Volvo Cars IPO – yhtiön käänne sähköautoihin

Volvo Cars listautuu Nasdaq Tukholma -kaupankäyntialustalle. Listautumisannilla kerätyt varat käytetään Volvon tuoteperheen täydelliseen sähköistämiseen.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Volvo Cars listautuu Nasdaq Tukholma -kaupankäyntialustalle. Listautumisannilla kerätyt varat käytetään Volvon tuoteperheen täydelliseen sähköistämiseen.

Volvo ohjaa annissa kerätyt varat tuotannon muuttamiseen sähköautoiksi

Kiinalaisen Zhejiang Geely Holdingin (Geely Holding) omistama ruotsalainen Volvo Cars julkisti listautumisannin 18. lokakuuta, ja asetti osakkeiden hintahaarukaksi 53–68 Ruotsin kruunua osakkeelta.

Täyteen sähköistykseen omistautuneen Volvo Carsin tavoitteena on olla puhdas sähköautoyhtiö vuoteen 2030 mennessä. Sen listautumisannista povataan Euroopan suurin tammikuusta lähtien.

Volvo Carsin listauminen

  • Volvo Cars ilmoitti listaavan B-luokan osakkeensa Nasdaq Tukholma -pörssiin, tickerillä ”VOLCAR B”
  • Listausannissa on tarjolla 21 % yhtiön osakkeista – noin 368-472 miljoonaa uutta osaketta
  • Osakkeiden merkintähinta yleisöannissa on 5,62 euroa osakkeelta. Virallinen hinta arvioidaan julkaistavan 27.10.
  • Arvioitu valuaatio: 20 miljardia USD
    • Yhtiö pyrkii keräämään 2,9 miljardin dollarin varat listautumisannilla

Mihin listautumisannissa kerätyt varat käytetään?

Volvo Carsin toimitusjohtaja Håkan Samuelsson sanoi listautumistiedotteen yhteydessä: ”Rohkealla tavoitteellamme muuttua täysin sähköiseksi vuoteen 2030 mennessä keskitymme nopeasti kasvavaan segmenttiin, samalla luoden arvoa osakkeenomistajillemme. Pörssiyhtiönä voimme toivottaa uusia globaaleja sijoittajia jännittävään tulevaisuuteen ja olemme iloisia vahvasta tuestamme, jota saamme pohjoismaisilta ja kansainvälisiltä kulmakivi- ja ankkurisijoittajilta. ”

Volvo Cars aikoo käyttää varoja autotehtehtaiden tuotantokapasiteetin lisäämiseen tavoitteenaan lisätä myyntiä 1,2 miljoonaan ajoneuvoon vuoteen 2025 mennessä. Liikevoiton odotetaan kasvavan silloin 8-10 prosenttia, kun viime vuonna se oli 3,2 prosenttia. Tuolloin Covid-19 ja siihen liittyvät seisokit haittasivat kaikkien autovalmistajien myyntiä. Volvo aikoo myös rakentaa akkutehtaan Eurooppaan.

Volvo Cars ilmoitti uskovansa ainutlaatuisen rakenteensa ja keskitetyn strategiansa tekevän siitä yhden maailman autoteollisuuden nopeimmista tuotantotyypin vaihtajista. Volvon kunnianhimoiset tavoitteet vuosikymmenen puoliväliin mennessä on omistettu sähköistämiselle, kestävyydelle ja digitalisaatiolle.

Ladattava Volvo C40
Lähde: Volvo Cars Group

Geely yritti listata Volvo Carsin jo vuonna 2018

Geely Sweden on Zhejiang Geely Holding Co Ltd: n kokonaan omistama tytäryhtiö, joka osti Volvo Carsin vuonna 2010 Ford Motorilta 1,8 miljardilla dollarilla Yhtiö aikoo pysyä Volvon suurimpana osakkeenomistajana jatkossa.

Volvo Cars ja Geely Sweden suunnittelivat alun perin julkisen listautumisannin vuodelle 2018, mutta sitä lykättiin. Syyksi lykkäykselle annettiin markkinoiden jännitteet ja autokannan osakkeiden yleinen lasku. Suunnitellun listautumisannin myötä Volvo Carsin valuaatio olisi ollut 16 – 30 miljardin dollarin välillä.

Volvo Cars

Volvo Cars perustettiin Göteborgissa vuonna 1927. Yhtiön pääkonttori sijaitsee edelleen Volvon synnyinseuduilla. Volvo Carsista on hiljalleen tullut yksi maailman nopeimmin kasvavista premium-ajoneuvobrändeistä sekä liikevaihdollisesti että myytyjen ajoneuvojen perusteella. Yhtiö keskittyy premium-henkilöautojen designiin, suunnitteluun, tuotantoon, välitykseen ja myyntiin. Täydelliseen sähköistymiseen omistautunut yhtiö on parhaillaan siirtymässä liiketoimintamalliltaan suoramyyntimalliksi.

Volvo Cars on maailman johtava citymaastureiden, farmariautojen, viistoperävaunujen, sedanien ja kompaktien executive-sedanien valmistaja. Vuoden 2021 kuuden ensimmäisen kuukauden ajan Volvon myydyin malli oli XC40, joka on keskikokoinen, ladattava hybridi katumaasturi.

Volvo Cars myi vuonna 2010 373 525 autoa. Nykyään, 30. kesäkuuta 2021 päättyneen 12 kuukauden aikana, Volvo myi yli 770 000 autoa. Volvo Cars käy kauppaa yli 2 000 paikallisen jälleenmyyjän kautta noin 100 myyntiyhtiöstä ympäri maailmaa. Yhtiön suurimmat markkinat ovat Kiina, Yhdysvallat, Ruotsi, Iso -Britannia ja Saksa. Suurin osa Volvon työntekijöistä työskentelee Ruotsissa.

Yhtiön taloudellinen asema

Syyskuun 30. päivä päättyneen yhdeksän kuukauden tarkestelujaksolla Volvo Carsin taloudelliset tiedot sisäisten hallinnointitilien perusteella:

  • Ajoneuvojen jälleenmyynti kasvanut 18 %, 530 649 ajoneuvoon (vertailukausi: 451 128kpl)
  • Liikevaihto kasvanut 14 %, 202 miljardiin Ruotsin kruunuun (vrt. 178 miljd. SEK)
  • Operatiivinen tulos (EBIT) kasvanut 16,6 miljardiin Ruotsin kruunuun (vrt. 3,6), joka on johtanyt 8,2 %:n EBIT-%:iin (vrt. 2,0%).

CNBC on hiljattain maininnut, että ”20 miljardin dollarin valuaatio Volvolle vastaa P/E-lukua 6-7. Joidenkin analyytikoiden mukaan taso on korkea, vaikka se vastaisi kilpailijoita Daimleria ja BMW: tä. Teslan valuaatio on sen sijaan yli 70 -kertainen. NordLB:n analyytikko Frank Schwope sanoi, että hänen alustava arvionsa valuaatiosta oli konservatiivisempi. ”Luulen, että heidän kykynsä saada tämä valuaatio riippuu Polestarista sekä yhtiöiden yhteistyökyvystä, eikä vain heidän sijoituksistaan. Polestar on lupaava yritys, mutta se, mitä maksat Polestarista, on tulevaisuutta varten” Schwope sanoi.

Bloombergin mukaan ”Volvon arvioitu noin 20 miljardin dollarin markkina -arvo on samalla viivalla noin 65 miljardia dollarin BMW AG:n kanssa. Sen sijaan saksalainen premium -autonvalmistaja valmistaa yli 2 miljoonaa ajoneuvoa verrattuna Volvo Carsin 660 000 tuotettuun ajoneuvoon viime vuonna.”

Polestar ja Volvo Cars

Volvo Carsin sitoutuminen sähköistymiseen on johtanut myös Polestarin, progressiivisen itsenäisen sähköautomallin lanseeraamiseen. Volvo Cars omistaa tällä hetkellä 49,5 prosenttia Polestarista. Volvo Cars omistaa myös 30 prosenttia nopeasti kasvavasta automerkistä LYNK & CO, jonka kohderyhmä keskittyy nuoriin ennakkoluulottomiin kaupunkilaisiin joustavan asiakaspalvelun kautta.

Volvo Groupista irtautuneen Polestarin sähköautomalli 2
Lähde: Polestar

Geelyn ja Volvon omistama sähköautojen valmistaja Polestar ilmoitti viime kuussa, että se listataan sulautumalla yhdysvaltalaiseen, valmiiksi listattuun erikoishankintayritykseen (SPAC). Kyseistä SPACia tukevat muun muassa miljardööri Alec Gores ja investointipankki Guggenheim Partners, jonka arvo on 20 miljardia dollaria.

Näin ollen 20mrd valuaatiolla laskettuna Volvon arvokkaimmat osat ovat omistus Polestarista ja LYNK & CO:sta. Noin vuosisadan vanhalla Volvolla ja nelivuotiaalla Polestarilla on samankaltaiset arvot, mutta Polestarin tavoitteena on toimittaa tänä vuonna vain noin 29 000 autoa.

Artikkelin kirjoittaja on Anastasiya Köykkä, joka on kasvuyhtiöistä pitävä sijoittaja ja analyytikko. Hän tutkii sijoitusmahdollisuuksia vallitseviin innovaatioihin, jotka johtavat maailman muutoksiin. Hän pyrkii tunnistamaan osakkeet, joilla on huomattava kasvupotentiaali. Anastasiyalla on BBA-tutkinto ”Financial Management for Global Business”, Haaga-Helia ja kansainvälisen oikeuden maisterin tutkinto Valko-Venäjän valtionyliopistosta.

Sinua voisi kiinnostaa
Riski-indikaattori edelleen ”suosi osakkeita” -tasolla
Osaketyökaluun lisätty joukko uusia osakkeita – Mukana Mandatumin osake
Analyysissa Nordnetin Sijoitusvakuutus
Sijoittajan valinnat