Vuonna 2022 parhaiten tuottanut ETF on…

Energiasektori dominoi osakemarkkinoita vuonna 2022, mikä näkyy myös ETF-rahastojen tuotoissa. Vertailimme ETF-työkalun rahastoja viime vuoden tuottojen perusteella, ja voittaja saattaa yllättää – parhaiten tuottanut ETF sijoittaakin laajasti Turkin markkinoille.

Juho Toratti
Juho Toratti

Energiasektori dominoi osakemarkkinoita vuonna 2022, mikä näkyy myös ETF-rahastojen tuotoissa. Vertailimme ETF-työkalun rahastoja viime vuoden tuottojen perusteella, ja voittaja saattaa yllättää – parhaiten tuottanut ETF sijoittaakin laajasti Turkin markkinoille.

Vuoden 2022 paras ETF

Tutkimme jälleen ETF-työkalulla vuoden 2022 parhaiten tuottaneita ETF-rahastoja ja listasimme kolme parhaiten tuottanutta Eurooppaan listattua ETF:ää. Tänä vuonna lista on hieman yllättävä. Kolmen parhaan ETF:n joukossa vasta sijalla kolme on osakemarkkinoilla dominoineeseen energiasektoriin sijoittanut rahasto. Parhaat kaksi rahastoa sijoittavat sen sijaan laajasti Turkin markkinoille. Vuoden 2022 parhaiten tuottanut ETF on Lyxor MSCI Turkey ETF.

Vuoden parhaiten tuottaneet Eurooppa-listatut ETF:t

Vuoden 2022 parhaiten tuottaneet ETF:t

Kun otetaan huomioon vuoden 2022 yleinen markkinatilanne, ovat kolme parhaiten tuottanutta Eurooppa-listattua ETF:ää tuottaneet poikkeuksellisen hyvin. Tuotot ovat erinomaiset verrattuna jopa viime vuosiin. Vaikka vuosi 2021 oli markkinoilla huomattavasti parempi kuin päättynyt vuosi 2022, oli toissavuoden parhaiten tuottaneen Eurooppa-listatun ETF:n tuotto ”vain” 49,0 %. Karhumarkkinasta huolimatta Lyxorin ETF siis tuplasi voitot suhteessa edellisen vuoden voittajaan.

Energiasektori on kukoistanut viimeisen parin vuoden ajan, joten markkinoita seuranneille ei varmasti tule yllätyksenä iShares S&P 500 Energy ETF:n kolmas sija. Mutta miten Turkin markkinoille sijoittaneet rahastot ovat onnistuneet lyömään energia-ETF:t? Syy löytyy pitkälti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin näkemyksistä, ja niiden takia valtion ajamasta rahapolitiikasta.

Korkea inflaatio ravisteli viime vuonna koko maailmaa, eikä Turkki ollut poikkeus. Turkin valuutta, liira, heikentyi vuoden aikana merkittävästi suhteessa dollariin. Mikä kuitenkin erottaa Turkin tilanteen muusta maailmasta on se, että myös Turkin korot laskivat vuoden aikana. Bloombergin mukaan presidentti Erdogan nimittäin uskoo korkeiden korkojen aiheuttavan inflaatiota, minkä takia Turkin keskuspankki leikkasi korkoja läpi vuoden. Korkojen lasku kiihdytti kansalaisten ostovoimaa, mikä taas johti turkkilaisten yhtiöiden huomattavaan menestykseen. Tämän lisäksi korkeat energiahinnat vaikuttivat osaltaan vertailun voittaneen Lyxorin ETF:n tuottoon, sillä yksi ETF:n suurimmista sijoituksista on turkkilainen öljynjalostamo Tüpraş, eli Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.

Lyxor MSCI Turkey ETF -rahaston tuotto viimeiseltä kolmelta vuodelta.
Lyxor MSCI Turkey ETF:n kolmen vuoden tuotto. Lähde: TradingView

ETF:n sisältö

Luxor MSCI Turkey ETF sisältää 12 turkkilaista osaketta. Rahaston varallisuudesta 34,81 % on sijoitettu teollisuussektorin yhtiöihin, 22,41 % rahoitussektoriin, 10,35 % päivittäiskulutukseen ja 10,27 % energiasektoriin.

ETF:n suurin sijoitus on Turkish Airlines (Türk Hava Yollari, paino: 11,25 %). Turkish Airlines on Turkin kansallinen lentoyhtiö, jonka kotikenttänä toimii Istanbulin lentoasema. Lentoyhtiö työllistää tällä hetkellä yli 60 tuhatta henkilöä, ja se lentää 121 eri valtioon. Vuonna 2022 Turkish Airlinesin osake tuotti hurjat 403,6 %. Yhtiö nautti läpi vuoden koronaviruspandemian jälkeisestä turismin palautumisesta sekä lentoliikenteen kysynnän kasvusta. Vuoden kolmannella neljänneksellä Turkish Airlinesin liikevaihto oli 6,1 miljardia dollaria, missä on kasvua 78,2 % vuoden 2021 vertailukauteen. Lentoyhtiön liiketulos kvartaalilla kasvoi 86,6 %, ollen 1,6 miljardia dollaria. Turkish Airlinesin markkina-arvo on tällä hetkellä noin 9,7 miljardia dollaria (183,1 miljrd. TRY).

Toiseksi suurin paino Lyxorin ETF:n sijoituksista, on BIM:llä (BİM Birleşik Mağazalar A.Ş., paino: 10,35 %). BIM on turkkilainen vähittäiskauppayhtiö. BIM:llä oli vuoden 2021 lopussa yli 9 600 liikettä, ja se työllisti yli 70 tuhatta henkilöä. Turkin lisäksi BIM toimii Marokossa ja Egyptissä. Viime vuonna BIMin osake keräsi vakuuttavan 130,0 % tuoton. Vuoden kolmannella kvartaalilla BIMin liikevaihto oli 41,0 miljardia Turkin liiraa, mikä on 135 % korkeampi kuin vuoden 2021 vastaavana ajankohtana. Myös yhtiön kannattavuus parantui huomattavasti, kun BIM lähes tuplasi liikevoittonsa vertailukaudesta. BIMin Q3-liikevoitto oli 2,2 miljardia Turkin liiraa. Tammikuussa 2023 BIMin markkina-arvo on noin 3,9 miljardia Yhdysvaltain dollaria (74,5 miljrd TRY).

Kolmanneksi suurimmalla painolla Lyxor MSCI Turkey ETF sijoittaa edellä mainittuun öljyjalostamo Tüpraş:iin (Tupras, paino: 10,27 %). Tüpraş on Turkin suurin öljynjalostaja, joka operoi yhteensä neljää jalostamoa. Jalostamoiden yhteenlaskettu kapasiteetti on noin 30 miljoonaa tonnia. Q3:lla Tüpraşin liikevaihto kasvoi 263,0 % vuoden takaisesta vertailukaudesta ollen 150,6 miljardia Turkin liiraa. Yhtiön liikevoitto puolestaan lähes viisinkertaistui vertailukaudesta (13,7 miljrd. TRY) ja jatkuvien toimintojen EPS yli kahdeksankertaistui (41,98 Kuruşia). Vuoden 2022 aikana Tüpraşin kurssi nousi pörssissä 243,2 %. Öljynjalostamon markkina-arvo on tällä hetkellä noin 7,2 miljardia dollaria (135,2 miljrd. TRY).

Lyxor MSCI Turkey ETF:n kymmenen suurinta sijoitusta.
Lyxor MSCI Turkey ETF:n kymmenen suurinta sijoitusta. Lähde: Amundi

ETF:n tehokkuus

Tuottovertailun voittanut Lyxorin ETF on tehokkuudeltaan kolmen kärjen toisiksi paras. Sen vuosittainen hallinnointikustannus 0,45 % on keskimääräistä hieman korkeampi ETF-työkalun kaikkien rahastojen hallinnointikustannusten keskiarvon ollessa noin 0,35 %/p.a. Kaikkiin työkalun ETF:iin verrattuna Lyxor MSCI Turkey ETF:n tehokkuus on hieman keskimääräistä heikompi.

Parhaiten tuottaneiden Eurooppa-listattujen ETF:ien kärkikolmikon tehokkain rahasto on selkeästi iSharesin S&P 500 Energy ETF.

Vuonna 2022 parhaiten tuottaneiden ETF:ien tehokkuus.

Tutustu ETF-työkaluun

Vertaile yli 2 500 ETF:ää ja löydä valmiit sijoitusideat teemoittain.

Tutustu ETF-työkaluun!
Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Tekoälyuutiset: Apple Intelligence
Trendaavat osakesektorit ja viikon treidi-idea: DocuSign.
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat