Riski-indikaattori edelleen ”vältä osakkeita” -tilassa

Markkinariski-indikaattori jatkaa ”vältä osakkeita” -tilassa. Kerromme näkemyksemme korjausliikkeen mahdollisuudesta ja mitä sijoittajan tulee nyt seurata.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Markkinariski-indikaattori jatkaa ”vältä osakkeita” -tilassa. Kerromme näkemyksemme korjausliikkeen mahdollisuudesta ja mitä sijoittajan tulee nyt seurata.

Riski-indikaattori yli nollarajan

Sijoittaja.fi:n Markkinaympäristöstä löytyvä markkinariski-indikaattori siirtyi “Vältä osakkeita” -tilaan 2.12. ja on siellä edelleen. Riskien lyhyt suunta on laskussa, mutta ylempänä kuin tasoitettu markkinariski-indikaattori. Lyhyellä aikavälillä markkinoilla voi odottaa volatiliteetin jatkuvan ja riski-indikaattorin kehitystä on edelleen seurattava tulevien viikkojen aikana.

Tutustu Markkinaympäristöön

Historiallisesti riskitason nousukäänne alle -1 -tasolta tai nousu yli nollarajan on usein tarkoittanut lähikuukausina markkinaheilunnan kasvua ja/tai osakemarkkinoiden laskua.

Syitä riskien nousun takana

  • Sijoittajian sentimentti on laskenut
  • Pitkien ja lyhyiden korkojen spread on kaventunut
  • Riskilainojen korot ovat hivuttautuneet ylös päin
  • Omikron-koronavariantti on aiheuttanut huolta pandemian uudelleenleviämisestä
  • Inflaatio on kiihtynyt
  • Fedin tuoreet lausunnot on tulkittu haukkamaisiksi ja markkinat pelkäävät koronnostoja

Volatiliteetti on jo laskenut

Viime päivien aikana osakemarkkina on rauhoittunut ja palautunut laskusta. Myös osakemarkkinoiden implisiittistä volatiliteettia kuvaava VIX on laskenut. VIX:in liukuva keskiarvo on 26 ja VIX:n tämänhetkinen arvo (9.12.) on 20. VIX on siis palaamassa normaalin riskin ympäristöön.

Mitä seuraavaksi?

Osakemarkkinoiden pahin riski ei näytä olevan enää omikron vaan 2-10 vuotisten lainojen välinen korkospread. Se on tällä hetkellä lukemassa 0,84 %, kun se vielä lokakuussa oli yli 1,25 prosentissa. Spreadin kaventuminen johtuu lyhyiden korkojen noususta (markkinat ennakoivat Fedin nostavan korkoja) ja pitkien korkojen laskusta (markkinat ennakoivat talouskasvun hidastuvan). Tämä on osakemarkkinoille todella heikko skenaario, eikä markkina hinnoittele tätä nyt lainkaan. Tämä on myös yksi syy markkinariski-indikaattorimme nousussa. Siksi sijoittajan tulee seurata markkinariski-indikaattorimme kehitystä ja korkospreadia. Ennen isoja panostuksia kannattaa odottaa korkotilanteen parantumista. Muuten korjausliike voi yllättää. Pitemmässä jouksussa uskomme bull-markkinan jatkuvan ja mahdollisten korjausliikkeiden jäävän enintään 10 prosentin tasoille. Korjausliikkeen todennäköisyyden arvioimme olevan noin 50 %, mikäli korkotilanne ei parane nopeasti.

Sinua voisi kiinnostaa
UPM-Kymmene osake: Q2-tulos ei yltänyt odotuksiin – loppuvuoden näkymät ovat hyvät
Kesko osake: Viimeisin tulos odotusten mukainen – merkit rakentamisen piristymisestä ovat lupaavia
Atrian vahva kehitys jatkui keväällä – analyysi
Sijoittajan valinnat