Osallistu osakeantiin!

Nokia vs. muut 5G-osakkeet

Suomalainen verkkoyhtiö Nokia on keskeisessä asemassa 5G-verkkojen kehityksessä, mutta myös moni muu sektori hyötyy 5G:stä. Analyysissa 5G-osakkeet.

Julkaistu: 08.12.2022 Kirjoittaja:

5G-osakkeet Nokia osakkeet sijoittaminen sijoitusideat teknologiayhtiöt

5G-teknologian murros on käynnissä

5G-teknologiassa on nähty kovaa kasvua viime vuosina, ja verkkoyhtiöt ovat investoineet voimakkaasti 5G-verkkojen rakentamiseen. 5G-tekniikka mahdollistaa moninkertaisen tiedonsiirtonopeuden 4G:hen verrattuna, mikä mahdollistaa selvästi nopeammat ja luotettavammat verkkoyhteydet. 5G on myös olennaisessa osassa muissa teknologisen kehityksen kohteissa, kuten esineiden internetissä (Internet of Things, IoT), pilviteknologian (cloud) tehokkaammassa käytössä, sekä virtuaalitodellisuuden ja laajennetun todellisuuden (augmented reality) teknologioiden kehityksessä.

Suomalaisille sijoittajille tulee 5G:stä helposti ensimmäisenä mieleen Nokia, joka on yksi maailman suurimmista toimijoista 5G-verkkojen kehittäjänä. Vaikka verkkoyhtiöt ovat keskeisessä asemassa 5G-teknologian kehittämisen kannalta, 5G hyödyttää myös useita muita yrityksiä, kuten puolijohdesektorin yrityksiä, sekä telekommunikaatiosektorin yrityksiä. Telekommunikaatiosektori on ollut yksi heikoiten tuottaneista sektoreista viime vuosien aikana, mutta 5G mahdollistaa mobiililiittymien hintojen nostot ja uudet palvelut, mikä voi tuoda sektorille helpotusta.

Tutustumme tässä artikkelissa tarkemmin eri yhtiöihin, jotka hyötyvät 5G-teknologiasta.  

5G-verkkoyhtiöt

Suurimpia 5G-verkkoyhtiöitä ovat Nokia, Ericsson, kiinalaiset Huawei ja ZTE sekä eteläkorealainen Samsung. Vuodesta 2019 eteenpäin yhtiöt ovat käynnistäneet 5G-investoinnit toden teolla. Nokia, Ericsson ja Huawei ovat suurimmat toimijat globaaleilla RAN-markkinoilla (Radio Access Network), mutta Samsung on myös kasvattanut asemaansa 5G-toimijana esimerkiksi voitettuaan Nokian ja Ericssonin vuonna 2020 6,6 miljardin dollarin sopimuksella Verizon Communicationsin kanssa. Kiinassa Huawei ja ZTE ovat suurimmat 5G-toimijat.

Nokia on menettänyt viime vuosina markkina-asemaansa kilpailijoille, mutta nyt markkina-aseman lasku on pysähtynyt ja kääntynyt hienoiseen nousuun. Yhtiö kertoo voittaneensa viime aikoina uusia 5G-sopimuksia. Esimerkiksi lokakuussa yhtiö kertoi solmineensa suuren 5G-sopimuksen Intian suurimman teleoperaattorin Reliance Jion kanssa. Toisaalta samaan aikaan myös Ericsson solmi 5G-sopimuksen saman toimijan kanssa, eikä yhtiöiden tiedotteista käynyt ilmi, kumpi sai solmittua merkittävämmän sopimuksen.

Vuonna 2020 Nokian toimitusjohtajana aloittanut Pekka Lundmark on saanut yhtiössä aikaan positiivisen käänteen. Nokia tavoittelee pitkällä aikavälillä (3–5 vuotta) markkinoita nopeampaa kasvua, ja yhtiön johdon mukaan viime aikoina voitetut uudet 5G-sopimukset luovat hyvää pohjaa yhtiön kasvutavoitteiden saavuttamiseen. Nokian kohdemarkkinat ovat 127 miljardin euron kokoiset ja niiden arvioidaan kasvavan 5 prosenttia vuonna 2022. Myös matkapuhelinverkot -liiketoiminta-alueen johtaja Tommi Uitto uskoo Nokian kykenevän kasvattamaan etumatkaansa kilpailijoihin nähden tulevina vuosina.

Verkkoyhtiöiden osakkeet

Alla olevasta kuvaajasta näkyy neljän verkkoyhtiön osakkeiden kehitys vuoden 2022 aikana. Huawei ei ole listattuna pörssiin. Kaikki osakkeet ovat laskeneet vuoden aikana, mutta Nokian osake on pärjännyt joukosta selvästi tasaisemmin. Samsungilla tosin on myös muuta liiketoimintaa, kuten kuluttajaelektroniikkaa, joka vaikuttaa osakkeeseen.

Samsungin osake on listattuna Etelä-Korean pörssissä, ja siihen voi sijoittaa esimerkiksi Etelä-Koreaan sijoittavan ETF:n kautta, jossa osakkeen paino on jopa lähemmäs 30 %. ZTE:n osake on listattuna Shenzhenin pörssissä, ja osakkeen voi löytää Kiinaan sijoittavista ETF:stä, tosin yleensä huomattavasti pienemmillä painoilla.

5G hyödyttää myös siruyhtiöitä

Verkkoyhtiöiden lisäksi myös monet puolijohdesektorin yhtiöt hyötyvät 5G:stä. Puolijohteet toimivat 5G:n peruspalikoina, ja nämä yhtiöt tarjoavat siruja, jotka takaavat 5G:n toiminnan. Alla olemme käyneet läpi johtavia puolijohdesektorin 5G-yhtiöitä.

Qualcomm

Qualcomm on maailman johtava langattoman teknologian innovaattori ja 5G-kehityksen liikkeellepaneva voima. Qualcommin siruteknologian avulla puhelin yhdistetään internetiin. Qualcommin perusteknologiat löytyvät jokaisesta 3G-, 4G- ja 5G-älypuhelimesta.

Qualcommin tilikauden 2022 neljännen neljänneksen liikevaihto oli 11,39 miljardia dollaria, kasvua 22 %. Yhtiön Non-GAAP liikevoitto oli 4,3 miljardia dollaria, kasvua 25 %. Qualcommin toimitusjohtaja Christiano Amonin mukaan puolijohdeteollisuutta painavat ”makrotalouden tuulet”, joille Qualcomm ei ole myöskään immuuni. Qualcomm on omien sanojensa mukaan hyvässä asemassa, vaikka taloustilanne globaalisti on huonontumassa.

Heikentyvä sirumarkkina näkyy Qualcommin osakkeessa, joka on laskenut noin 35 % vuoden alusta mitattuna.

Broadcom

Broadcom on maailmanlaajuinen teknologiajohtaja, joka suunnittelee, kehittää ja toimittaa puolijohde- ja infrastruktuuriohjelmistoratkaisuja. Yhtiö toimii kahdella segmentillä: puolijohderatkaisut ja infrastruktuuriohjelmistot.

Vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä Broadcomin liikevaihto oli 8,5 miljardia dollaria, kasvua 25 %. Yhtiön johdon mukaan ennätyksellinen kolmannen neljänneksen tulos johtui vahvasta kysynnästä pilvipalveluiden, palveluntarjoajien ja yritysten välillä. Non-GAAP liikevoitto oli 5,2 miljardia dollaria, kasvua 32 %. Yhtiö odottaa vakaan kysynnän jatkuvan vuoden neljännella neljänneksellä yhtiön asiakkaiden jatkaessaan investointeja seuraavan sukupolven teknologioiden datakeskuksiin, laajakaistaan ja langattomiin yhteyksiin.

Broadcomin osake on myös laskenut markkinan mukana, ja on tuottanut noin -20 % vuoden alusta mitattuna.

Advanced Micro Devices (AMD)

AMD on maailmanlaajuinen puolijohdevalmistaja, joka pääsee 5G-yhtiöiden joukkoon sen ostettua helmikuussa 2022 Xilinxin 49 miljardin dollarin osakevaihdolla. Xilinx on 5G:stä hyötyvä johtava adaptiivisten tietojenkäsittelyratkaisujen toimittaja. Sulautetut AMD- ja Xilinx-tuotteet sisältyvät Embedded-segmentin alle.

AMD:n kolmannen neljänneksen liikevaihto oli 5,57 miljardia dollaria, jossa kasvua oli 29 %. Yhtiön Non-GAAP liikevoitto oli 1,3 miljardia dollaria, kasvua 20 %. Yhtiön johdon mukaan kolmanneksen tulos jäi odotuksia heikommaksi PC-markkinoiden heikkenemisen ja PC-toimitusketjujen merkittävien varastojen vähentämistoimien vuoksi. Embedded-segmentin liikevaihto oli 1,3 miljardia dollaria, mikä oli ennusteiden mukainen.

AMD:n osake on ollut viimeisen vuoden aikana kovassa laskussa heikon PC-markkinan ja heikentyneen sirumarkkinan johdosta.

Skyworks Solutions

Skyworks Solutions kehittää korkean suorituskyvyn analogisia puolijohteita globaaleille teknologiajohtajille, jotka mahdollistavat korkeatasoiset viestintäalustat. Yhtiön ratkaisu 5G-verkon toimintaan on Sky5.

Skyworks Solutionsin 2022 tilikauden neljännen kvartaalin liikevaihto oli 1,4 miljardia dollaria, kasvua 7 % vuodentakaisesta. Yhtiön Non-GAAP liikevoitto oli 529 miljoonaa dollaria, kasvua 8 %. Yhtiön liikevaihto ja Non-GAAP EPS olivat neljännen kvartaalin ennätystasolla, ja yhtiön johdon mukaan jatkossa Skyworksin vahva kannattavuus ja kassavirta tukevat seuraavan sukupolven teknologioiden kehitystä, mikä mahdollistaa pitkän aikavälin kasvun ja markkinaosuuden kasvun eri loppumarkkinoilla.

Yhtiön osakekurssi on puolittunut kesän 2021 kurssihuippujen jälkeen.

Qorvo

Qorvo tarjoaa innovatiivisia radiotaajuusratkaisuja 5G- ja Wi-Fi-verkkoihin, IoT:hen ja muihin uusiin sovelluksiin, jotka yhdistävät ihmisiä, paikkoja ja asioita. Qorvon teknologia mahdollistaa globaalit yhteydet suuremmalla datakapasiteetilla tietoturvallisesti.

Tilikauden 2023 toisella neljänneksellä Qorvo raportoi 1,16 miljardin dollarin liikevaihdon, joka laski noin 8 % vuodentakaisesta. Yhtiön Non-GAAP liikevoitto oli 338 miljoonaa dollaria, laskua noin 22 % vuodentakaisesta. Qorvo pyrkii sopeutumaan heikkenevään kysyntään ja tulevaisuudessa yhtiö odottaa jatkuvaa heikkoutta yhtiön loppumarkkinoilla. Tilikaudella 2023 yhtiö pyrkii investoimaan edistääkseen pitkän aikavälin kasvua.

Qorvon osakekurssi on monien muiden 5G-osakkeiden tapaan puolittunut sen kurssihuipuista vuoden 2021 kesällä.

Marvell Technology

Marvell Technology on yhdysvaltalainen puolijohdevalmistaja. Sen sirut ovat keskeisessä asemassa siirrettäessä suuria määriä digitaalista tietoa verkkolaitteissa ja datakeskuksissa. Laajentaakseen näkyvyyttään 5G:ssä Marvell osti kuituoptiikan ja verkkokytkennän suunnittelijat Inphin ja Innoviumin vuonna 2021.

Marvell Technologyn tilikauden 2023 kolmannen kvartaalin liikevaihto oli 1,54 miljardia dollaria, kasvua 27 % vuodentakaisesta. Yhtiön Non-GAAP bruttokate oli 64,0 %. Yhtiön kolmannen kvartaalin liikevaihto oli yhtiön ennätys. Kasvun ajureina olivat pilvi-, 5G- ja autoteollisuuden tärkeimpien kasvutekijät. Yhtiön johdon mukaan kysyntä sen pilvipalveluille optimoiduille tuotteille alkaa kasvamaan, ja yhtiöllä on hyvät mahdollisuudet navigoida menestyksekkäästi nykyisessä ympäristössä.

Marvell Technologyn osake on laskenut noin 50 % osakkeen kurssihuipuista joulukuussa 2021.

5G-osakkeet vertailussa

Nokian lisäksi kaikki kuusi 5G-siruyhtiötä löytyvät kansainvälisten osakkeiden osaketyökalusta. Luvut ja ennusteet -välilehteä tarkastellessa voidaan havaita siruyhtiöiden liikevaihdon kasvaneen selvästi Nokiaa enemmän kolmen vuoden liukuvalla keskiarvolla mitattuna. Analyytikoiden odotukset 5G-yhtiöiden ensi vuoden tuloksesta ovat melko vaihtelevat, osalle analyytikot odottavat tuloskasvua, kun taas esimerkiksi Qorvon tuloksen odotetaan laskevan ensi vuonna rajusti.Haluatko lukea koko artikkelin?

Liity Sijoittaja.fi-jäseneksi ja saat lukuoikeuden koko sisältöön, Osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön sekä mallisalkut.

Aloita sijoittaminen uudella varmuudella
ja tiedolla – kokeile ilmaiseksi kahden viikon ajan!

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI
Tutustu 5G-yhtiöihin osaketyökalussa

Lähes kaikki artikkelissa käydyt osakkeet löytyvät osaketyökalusta, josta voit tutustua tarkemmin eri yhtiöiden pisteytyksiin, arvostustasoihin sekä ennusteisiin.

Tutustu Osaketyökaluun!


Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy