Osallistu osakeantiin!

Analyysi: Heikko markkina-aktiviteetti laski Metson saatuja tilauksia – osake laskussa

Metso osake

Metson saadut tilauksen laskivat kolmannen kvartaalin aikana. Yhtiö kuitenkin kohensi kannattavuuttaan ja nosti pitkän aikavälin kannattavuustavoitettaan.

Julkaistu: 27.10.2023 Kirjoittaja:

analyysi Metso osakkeet sijoitusideat tulokset

Metso

Metso (entinen Metso-Outotec) syntyi Metson Minerals-liiketoiminnan ja Outotecin yhdistymisen kautta 30.6.2020. Metson tarjonta kattaa ratkaisuja kiviaines-, kaivos- ja metalliliiketoiminnassa. Yhdistymisestä on syntynyt alan johtava yhtiö, joka tarjoaa prosessiteknologiaa sekä laitteita ja palveluja mineraali-, metalli- ja kivenmurskausteollisuuden aloille.

Metso Outotec tiedotti 4.5.2023 sen yhtiökokouksen hyväksyneen hallituksen ehdotuksen yhtiön nimen muuttamisesta Metso Oyj:ksi. Yhtiön toimitusjohtaja Pekka Vauramo kommentoi nimenmuutoksen yhteydessä Metson ja Outotecin integroituneen onnistuneesti, ja nyt yhtiö voi keskittyä kasvattamaan vahvaa yhtenäistä Metso-yhtiötä ja brändiä. Outotec jatkaa kuitenkin yhtiön tuotenimenä.

Metso sai tammikuussa 2021 tunnustuksen maailman kahdeksanneksi vastuullisimpana yhtiönä.

Lähde: Metso

Q3/2023 Heikko kivenmurskausmarkkina laski saatuja tilauksia

Metson liikevaihto oli 1 319 M€ (analyytikoiden ennuste 1 403,7 M€) ja oikaistu liikevoitto 197 M€ (ennuste 216,0 M€). Vuoden kolmannella neljänneksellä Metson liikevaihto oli lähes vertailukauden tasolla, kasvaen 1 %. Saadut tilaukset laskivat 10 % ja olivat yhteensä 1 191 milj. euroa. Markkina-aktiviteetti jatkui kolmannella neljänneksellä yhtiön odotusten mukaisena. Mineraalit-segmentissä kysyntä pysyi vakaana, kun taas Kivenmurskaus-segmentissä kysyntä heikkeni. Neljänneksen tilauskertymään vaikutti yhtiön mukaan hitaus asiakkaiden päätöksenteossa, mikä johtui lähinnä makrotalouteen ja muihin ulkoisiin tekijöihin liittyvistä epävarmuuksista.

Palveluiden kysyntä on yhtiön mukaan säilynyt hyvänä asiakkaiden pyrkiessä parantamaan tuottavuuttaan. Myös laiteuusintojen ja -modernisointien kysyntä on vilkastunut. Metson tärkeimmillä kivenmurskausmarkkinoilla aktiviteetti oli heikkoa. Euroopassa heikko markkinatilanne jatkui, ja Pohjois-Amerikassa tilanne lyhyellä aikavälillä heikkeni yhtiön odotusten mukaisesti.

Metson tulos vahvistui edelleen, ja molemmat segmentit paransivat kannattavuuttaan. Konsernin oikaistu EBITA nousi 5 %, ja oli 213 milj. euroa, mikä vastasi 16,1 (15,5) prosenttia liikevaihdosta. Kannattavuutta paransivat yhtiön mukaan toimitusten kasvu, onnistunut hintojen ja kustannusten hallinta sekä operatiivisen toiminnan tehostuminen. Liiketoiminnan kassavirta kasvoi 161 miljoonaan euroon, sillä liiketoiminta sitoi vähemmän nettokäyttöpääomaa.

Seuraavan kuuden kuukauden ajanjaksolla Metso odottaa markkina-aktiviteetin pysyvän nykyisellä tasolla sekä Mineraalit- että Kivenmurskaus-segmenteissä.

Metson taloudelliset tavoitteet:

Vuoden 2023 kolmannen kvartaalin tulosjulkistuksen yhteydessä Metso kertoo strategiaprosessinsa tuloksena nostaneensa yhtiön taloudellisten tavoitteiden kannattavuustavoitetta. Muut taloudelliset tavoitteet säilyvät ennallaan.

  • Oikaistu EBITA-marginaali yli 17 % syklin yli (ennen 15 %)
  • Luottoluokituksen säilyttäminen ‘Investment Grade’ -tasolla
  • Vuotuinen osinko vähintään 50 % osakekohtaisesta tuloksesta
  • Vastuullisuuden kehittäminen 1,5°C asteen tavoitteen mukaisesti

Metson osinko 2023

  • Vuodelta 2022 jaetaan osinkoa yhteensä 0,30 euroa per osake, joka maksetaan kahdessa erässä vuoden 2023 aikana.
  • Vuodelta 2021 osinkoa jaettiin 0,24 euroa per osake.
  • Vuodelta 2020 osinkoa jaettiin 0,20 euroa per osake.

Metson osake

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman. Kannattaako osaketta ostaa?

Metson osake oli alkuvuodesta 2023 vielä hyvässä nousuvireessä ja osakekurssi kipusi yli 11 euron tuntumaan. Osake on kuitenkin ollut laskumoodissa toisen neljänneksen tulosraportin julkaisusta saakka, kun sijoittajat pettyivät saatujen tilausten laskuun ja heikentyneisiin markkinanäkymiin. Nyt vuoden kolmannella neljänneksellä markkina-aktiviteetti jatkui heikkona, mikä näkyi jälleen laskeneissa tilausmäärissä. Kolmannen kvartaalin tulosjulkistuksen jälkeen osake olikin useamman prosentin laskussa pörssin avauduttua.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Liity Sijoittaja.fi-jäseneksi ja saat lukuoikeuden koko sisältöön, Osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön sekä mallisalkut.

Aloita sijoittaminen uudella varmuudella
ja tiedolla – kokeile ilmaiseksi kahden viikon ajan!

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Tutustu Metson osakkeeseen osaketyökalussa

Sijoittaja.fi:n Osaketyökalussa voit tarkastella Metson pisteytystä eri faktoreiden perusteella, sekä tutustua yhtiön ennusteisiin, tunnuslukuihin ja vertailla yhtiötä sen verrokkeihin.

Tutustu Osaketyökaluun

Seuraa tuloskauttaOsallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy