Osallistu osakeantiin!

Kannabisosakkeet raketoivat ja romahtivat viikon sisällä

Kannabisyhtiöt raketoivat pörssissä, kun Biden ilmoitti haluavansa laillistaa kannabiksen yhdysvalloissa liittovaltiotasolla, mutta laskivat rajusti jälleen tällä viikolla. Onko osakkeissa nyt nousuvaraa? Lue artikkeli.

Julkaistu: 14.10.2022 Kirjoittaja:

aurora cannabis Canopy Growth joe biden kannabisosakkeet sijoitusideat SNDL

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden twiittasi torstaina 6.10. kannatavansa kannabiksen laillistamista. Biden toteutti myös vaalilupauksensa ja armahti kannabiksen käytöstä tuomion saaneet. Bidenin ilmoitus ei ole sinänsä uutta tietoa, vaan hän toisti aiemman kantansa, josta on puhunut jo vuosia. Kannabisosakkeet reagoivat silti voimakkaasti, nousten jopa yli 30 % pörssissä, mutta ovat tällä viikolla painuneet reilusti alle Bidenin puhetta edeltäneen lähtötason. Sijoittavat indikoivat laajempaa kannabiksen myynnin vapauttamista Yhdysvalloissa ja kannabismarkkinoiden kasvua.

Laillistamisen suosio kasvaa

Kannabiksen viihdekäyttö on laillista jo 19 osavaltiossa ja käyttö on dekriminalisoitu 12 osavaltiossa. Kannabiksen käyttö lääkkeenä on myös laillista useassa osavaltiossa, viihdekäyttö-osavaltioiden lisäksi. Yhdysvaltalaisten asenteet kannabista kohtaan ovat myös muuttuneet myönteisimmiksi ja suurin osa kannattaakin kannabiksen käytön laillistamista liittovaltiotasolla. Biden toivoi puheessaan, että osavaltiot laillistaisivat kannabiksen käytön ja hallussapidon.

Suuri ongelma on kannabiksen luokittelu vaaralliseksi huumeeksi, samaan kategoriaan esimerkiksi heroiinin kanssa, mutta vähemmän haitalliseksi kuin esimerkiksi metamfetamiini ja monet muut todellisuudessa haitallisemmat huumeet.

Liittovaltiotason luokittelun muutos auttaisi markkinoita

Kannabiksen luokittelu erittäin haitalliseksi huumeeksi vaikeuttaa tällä hetkellä firmojen listautumista Yhdysvalloissa, erityisesti niiden yhtiöiden osalla, jotka keskittyvät kannabiksen tuottamiseen viihdekäyttöön. Kannabisyrityksiä toki on listattu myös New Yorkin pörssiin, mutta niiden fokus on pääasiassa lääkekannabiksessa. Luokittelun höllentyessä liittovaltion tasolla, myös ulkomaalaiset kannabiskauppaa harjoittavat yritykset voisivat alkaa myydä tuotteitaan Yhdysvalloissa.

Kannabisyhtiöiden kurssit ovat tuleet rajusti alas muutaman vuoden aikana

Kannabisyhtiöiden kurssit olivat noin 2017 vuoden lopusta 2019 vuoden loppupuolelle asti kovassa hypessä ja arvostukertoimet olivat tähtitieteelliset. Kannabissektorin osakkeet olivat äärimmäisen spekulatiivinen sijoituskohde, jossa oikeaan aikaan markkinoilta poistuneet onnistuivat tekemään muutamassa vuodessa jopa tuhansien prosenttien tuotot, mutta monet sijoittajat myös polttivat näppinsä. Viime vuosina vastaavaa hypeä on nähty niin sanottujen meemiosakkaiden kuten GameStopin ja AMC:n kohdalla.

Esimerkiksi kanadalaisen Aurora Cannabiksen kurssi on tullut alas huipuista noin 99 % ja laskenut kuluvanakin vuotena 80 %.

Aurora Cannabis. Kuva: Google.

Kannabis on kuitenkin kasvava bisnes ja myynnin Yhdysvalloissa ennakoitiin kasvavan 55 miljardiin dollariin vuoteen 2026 mennessä. Bidenin ilmoituksen myötä myynnin arvioidaan nousevan reilusti tämän yli.

Kannabiksen vähittäismyynin arvio Yhdysvalloissa 2015-2026. Lähde: MjBiz Factbook.

Kolme kannabisyhtiötä, joita voi ostaa ilman välityspalkkiota

Kannabiksen laillistamisen buumi on lähtenyt Pohjois-Amerikassa liikkeelle Kanadasta, jossa kannabis laillistettiin jo vuonna 2018. Tämän jälkeen useat Yhdysvaltojen osavaltiot ovat seuranneet Kanadan esimerkkiä. Johtuen tiukasta lainsäädännöstä Yhdysvalloissa, monet kannabisyhtiöt ovat listattuna ensisijaisesti Toronton pörssiin.

