Analyysi: Metson markkinanäkymissä ei viitteitä piristymisestä

Metson vuosi 2024 ei lähtenyt käyntiin odotusten mukaisesti, kun Q1-tulos jäi analyytikoiden ennusteista sekä liikevaihdon että -tuloksen osalta. Yhtiön markkinanäkymissä ei ole viitteitä tilanteen paranemisesta lyhyellä aikavälillä.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Metson vuosi 2024 ei lähtenyt käyntiin odotusten mukaisesti, kun Q1-tulos jäi analyytikoiden ennusteista sekä liikevaihdon että -tuloksen osalta. Yhtiön markkinanäkymissä ei ole viitteitä tilanteen paranemisesta lyhyellä aikavälillä.

Q1/2023 – Metson tulos jäi odotuksista

Metson liikevaihto oli 1 217 M€ (ennuste 1 288,0 M€) ja liiketulos oli 188 M€ (ennuste 197,9 M€). Kuluva vuosi alkoi Metson johdon mukaan odotetusti. Mineraalit-segmentin palveluliiketoiminnassa ja Kivenmurskaus-segmentin laitemarkkinoilla nähtiin parannusta, kun taas asiakkaiden päätöksenteko Mineraalit-segmentin laiteliiketoiminnassa oli hidasta. Huolimatta parannuksesta, konsernin tilaukset laskivat 8 % vuodentakaiseen verrattuna. Keskeisten metallien, kuten kuparin, hinnat ovat nousseet, minkä vuoksi asiakkaat ovat ajaneet tuotantoaan korkeilla käyttöasteilla. Tämä tuki Mineraalit-segmentin palveluliiketoimintaa, jonka tilaukset olivat lähes samalla korkealla tasolla kuin vuosi sitten.

Ensimmäisellä neljänneksellä Metson liikevaihto yhteensä laski 9 prosenttia. Liikevaihto laski molemmissa segmenteissä, mikä johtui laitteiden matalammasta tilauskannasta vuoden alussa. Mineraalit-segmentin palveluiden liikevaihto kuitenkin kasvoi 8 % edellisvuoteen verrattuna, millä oli positiivinen vaikutus myynnin jakaumaan.

Liiketulos laski Q1:llä 3 %, mutta liiketulosprosentti nousi 15,4 prosenttiin vertailukauden 14,5 prosentista. Kaikkiaan kannattavuutta paransivat vahvistuneet bruttokatteet, jotka ovat seurausta onnistuneesta kustannusten hallinnasta ja hyvästä operatiivisesta toiminnasta sekä palveluliiketoiminnan suuremmasta osuudesta myynnistä.

Metson markkinanäkymät laskivat Kivenmurskaus-segmentin osalta, ja yhtiö odottaa sen aktiviteetin pysyvän nykyisellä tasolla (aiemmin: aktiviteetti paranee). Mineraalit-segmentin osalta näkymät ovat ennallaan, ja myös sen markkina-aktiviteetin odotetaan pysyvän nykyisellä tasolla. Yleisesti yhtiö odottaa, että metallien korkeammat hinnat ja mahdolliset koronalennukset voisivat kiihdyttää taloudellista toimeliaisuutta ja kysyntää Metson toimialoilla myöhemmin tämän vuoden aikana. Kaikissa markkinaolosuhteissa Metso sanoo jatkavansa kustannusten hallintaa sekä muita toimia kannattavuuden ja kassavirran parantamiseksi.

Metson taloudelliset tavoitteet:

Metso nosti strategiaprosessinsa tuloksen vuoden 2023 kolmannen kvartaalin tulosjulkistuksen yhteydessä keskipitkän aikavälin kannattavuustavoitetta. Muut taloudelliset tavoitteet säilyvät ennallaan.

  • Oikaistu EBITA-marginaali yli 17 % syklin yli (ennen 15 %)
  • Luottoluokituksen säilyttäminen ‘Investment Grade’ -tasolla
  • Vuotuinen osinko vähintään 50 % osakekohtaisesta tuloksesta
  • Vastuullisuuden kehittäminen 1,5°C asteen tavoitteen mukaisesti

Metson osinko 2024

Metson yhtiökokous järjestettiin samana päivänä, kun ensimmäisen neljänneksen osavuositulos julkaistiin. Yhtiökokous vahvisti hallituksen osinkoehdotuksen, jonka mukaan vuodelta 2023 jaetaan 0,36 euroa osinkoa osakkeelta. Osinko maksetaan kahdessa 0,18 euron erässä, joista ensimmäinen irtosi tänään 26.4.2024. Osinko on määrä maksaa 7.5.2024.

Osingon toinen erä irtoaa arviolta 24.10.2024.

  • Vuodelta 2022 maksettiin osinkoa yhteensä 0,30 euroa per osake.
  • Vuodelta 2021 maksettiin osinko 0,24 euroa per osake.

Metson osake

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman.

Metson osake oli alkuvuoden 2023 aikana hyvässä nousuvireessä, ja osake kohosi kesään mennessä noin 11 euron tuntumaan. Loppuvuotta kohti osake oli kuitenkin laskussa ja kolmannen kvartaalin tulosjulkistuksen jälkeen osake laski noin 8 euron tuntumaan.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Tutustu Metson osakkeeseen osaketyökalussa

Sijoittaja.fi:n Osaketyökalussa voit tarkastella Metson pisteytystä eri faktoreiden perusteella, sekä tutustua yhtiön ennusteisiin, tunnuslukuihin ja vertailla yhtiötä sen verrokkeihin.

Seuraa tuloskautta

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Elisa osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat