Norjalainen Equinor on Euroopan parhaita energiaosakkeita ja maksaa veroja puolet Suomen valtion budjetista

Equinor on Norjan kruununjalokivi, joka teki Q3:lla kovempaa operatiivista tulosta kuin Apple ja Microsoft. Minkälainen osake on Equinor ja kannattaako sitä lisätä salkkuun?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Equinor on Norjan kruununjalokivi, joka teki Q3:lla kovempaa operatiivista tulosta kuin Apple ja Microsoft. Minkälainen osake on Equinor ja kannattaako sitä lisätä salkkuun?

Energiasektori oli vuoden 2022 paras osakesektori

Energiasektori oli vuoden 2022 paras sektori tuotolla mitattuna. Sektori on edelleen selvästi paras sektori 12 kuukauden tuotolla mitattuna, vaikka energiaosakkeet ovat tulleet alas viimeisten kuukausien aikana. Monet sijoitusstrategit uskovat energiaosakkeiden voittokulkuun myös vuonna 2023.

Lähde: FinViz

Equinor on Norjan kruununjalokivi

Equinor on Oslon pörssin suurin yhtiö liikevaihdolla ja markkina-arvolla mitattuna. Pohjoismaiden vertailussa Equinor yltää sijalle kaksi 93 miljardin euron markkina-arvolla. Liikevaihtoa Equinor tekee vuonna 2022 141 miljardia euroa ja liikevoittoa käsittämättömät 70,5 miljardia euroa. Tulosta on ajanut ylös vuonna 2022 korkeat öljyn ja kaasun hinnat.

Equinor on kansainvälinen energia yritys. Yhtiön suurin öljy- ja kaasuoperaattori Norjassa ja yksi maailman suurin offshore-operaattori. Yhtiö panostaa myös uusiutuvaan energiaan ja kehittää tuulivoimaa ja aurinkoenergiaa. Equinorilla on toimintaa 30 maassa. Equinor haluaa olla hiilineutraali vuonna 2050.

Öljyä Equinor tuottaa 2 miljoonaa barrelia päivässä. Suurin osa öljyntuotannosta on Norjan vesialueilla, mutta nykyään tuotantoa on myös Brasilian ja U.K:n alueilla.

Equinor kehittää raakaöljystä ja kaasusta dieseliä, bensiiniä, lämmitysöljyä ja kuluttajakaasua. Valtaosa lopputuotteista viedään Eurooppaan ja IsoBritanniaan. Equinor on hyötynyt venäläisen kaasun tuonnin keskeytymisestä. Equinorin tuottamalle kaasulle on ollut kova kysyntä vuonna 2022 lähtien ja hinnat ovat olleet korkealla.

Equinorin maksamilla veroilla rahoitettaisiin puolet Suomen valtion budjetista

Equinorin Q3 operatiivinen tulos oli 26,1 miljardia dollaria. Vertailun vuoksi Microsoftin operatiivinen liikevoitto oli 21,5 miljardia dollaria ja Applen 24,9 miljardia dollaria. Equinor oli siis tuloksella mitattuna näitä kahta teknojättiä suurempi viimeisimmällä kvartaalilla.

Markkina-arvo on kuitenkin vain murto-osa teknologiaosakkeista. Tämä johtuu siitä, että Equinor maksaa tuloksestaan veroja 70 %. Yhtiön oikaistu tulos verojen jälkeen oli 6,7 miljardia dollaria Q3:lla ja vuoden 2022 yhdeksältä kuukaudelta 16,9 miljardia dollaria.

Equinorin maksamat verot tuloksesta ensimmäiseltä yhdeksältä kuukaudelta ovat käsittämättömät 43,3 miljardia dollaria. Kun mukaan otetaan vielä Q4:lla maksettavat verot, rahoittaisi Equinorin maksamilla veroilla helposti yli puolet Suomen valtion vuoden 2023 budjetista 81,3 miljardia euroa.

Equinorin kurssi on laskenut huipputasoista

Equinorin kurssi* on laskenut muiden energiaosakkeiden tavoin vuoden 2022 huipputasoista. Kurssi on nyt 25 % alempana kuin elokuussa.

Lähde: eToro

Equinor on eurooppalaisista energiaosakkeista yksi parhaimmin tuottaneista osakkeista. Kolmen vuoden tuotolla mitattuna Equinor on para ja viiden vuoden tuotolla mitattuna kolmen parhaan joukossa.

Lähde: Sijoittaja.fi Osaketyökalu

Equinor on arvo-osake

Equinor saa Osaketyökalussamme keskimääräistä paremmat pisteet. Osakkeen momentti on hyytynyt ja riski on keskimääräistä korkeampi johtuen osakkeen volatiliteetista ja korkeasta beeta-kertoimesta. Laatu sen sijaan on hyvällä tasolla ja arvo- sekä osinkopisteet erinomaisella tasolla. Equinorin osake tarjoaa yli 7 prosentin osinkotuottoa ja vuoden 2022 jättituloksella yhtiöllä on mahdollisuus jakaa erinomaista osinkoa myös lähivuosina.

Lähde: Sijoittaja.fi Osaketyökalu

Equinorin P/E-luku vuoden 2022 tuloksella laskettuna on vain 4,9. Analyytikot eivät kuitenkaan usko, että yhtiö pystyy vastaavaan tulokseen vuonna 2023. Tuloksen odotetaan laskevan ja P/E-luku onkin 6,6 vuoden 2023 tuloksella laskettuna. Muihin eurooppalaisiin energiaosakkeisiin verrattuna Equinor on yksi edullisimmista. Osinkotuotto on energiaosakkeista paras.

Lähde: Sijoittaja.fi Osaketyökalu

Equinor löytyy myös eTorosta ilman välityspalkkiota

Equinorin osake* on yksi eToron suosituimmista pohjoismaalaisista osakkeista. Norjalaiset osakkeet tulivat eToron valikoimaan syksyllä 2022. Rekisteröidy eToroon alla olevan linkin kautta, niin saat käyttöösi myös Sijoittaja.fi:n neuvottelemat edut.

REKISTERÖIDY ETOROON*

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja voidaan soveltaa. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Sijoittajan näkökulma

Energiasektori oli vuoden 2022 paras osakesektori ja suuri osa sijoitusstrategeista uskoo sektoriin myös vuonna 2023. Equinor on Norjan kruununjalokivi ja yksi parhaiten tuottaneista eurooppalaisista energiaosakkeista.

Osakkeen valuaatiokertoimet ovat edulliset ja osinkotuotto korkea. Riskinä on energiahintojen lasku ja sen vaikutukset tulokseen. Kuinka paljon tulos laskee vuonna 2023 ja onko tämä jo osakkeen hinnassa?

Equinorin asema on kuitenkin erinomainen. Yhtiöllä on omaa öljyn ja kaasun tuotantoa, minkä arvo nousi korvaamattomaksi Venäjän aloitettua sodan ja Euroopan maiden katkaistua energian tuonnin Venäjältä. Norjan arvo Euroopan energiatuottajana on entistä korkeampi ja Equinor on maan suurin energiatuottaja.

Yhtiö tähtää hiilineutraaliksi. Uusiutuvan energian tuotanto aiotaan 20-kertaistaa vuoteen 2030 mennessä. Yhtiö sopii siten myös ESG-sijoittajalle, joka pitää Equinorin tavoitteita riittävinä.

Osake sopii arvo- ja osinkosijoittajalle, joka hyväksyy osakkeen syklisyyden ja keskimääräistä korkeamman volatiliteetin. Korkea osinkotuotto tuleviksi vuosiksi on lähes semetoitu.

Lue laajat analyysit Pohjoismaisista osakeideoista

Equinor ja muut kansainväliset yhtiöt löytyvät Osaketyökalusta

Ulkomaisista osakkeista Osaketyökalussa on mukana 600 suurinta eurooppalaista yhtiötä, 500 suurinta yhtiötä Yhdysvalloista ja kiinnostavimmat teknologiayhtiöt.

Tutustu Osaketyökaluun!

Lisää kansainvälisiä osakeideoita

Oletko kiinnostunut kansainvälisistä osakeideoista? Liity postituslistallemme ja saat ne ensimmäisenä sähköpostiisi blogikirjoituksia kansainvälisiin osakkeisiin sijoittamisesta julkaisun jälkeen.

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 79 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat