Analyysi: Qt Groupin osake jatkaa laskutrendissä

qt company

Qt Group on piensijoittajien suosikkiosakkeita. Q2-tulos oli kohtuullinen, mutta pettymys markkinoille. Osake romahti. Mikä on osakkeen arvostustaso nyt ja joko osake on ostohinnoissa?

Julkaistu: 03.08.2023 Kirjoittaja:

analyysi osakkeet Qt Group sijoitusideat tulokset tuloskausi

Qt Group

Qt Groupista on ollut jo tovin yksi suomalaisten suosikkiosakkeista. Se löytyy monen piensijoittajan salkusta.

Qt Group vastaa Qt-teknologiaan pohjautuvien ohjelmistokehitystyökalujen tuotekehityksestä, kaupallistamisesta ja lisensoinnista sekä kaupallisin että avoimen lähdekoodin lisenssein. Internetiin yhdistetyt laitteet ja kosketusnäytöt yleistyvät sekä kuluttaja- että ammattikäytössä. Qt:ta käytetään esimerkiksi lentokoneiden viihdejärjestelmissä, digitaalisten televisioiden alustana, autojen ohjaamoissa ja viihdejärjestelmissä, lääketeollisuuden laitteiden käyttöliittymissä sekä kodin pienelektroniikassa.

Q2/2023 – Kasvu ja tuloskehitys jäivät odotuksista jälkeen

Qt Groupin liikevaihto oli 43,5 M€ (ennuste 47,4 M€) ja liiketulos 10,5 M€ (ennuste 10,9 M€). Kasvu oli 17,2 %, kun se Q1:llä oli 26,6 % ja vuosi sitten 9,3 %. Vuoden 2023 toisella neljänneksellä Qt Groupin liikevaihto kasvoi vertailukelpoisin valuutoin 19 prosenttia. Yhtiön sulautettujen laitteiden valmistamiseen tarvittavien kehittäjälisenssien myynti kasvoi hyvin, mikä tukee myös jakelulisensseistä saatavaa tuloa pitkällä aikavälillä. Jakelulisenssien liikevaihto kehittyi hyvin koko katsauskauden ajan. Haastava makrotaloudellinen toimintaympäristö näkyi erityisesti Pohjois-Amerikan myynnissä ja konsultointipalveluiden kysynnässä.

Toisen neljänneksen liikevoitto (EBIT) kasvoi 15,4 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Liikevoitto vastaa 24,1 prosenttia liikevaihdosta. Kannattavuus oli hyvällä tasolla. Liiketoiminnan skaalautuvuuden ja hyvän taloudellisen suorituskyvyn ansiosta Qt Groupin kyky ylläpitää kannattavuutta on yhtiön johdon mukaan erittäin hyvällä tasolla. Yhtiö on edelleen tehnyt tarvittavia kasvuinvestointeja myyntiin tukeakseen kasvutavoitteitaan.

Qt säilyttää ohjauksensa ennallaan. Yhtiö arvioi sen vuoden 2023 liikevaihdon kasvavan vertailukelpoisin valuutoin 20-30 prosenttia edellisvuodesta ja liikevoittomarginaalin (EBITA-%) olevan 20-30 prosenttia.

General Motors valitsi Qt:n merkittävään rooliin ajoneuvojensa kehitystyössä

Helmikuun viimeinen päivä Qt Group ilmoitti solmineensa toimittajasopimuksen yhdysvaltalaisen General Motorsin (GM) kanssa. Todella tunnettu autonvalmistaja GM on aloittamassa ajoneuvojensa ohjelmistovetoisen kehitystyön, mihin Qt on nyt otettu toimittajaksi. Qt:n mukaan yhtiön monialustaisten käyttöliittymien kehitystyökalujen ja -ympäristön avulla GM voi suunnitella, kehittää ja testata yhtenäisesti ajoneuvojensa digitaalisia käyttöliittymiä, ja ottaa ne käyttöön kaikilla kokoonpanolinjoillaan ja eri tuotemerkeissä.

Osana ohjelmistovetoisen kehitystyön strategiaa GM julkaisee myöhemmin vuoden 2023 aikana Ultifi-ohjelmistoalustan, joka mahdollistaa ajoneuvoille jatkuvat langattomat ohjelmistopäivitykset ja muita lisähyötyjä. Qt:n teknologiaa tullaan käyttämään Ultifin seuraavissa versioissa, mikä Qt Groupin mukaan auttaa GM:ää toteuttamaan suunnitelmansa skaalautuvasti ja tehokkaasti koko tuoteportfoliossaan. Qt:n toimitusjohtaja Juha Vareliuksen mukaan tämän yhteistyön myötä Qt:n markkinajohtajan asema modernien käyttökokemusten suunnittelussa ja kehittämisessä vahvistuu entisestään.

Qt Groupin osake

Qt Groupin osake oli selvässä laskussa vuonna 2022. Karhumarkkina sekä useampi pehmeämpi osavuosikatsaus antoivat kyytiä Qt:lle, ja 2022 lokakuussa yhtiön osake kävi pohjilla 35,8 eurossa. Vuonna 2023 osakkeen suunta kääntyi. Vahvojen Q4/2022 ja Q1/2023 tulosten tukemana Qt:n osake oli vahvassa nousussa aina kesäkuun puoleenväliin asti.

Markkina rankaisi Qt:ta armottomasti toisen neljänneksen tuloksesta. Tulos jäi vain hieman konsensusennusteesta, mutta ilmeisesti odotettua heikompi liikevaihdon kasvu ja heikko markkinatilanne säikäytti sijoittajia. Osake romahti yli 18 prosenttia tulosjulkistuksen jälkeen. Myöhemmin elokuussa osake on jatkanut laskussa.

Kuvaaja päivitetty 5.9.2023. Lähde: TradingView

Vuoteen 2025 saakka ulottuvan strategiakauden taloudelliset tavoitteet

Yhtiö arvioi liiketoimintansa lähivuosien kasvunäkymät erittäin lupaaviksi. Qt Groupin 2025 strategiset tavoitteet:

  • liikevaihto kasvaa vuosittain 30-40 prosenttia, ja
  • liikevoittomarginaali (EBIT-%) on vuosittain 20-30 prosenttia.

Uudet taloudelliset tavoitteet ylittävät selvästi aiemmin, maaliskuussa 2020 samalle strategiakaudelle asetetut tavoitteet. Yhtiö jää kuluvana vuotena strategisista tavoitteista, mutta kertoi, ettei pitemmän tähtäimen tavoitteita ole tarvetta muuttaa.

Johdon mukaan Qt on erittäin hyvässä asemassa kansainvälisillä sulautettujen ohjelmistojen markkinoilla, joiden potentiaali on tulevaisuudessa valtava. Yhtiöllä on vahva usko siihen, että yhtiö pystyy jatkossa entisestäänkin kehittämään tuoteportfoliotaan ja laajentamaan sitä myös nykyisen Qt-ekosysteemin ulkopuolelle kattamaan yhä suuremman osan ohjelmistokehitykseen perustuvasta tuotekehitysmarkkinasta, ja täten kasvattamaan liikevaihtoaan pitkälle tulevaisuuteen.

Sijoittajan näkökulma

Kasvuyhtiölle pahinta myrkkyä on kasvun hidastuminen. Tämä koettiin Revenio Groupin kohdalla ja nyt Qt Groupin osake koki saman kohtalon. Osake romahti, vaikka Qt:n suoritus Q2:lla oli kohtuullinen ja osake oli lasketellut ennen tulosjulkistusta.

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSISINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy