Osakemarkkina on rikki – sijoittaminen ei sovi nyt vasta-alkajille

Osakemarkkina on nyt rikki ja kurssiliikeet poikkeuksellisia. Mikään osake ei näytä olevan nyt turvassa. Defensiiviset osakkeet olivat tuoreimman romahduksen syypäitä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakemarkkina on nyt rikki ja kurssiliikeet poikkeuksellisia. Mikään osake ei näytä olevan nyt turvassa. Defensiiviset osakkeet olivat tuoreimman romahduksen syypäitä.

Markkina on rikki

Koronapandemia romahdutti markkinat helmikuun ja maaliskuun 2020 aikana. Suosta noustiin nopeasti ennen näkemättömän keskuspankkielvytyksen avulla. Myös piensijoittajien joukkomarssi markkinoille oli osatekijä palautumisessa.

Paluu pandemian jälkeiseen normaaliin on ollut kivulias ja markkinaliikkeet poikkeuksellisen rajuja. Mikään osake ei näytä olevan turvassa ja kurssivaihtelut päivien ja viikkojen sisällä ovat rajuja. Tämä markkina ei sovi vasta-alkajalle, sillä kokeneetkin ammattilaiset ovat ymmällään. Treiderit ja algoritmit pyörittävät nyt markkinaa.

Osakemarkkinoiden ralli jäi lyhyeksi

Ennakoimme viime viikon kirjoituksessa, että markkinan lyhyen tähtäimen markkinapohjat ovat takana. Arvioimme, että ”edessä on ainakin hetkellinen ralli ylöspäin” ja että ”osakemarkkinoiden mahdollinen pomppu voi jäädä lyheksi ja markkina sukeltaa nykyisiä tasoja alemmaksi”. Lisäksi totesimme, että ” Ostot kannattaa kohdistaa eniten laskeneihin vahvoihin kasvuosakkeisiin ja syklisiin, jotka tekevät tulosta nyt ja tulevaisuudessa. Defensiiviset osakkeet tulevat menestymään mahdollisessa rallissa selvästi heikommin.”

S&P 500 -indeksi ehti nousta 5,9 prosenttia ennen 18.5.2022 jyrkkää laskua. Monet kasvuosakkeet ehtivät korjata selvästi ylöspäin ennen laskua.

Defensiiviset osakkeet tuoreen kurssiromahduksen takana

S&P 500 -indeksi laski 18.5.2022 yli 4 prosenttia. Laskun takana olivat defensiiviset kulutussektorin yhtiöt. Historiallisen turvallinen osake Walmart aloitti kurssilaskun julkaisemalla tuloksen, joka jäi selvästi ennusteista. Kurssi on nyt 17 prosenttia alempana kuin muutama päivä sitten. Yhtiön liikevaihto kasvoi odotuksia paremmin, mutta tulos jäi selvästi odotuksista. Myös tukkukaupan jätti Costco Wholesale laski jyrkästi, vaikka yhtiö julkaisee tuloksensa vasta ensi viikolla. Rumimpaa jälkeä teki kuitenkin vähittäiskaupan jätti Target, joka laski yli 25 prosenttia yhden päivän aikana, joka on suurin päiväkurssilasku sitten mustan maanantain 19.10.1987. Targetin bruttokate ja siten tulos olivat selvästi odotuksia heikommat ja osake romahti, vaikka liikevaihto oli ennusteita parempi.

Kaupan jätit ovat tuskailleet tuotannon ja logistiikan pullonkaulien kanssa. Yhtiöt varautuivat voimakkaaseen kysyntään hurjilla varastoilla ja satsasivat logistiikkaan ja varastointitilaan. Nyt jättiläismäiset varastot ovat happanemassa, sillä kysyntä on ollut hiljaisempaa ja inflaatio nostaa hintoja. Johto ei ole yhdessäkään alan jätissä osannut ennakoida näin nopeaa muutosta markkinatilanteessa.

Sijoittajan pitää olla nyt extra-varovainen

Nykyinen markkina ei sovi vasta-alkajille ja sijoittajan pitää olla extra-varovainen. Defensiivisten osakkeiden romahdus kertoo, ettei mikään osake ole suojassa kurssilaskulta, jos tulos ei vastaa odotuksia.

Defensiivisen Targetin 25 prosentin päiväromahdus ei ole normaalia markkinatoimintaa. Samoin useiden entisten teknologiatähtien kurssien romahdus ei ole normaalia. Netflix on laskenut 75 prosenttia reilun 6 kuukauden takaisista huipuista. Fintech-sektorin tähdet PayPal ja Block ovat myös laskeneet yli 70 prosenttia 12 kuukauden huipputasoista. Saman 70-80 prosentin laskun ovat kokeneet lähes kaikki pandemia-ajan voittajaosakkeet. Vain isot teknot ovat pärjänneet hieman paremmin:

  • Apple -23 % (12 kk huipuista)
  • Microsoft -24 %
  • Google -26 %
  • Amazon -43 %
  • Tesla -43 %
  • Facebook -50 %

Markkina todennäköisesti tarvitsee Fedin apuun ennen korjaantumista

Markkina on nyt rikki ja sijoittajien tunnelmat ääripessimistiset. Markkinaympäristöstä löytyvä liikennevalomalli on ”vältä osakkeita” -tilassa. Markkinariski-indikaattori on nousussa, mutta finanssiriski-indikaattori alle nollarajan, joka kertoo, ettei systeemitason riskejä tarvitse (vielä) pelätä.

Vaikea markkinatilanne jatkunee ainakin kesän yli. Analyytikot laskevat nyt Q2-tulosennusteita, sillä ei ole syitä, että käynnissä oleva kvartaali tarjoaisi positiivisia tulosyllätyksiä. Tulosennusteiden lasku on pitemmällä tähtäimellä hyvä asia, sillä pörssiyhtiöiden on jatkossa helpompi lyödä ennusteet, kun niitä on laskettu ja tilanne lopulta helpottaa.

Todennäköisesti markkina tarvitsee Fedin apua ennen kuin tilanne lopulta korjaantuu. Fed haluaa kuitenkin laittaa inflaation ensin kuriin, joten Fed-apua ei voi odottaa kuin vasta loppuvuonna. Siksi edessä on 3-5 kuukautta vaikeaa ja korkean volatiilin osakemarkkinaa. Syvimpiä laskuja voi käyttää ostopaikkoina, jos on pitkäntähtäimen sijoitushorisontti. Nousuissa voi keventää osakesalkkua. Kyseessä on siten treiderin unelmamarkkina. Positiivista markkinalle olisi Kiinan nollapandemiapolitiikasta luopuminen, sillä se aiheuttaa nyt logistiikka- ja tuotanto-ongelmia sekä hiljentää Kiina-kysyntää. Myös raaka-aineiden hinnanlasku olisi hyvä, sillä se hiljentäisi inflaatiota.

Emme osaa sanoa, kuinka alas osakemarkkina laskee ja milloin se kääntyy. Viime viikkojen pohjia tullaan kuitenkin vielä testaamaan seuraavien kuukausien aikana. Seuraamme kuitenkin markkinatilannetta nyt normaalia tiiviimmin artikkeleissa ja Markkinaympäristössä.

Tutustu Markkinaympäristöön
Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Sijoittajan valinnat