Markkinaympäristö: Viikon 4 parhaat osakkeet ja markkinatrendit

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 4.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 4.

Markkinaympäristö: Hiipumista USA:n vähittäismyynnissä ja teollisuustuotannossa

Yhdysvalloista saatiin viime viikolla odotettuja talouslukuja. Maan kausitasoitettu joulukuun vähittäismyynti laski 1,1 % marraskuisesta lukemasta. Pudotus oli suurempi kuin mitä markkinat olivat odottaneet (0,8 %). Kyseessä oli myös suurin kuukausittainen lasku vuonna 2022. Data antaa viitteitä siitä, että korkea inflaatio ja FEDin koronnostojen seurauksena kasvaneet lainakustannukset olisivat viimein alkaneet nakertamaan vahvana pysynyttä kulutuskysyntää.

Myös teollisuustuotanto laski joulukuussa marraskuuhun verrattuna (0,7 %) enemmän kuin, mitä markkinoilla oltiin odotettu (0,1 %). Maan sisäisen kulutuskysynnän heikkeneminen ja pehmentynyt globaali kysyntä iskevät maan tavaratuotantoon. Lisäksi, palvelujen osuus kokonaiskulutuksesta on kasvanut.

Uutisten saattelemana Yhdysvaltain pörssit olivat loppuviikosta laskussa, mutta tekivät perjantaina käännöksen ylöspäin. Erityisesti teknologia- ja kasvupainotteinen Nasdaq kääntyi pirteään nousuun ja on kasvanut perjantaista 4,88 %.

Iso-Britannian vähittäismyyntiluvut olivat niin ikään pettymys sijoittajille. Vähittäismyynti laski joulukuussa 1 % verrattuna marraskuun lukemiin, kun markkinat odottivat 0,5 % kasvua. Iso-Britannian inflaatio oli joulukuussa 10,5 % verrattuna vuoden takaiseen ja rauhoittui hieman marraskuisesta lukemasta (10,7 %). Korkeimmillaan inflaatio oli lokakuussa (11,1 %). Inflaatio on edelleen korkeimmilla tasoillaan sitten 1980-luvun, vaikka viime kuukausina on nähty lieviä rauhoittumisen merkkejä.

Euroopasta saatiin eilen myös tietoa teollisuuden ja palveluiden aktiivisuudesta tammikuun ostopäällikköindeksien ennakkotietojen muodossa. Euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksi (48,8) ylitti lievästi markkinoiden odotukset (48,5). Luku oli myös edellistä (47,8) suurempi. Euroalueen palvelujen ostopäällikköindeksi (50,7) oli puolestaan markkinoiden odotuksia (50,1) ja edellistä lukua (49,8) suurempi. Indeksin tulkinnan mukaan kategorioiden taloudellinen aktiviteetti on nousemaan päin, jos indeksin luku on yli 50. Alle 50 luku taas viestii hidastuvasta aktiviteetistä.

Kiinassa vietetään uuttavuotta, jonka vuoksi kiinan markkinat ovat olleet kiinni perjantaista lähtien.

Osakeindeksien kehitys

Eniten seuratuille Yhdysvaltain indekseille vuoden alku on ollut positiivinen. Laaja S&P 500 -indeksi on noussut vuoden 2023 alusta 5,04 % ja kasvu- ja teknologiapainotteinen Nasdaq 9,06 %. Dow Jones Industrial Average- indeksin kehitys on ollut selvästi maltillisempi 1,80 %. Myös Suomi-osakkeille vuoden alku on ollut maltillisempi, mutta positiivinen. Suomen suurten osakkeiden OMXH25 -indeksi on noussut vuoden alusta 1,90 %.

Pääindeksit ovat edelleen selvästi vuoden 2022 huipputasoja alempana. Osakemarkkinat ovat karhumarkkinassa, joka on kestänyt kohta vuoden.

  • S&P 500 vuoden 2022 huipuista -16,62 % (huiput 4818 pist.)
  • Nasdaq 100 vuoden 2022 huipuista -29,34 % (16765 pist.)
  • OMXH25 vuoden 2022 huipuista -13,41 % (5787 pist.)

Trendaavat sektorit – Jatkuuko optimismi?

Syklisten pääsektoreiden alkuvuoden jatkunut vahva nousuvire rauhoittui hieman edellisellä viikolla, vaikka kaikki parhaiten tuottaneet sektorit olivat edelleen syklisiä. Parhaaseen viikkotuottoon ylsivät viestintäpalvelut, teknologia ja harkinnanvarainen kulutus. Myös materiaali- ja energiasektorin kehitys oli positiivinen, vaikkakin vain lievästi. Heikoiten ja yli 2 % alamäessä olivat defensiiviset yhdyskuntapalvelu- ja päivittäiskulutussektorit. Vaikka listasta käy ilmi selviä rauhoittumisen merkkejä edellisiin viikkoihin nähden, syklisvoittoinen lista viestii edelleen markkinoiden suhteellisesti vahvemmasta optimismista. Kuukausitasolla tarkisteltuna riskinottohalukkuus näkyy ainakin vielä selvästi. Kaikki parhaiten tuottaneet sektorit olivat sylkisiä ja niiden kehitys on ollut selkeästi positiivinen. Lisäksi, heikoiten pärjänneiden defensiivisten sektoreiden kuukausituotto on ollut negatiivinen.

Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.

Viikkotasolla leading alasektoreista selvästi parhaiten ja pääsektoreita paremmin pärjäsi puolijohdesektori. Myös liikennealasektorin kehitys oli positiivinen ja pääsektoreiden ylemmän kastin luokkaa. Pankkisektorin kehitys painui sen sijaan viikolla negatiiviseksi. Kuukausitasolla tarkasteltuna puolijohde- ja liikennealasektorin tuotto on ollut erittäin positiivinen, sekä parempi tai yhtä hyvä kuin parhaiten tuottaneiden pääsektorien vastaavan ajanjakson tuotto. Pankkisektorin tuotto oli myös positiivinen, mutta selvästi heikompi kuin muiden alasektorien ja parhaiten pärjänneiden pääsektorien vastaava tuotto. Myös alasektoreiden kehitys viestii edelleen vallitsevasta positiivisesta sentimentistä, mutta pankkisektorin heikompi kehitys voi viestiä trendin hidastumisesta.

Trendaavat osakkeet ja pahimmat laskijat Suomi ja maailma

Jäsenosiossa trendaavien kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden listat. Trendilistat antavat sijoittajalle käsityksen osakkeista, joilla on vahva momentti.

Momentin seuraaminen on nykyisessä markkinatilanteessa erityisen tärkeää, sillä karhumarkkinassa on vaikea löytää osakkeita, jotka pärjäävät. Lisäksi momentin avulla voi tutkia käännettä karhumarkkinasta härkämarkkinaan.Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI
Seuraa markkinatilannetta!

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Riski-indikaattori edelleen ”suosi osakkeita” -tasolla
Nvidia päihitti jälleen tulosennusteet – osake kohti huippulukemia
Sijoittajan valinnat