvelut -sektoriin, mutta ovat defensiivisiä. Myös moni vakuutusalan osake, kuten Sampo, on defensiivinen, vaikka kuuluu rahoitussektoriin. Vastaavasti terveydenhuoltosektorilta löytyy syklisiä osakkeita, kuten Optomed.

Q4-tuloskaudella on nähty erikoinen ilmiö

Helsingin pörssissä tyypillisiä taloussuhdanteista voimakkaasti riippuvaisia alasektoreita ovat metsäosakkeet, teräsyhtiöt, kemianteollisuus ja konepajat.

Kuluvalla tuloskaudella on nähty normaalista poikkeava ilmiö. Syklisten osakkeiden tulokset ovat poikenneet merkittävästi toisistaan.

Konepajoista Cargotec kasvoi 36 % ja paransi tulosta, Konecranes kasvoi 8 % ja paransi myös tulosta ja Valmet kasvoi 28 % ja paransi tulosta selvästi. Vastaavasti Wärtsilä kasvoi 11 %, mutta tulos laski jo toista kvartaalia peräjälkeen.

Metsäosakkeista UPM kasvoi 21 % ja paransi tulosta peräti 42 %, Metsä Board kasvoi 16 % ja tulos 10 %. Sitä vastoin Stora Enso kasvoi vain 5 % ja tulos heikkeni. Kemira vastasi koko Q4-tuloskauden parhaasta suorituksesta. Sen liikevaihto kasvoi 35 % ja tulos kasvoi huikeat 163 %.

Teräsyhtiöistä Outokummun liikevaihto laski 14 % ja tulos romahti 80 %. SSAB kasvoi 10 % ja tulos laski 50 %. Teräsyhtiöiden taseet ovat kuitenkin erinomaisessa kunnossa.

Syklisissä osakkeissa on siis isoja eroja. Q4-tuloskauden perusteella parhaita syklisiä ovat Kemira, Metsä Board, Valmet ja UPM. Myös Cargotec ja Konecranes saavat puhtaat paperit.


Mainos alkaa
Sijoittaja360

Mainos päättyy

Myös edellisessä laskusuhdanteessa parhaat erottuivat edukseen

Jos koronakriisiä ei oteta huomioon, edellisen kerran maailmantalous heikkeni kauppasodassa. Se vaikutti syklisiin osakkeisiiin vuosina 2018-2019.

  • Cargotecin liikevaihto polki paikallaan vuonna 2018 ja tulos heikkeni
  • Kemiran tulos heikkeni vain Q4/2019
  • Konecranesilla liikevaihto polki paikallaan vuonna 2018, mutta kannattavuus parani
  • Metsä Boardin liikevaihto ja tulos heikkenivät vuonna 2019.
  • SSAB:lla tulos heikkeni selvästi Q3-Q4/2019 ja koko vuonna verrrattuna 2018
  • Outokummulla liikevaihto ja tulos laskivat vuonna 2019
  • Samoin Stora Ensolla liikevaihto ja tulos laskivat vuonna 2019
  • Myös UPM:lla liikevaihto ja tulos laskivat vuonna 2019, mutta vähemmän kuin Storalla
  • Valmet sitä vastoin kasvoi ja paransi kannattavuutta myös 2019
  • Wärtsilällä liikevaihto ja tulos heikkenivät vuonna 2019

Kauppasodasta parhaiten selvisivät Cargotec, Kemira, Konecranes, UPM ja Valmet. Eli lähes samat osakkeet, jotka menestyivät parhaiten myös kuluvalla Q4-tuloskaudella.

Johtopäätös

Tällä hetkellä vallitsee korkean inflaation ja korkeiden korkojen markkinaympäristö. Emme vielä tiedä, kuinka paljon se hidastaa maailmantaloutta vuonna 2023. Aiheuttaako se jopa laskusuhdanteen talouteen?

Sykliset osakkeet tuntevat maailmantalouden hidastumisen nopeasti liiketoiminnoissaan. Jo nyt Outokumpu, SSAB, Stora Enso ja Wärtsilä ovat kärsineet. Muiden syklisten osakkeiden liiketoiminnot ovat selvinneet paremmin. Osalla mitään hidastumista ei ole nähtykään.

Jos maailmantalous hidastuu selvästi, kaikki sykliset osakkeet laskevat. Kysyntä hidastuu ja tulokset tippuvat. Edellisen hidastumisen ja tuoreen Q4-tuloskauden perusteella parhaiten tästä syklistä selviävät Kemira, UPM ja Valmet. Nämä ovat onnistuneet muovaavaan liiketoimintonsa sellaisiksi, että niissä on syklikestävyyttä. Cargotec, Konecranes ja Metsä Board ovat seuraavaksi parhaat valinnat.

Sykliset osakkeet Osaketyökalusta

Tutki osakkeita ja katso osakkeiden arvostusluvut Osaketyökalusta.

Tutustu Osaketyökaluun!
Sinua voisi kiinnostaa
Analyysissa Nesteen osake – vieläkö osakekurssissa nousuvaraa?
Sijoittaja.fi ja SijoittajaPRO mukana Tampereen Sijoittajamessuilla.
Katso tallenne: Markkinakatsaus ja salkun rakentaminen 2025
Parhaiten tuottaneet suomalaiset osinko-osakkeet toukokuussa 2025
Parhaiten tuottaneet suomalaiset osakkeet 2025
Sijoittajan valinnat