SNDL ($SNDL)

SNDL on kannabisbuumin aikaan loppuvuodesta 2019 listautunut kanadalaisyhtiö. Yhtiö on perustettu vuonna 2006 ja se ei ole vielä voitollinen. SNDL:n kurssi on laskenut listautumishinnasta yli 97 %.
SNDL ei tuota vain kannabista, vaan myös erilaisia alkoholijuomia kuluttajamarkkinoille. Yhtiö on noin 664 miljoonan dollarin markkina-arvolla kannabisyhtiöiden keskisarjaa.

SNDL kurssi

SNDL:n kurssi nousi lähes 24 prosenttia Bidenin ilmoituksen yhteydessä, mutta laski nopeasti jopa alle lähtötason ja on painunut tämän viikon aikana muun markkinan mukana. Vuoden alusta kurssi on pakkasella noin 64,5 %. Yhtiöön kuitenkin kohdistuu edelleen kovia odotuksia ja analyytikot näkevät kurssissa nousuvaraa.

SNDL kurssi. Kuva: eToro

Analyytikoiden näkemys

Yhtiötä seuraa vain neljä analyytikkoa, mutta näkymät ovat seuraavan 12 kuukauden jaksolle varsin positiiviset. Mediaanitavoitehinta on 3,69 dollaria, joka on noin 70 % korkeampi kuin 13.10.2022 päätöskurssi. Ylin tavoitehinta on jo 5,64 dollaria osakkeelta, joka on lähes 160 % korkeampi kuin eilinen päätöskurssi. Neljästä analyytikosta kaksi suosittelee ostamaan osaketta ja kaksi pitämään osakkeen, joten konsensussuositus on ”ylipainota”.

SNDL eTorossa*

Pääomasi on vaarassa.

Canopy Growth ($CGC)

Canopy Growth on vuonna 2013 perustettu kanadalainen yhtiö, joka on yksi alan suurimmista toimijoista. Yhtiö on tällä hetkellä 1,8 miljardin dollarin markkina-arvolla mitattuna maailman neljänneksi suurin kannabisyhtiö. Yhtiön tulevaisuuden kehitys on paljon kiinni Yhdysvaltojen lainsäädännön muutoksista, sillä Kanada saattaa kiristää kannabismarkkinan verotusta ja regulaatiota neljä vuotta vapauttamisen jälkeen. Canopy Growth on listan monipuolisimpia yhtiöitä. Se tuottaa hamppua, kannabista ja erilaisia kannabisöljyjä, niin yksityis- kuin lääkekäyttöön.

Rajusti tappiollinen Canopy Growth ilmoitti 27.9. myyvänsä Kanadassa 28 kivijalkamyymäläänsä muille toimijoille.

Canopy Growth kurssi

Canopy Growthin kurssi nousi 6.10.2022 noin 24 %, mutta kurssi on nyt selvästi alemmalla tasolla. Vuonna 2019 yhtiö oli jopa maailman suurin kannabisyhtiö markkina-arvoltaan. Vuoden alusta kurssi on tullut alas 80 % ja huhtikuun 2019 huipuista noin 95 %.

Canopy Growth kurssi. Kuva: eToro.

Analyytikoiden näkemys

Canopy Growthia seuraa 16 analyytikkoa, joiden näkemykset yhtiön tulevaisuuden tavoitehinnasta eroavat rajusti. Yhtiön mediaanitavoitehinta on 2,37 dollaria, joka on noin 4 % matalampi kuin 13.10.2022 päätöskurssi 2,47 dollaria. Alhaisin tavoitehinta on vain 1,65 dollaria eli noin 37,4 % nykyistä kurssia matalampi. Toisaalta optimistisin analyytikko näkee osakekurssin olevan 12 kuukauden ajanjaksolla jopa 10,2 dollarissa eli 313 % korkeampi kuin nykykurssi. Analyytikot eivät reagoineet yhtiön viime viikkoiseen raketointiin, vaan mediaanitavoitehinta on nyt hyvin lähellä nykyistä kurssitasoa,.

Analyytikoista vain kaksi antaa myyntisuosituksen, kuusi suosittaa pitämään, yksi alipainottamaan ja kahdeksan myymään. Konsensussuositus on siis ”myy / alipainota”.

Canopy Growth eTorossa*

Pääomasi on vaarassa.

