Markkinaympäristö: Viikon 50 parhaat osakkeet ja markkinatrendit

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 50.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 50.

Markkinaympäristö: USA:n laskenut inflaatiovauhti

Eilen julkaistut Yhdysvaltain inflaatioluvut tulivat ulos ennusteita matalampana. Sekä inflaatiovauhti, että energian ja ruuan hinnoista oikaistu pohjainflaatio olivat lokakuun lukuja ja Bloombergin keräämien ekonomistien ennusteita alempia. Tämä oli jo toinen kuukausi peräkkäin, kun inflaatioluvut tulivat ulos odotuksia alempana.

Ennusteiden alentuminen ja alaspäin trendaava inflaatiovauhti näkyivät markkinoilla positiivisesti. Indeksit avasivat kovaan nousuun lukujen julkaisemisen jälkeen, mutta päivän päätteeksi nousu oli tasoittunut. Indekseistä S&P 500 nousi tiistain aikana n. 0,7% sekä kasvu- ja teknologiapainotteinen Nasdaq reilu 1%. Markkinat jäivät odottelemaan tänään julkaistavaa FED:in korkopäätöstä ja markkinoilla aavistellaan koronnostovauhdin hidastuvan juuri julkaistujen lukujen ja FED:in pääjohtajan Jerome Powelin viimeaikaisten puheiden johdosta. Euroopan puolella EKP julkaisee oman ohjauskorkopäätöksensä huomenna poikkeuksellisesti FED:in päätöksen jälkeen.

Myös uutiset Kiinan tiukkojen koronarajoitusten höllentämisestä ovat luoneet positiivista ilmapiiriä markkinoille, sillä sen uskotaan tuovan elvyttävää vaikutusta globaaliin talouskasvuun. Kiinan tartuntamääriä seurataan kuitenkin tarkasti, sillä nopea linjanmuutos tartuntojen lisääntyessä on hyvin mahdollinen.  

Osakeindeksit palautuneet pohjilta

S&P 500 -indeksi on noussut lokakuun pohjilta n. 12 prosenttia. Karhumarkkinan huiput nähtiin elokuussa ja indeksit ovat edelleen näitä tasoja alempana lukuun ottamatta OMXH25, joka on hieman elokuisia huippujaan korkeammalla. Suomalaiset osakkeet ovat pärjänneet hyvin. OMXH25 on noussut syyskuun pohjilta jo 15 prosenttia.

  • S&P 500 vuoden huipuista -16,6 % (huiput 4818 pist.)
  • Nasdaq 100 vuoden huipuista -29,4 % (16765 pist.)
  • OMXH25 vuoden huipuista -14,3% (5787 pist.)

Trendaavat sektorit – hälvenevä epävarmuus?

Pääsektoreista viikkotuotolla mitattuna parhaiten pärjäsivät sykliset teknologia- ja kiinteistösektori. Tiistain inflaatioluvut näkyvät listassa, sillä vielä maanantaina kärki oli defensiivisvoittoinen. Myös defensiiviset yhdyskuntapalvelu ja terveydenhuolto, sekä syklinen viestintäpalvelut ovat top5:ssä. Heikoiten sektoreista pärjäsivät sykliset harkinnanvarainen kulutus ja rahoitussektori, mutta kaikkien pääsektoreiden viikkotuotto oli kuitenkin positiivinen.

Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.

Leading alasektoreista liikenneala- ja pankkisektorit pärjäsivät heikosti verrattuna pääsektoreihin ja molempien kehitys oli lievästi negatiivinen. Puolijohdesektori päätyi reilusti plussan puolelle ja kehitys oli pääsektoreita selvästi parempi. Trendin mahdollisella jatkumisella voidaan olettaa olevan positiivinen vaikutus koko teknologiasektoriin. Liikenneala- ja pankkisektorin heikkous kertoo, että ”risk on”-moodi ei ole kuitenkaan ainakaan vielä täysin päällä.

Trendaavat osakkeet ja pahimmat laskijat Suomi ja maailma

Jäsenosiossa trendaavien kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden listat. Trendilistat antavat sijoittajalle käsityksen osakkeista, joilla on vahva momentti.

Momentin seuraaminen on nykyisessä markkinatilanteessa erityisen tärkeää, sillä karhumarkkinassa on vaikea löytää osakkeita, jotka pärjäävät. Lisäksi momentin avulla voi tutkia käännettä karhumarkkinasta härkämarkkinaan.Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä luet tämän artikkelin ja tuhansia muita artikkeleita. Lisäksi saat Sijoittaja360 -palvelun sijoittajan työkalut käyttöösi. Vertaile helposti osakkeita, ETF: ä ja rahastoja. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Seuraa markkinatilannetta!

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
New call-to-action
Sijoittajan valinnat