Aurora Cannabis ($ACB)

Aurora Cannabis oli yksi suomalaistenkin eniten ostamia kannabisfirmoja buumin aikaan. Yhtiö on edelleen toiminnassa, vaikka kurssi on laskenut huippulukemista todella rajusti. Yhtiö on 2013 perustettu pääasiassa lääkekannabiksen tuotantoon keskittynyt yritys, jolla on tuotanto Kanadassa ja Euroopassa. Aurora Cannabis keskittyy paljon tuotekehitykseen ja innovointiin. Se on pyrkinyt tehostamaan tuotantoja, luomaan uusia brändejä sekä rakentamaan moderneja tuotantolaitoksia. Yhtiö on listattuna Toronton ja New Yorkin pörsseihin.

Aurora Cannabis kurssi

Yhtiön kurssi nousi 6.10.2022 Bidenin ilmoituksen jälkeen reilut 23 prosenttia, mutta on vuoden alusta laskenut noin 80 % ja vuoden 2018 huippulukemista noin 99 %. Yhtiö on markkina-arvoltaan noin 400 miljoonaa dollaria ja yhtiön tulos on edelleen tappiollinen.

Analyytikoiden näkemys

Yhdeksän analyytikon mediaanitavoitehinta Aurora Cannabikselle on 1,49 dollaria, joka on noin 35 % korkeampi kuin 13.10.2022 päätöskurssi. Korkein tavoitehinta on 3 dollaria osakkeelta (+171,5 %) ja matalin 1,09 dollaria (-1,1 %). Yksitoista analyytikkoa antaa Aurora Cannabikselle suosituksen, joista vain yksi kehottaa ylipainottamaan ja 10 kehottaa pitämään osakkeen.

Aurora Cannabis eTorossa*

Pääomasi on vaarassa.

Yhteenveto

Kannabissektori tulee todennäköisesti kasvamaan pitkällä aikavälillä, mutta hyvin paljon on kiinni Yhdysvaltojen lainsäädännön muutosnopeudesta. Monet sijoittajat ovat myös varovaisia koko sektorin suhteen, monien menetettyä rahansa kuplan puhjettua. Kannabisyhtiöissä on valtavasti eroja ja monissa on potentiaalia nousta kannattavaksi, mutta taustatyöt sijoituspäätöksen suhteen kannattaa tehdä huolella. Kannabisyhtiöt voivat olla hyvä lisä hajautettuun pitkän aikavälin salkkuun, kunhan yhtiöiden painoarvo ei nouse liian suureksi.

Pitkäjänteisyys kannattaa

Kuten reilun viikon aikana oli hyvin havaittavissa, nopeisiin uutisiin ja liikkeisiin ei kannata lähteä mukaan, vaan järkevämpää on ostaa yhtiöitä pitkän aikavälin tavoitteilla ja ajallisesti hajauttaen. Lähes kaikki kannabisyhtiöt nousivat päivässä 23-33 prosenttia Bidenin puheen jälkeen, mutta jokainen keskeinen kannabisyhtiö on nyt 5.10.2022 lähtötasoa alempana. Esimerkiksi Canopy Growthin päätöskurssi 5.10.2022 oli 3,07 dollaria ja 6.10.2022 Bidenin puheen jälkeen päätöskurssi oli 3,75, jolloin nousua kertyi päivässä reilut 22 %. Torstaina 13.10.2022 Canopy Growthin päätöskurssi oli 2,47 dollaria, jolloin laskua 5.10.2022 päätöskurssista mitattuna on kertynyt noin 20 %.

Markkinat ovat muutenkin erittäin herkässä tilassa ja sijoittajat tuntuvat entistä enemmän hakevan pikavoittoja pitkäjänteisen sijoittamisen sijaan. eToron kautta osakkeita voi ostaa välityspalkkioita ja minimiosto on 10 dollaria, joten turbulentissa markkinatilanteessa voi sijoittaa esimerkiksi jatkuvasti pienissä 10 dollarin erissä, jolloin ajallisesta hajauttamisesta saa maksimaalisen hyödyn.

Sijoita kansainvälisiin yhtiöihin ilman välityspalkkiota

Tässä artikkelissa esiintyvät osakkeet löytyvät eTorosta, josta niitä voi ostaa aitoina osakkeina ilman välityspalkkioita. Perinteiset pankit ja välittäjät perivät erityisesti ulkomaalaisista osakkeista korkeat välityspalkkiot, joten eToro sopii hyvin kansainvälisen hajautuksen työkaluksi. eTorossa voit ostaa myös osakkeiden osia eli voit hajauttaa vaikka 1000 euron sijoituksen 10 eri yhtiöön, ostaen jokaista yhtiötä 100 euron edestä.

Aloita sijoittaminen nollakuluilla* eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.


Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy