Kryptovaluuttojen historia

Kryptovaluutat ovat kuuma puheenaihe sijoitusmaailmassa. Pian puoli vuosikymmentä kestäneen vuoristoratansa aikana bitcoin on sanana tullut tutuksi varmasti kaikille sijoittamisesta tai talouden seurannasta kiinnostuneille. Tästä huolimatta kryptovaluutat käsitteenä tai lohkoketjuteknologia kryptojen pohjalla ovat voineet jäädä monelle mysteeriksi.

Julkaistu: 04.05.2021 Kirjoittaja:

Bitcoin kryptovaluutat sijoittaminen

Kryptovaluutan määritelmä

Kryptovaluutta on kryptografiaan perustuva virtuaalinen valuutta. Yksinkertaisin määritelmälle kryptografialle saadaan sen antiikin kreikankielisistä sanoista kryptos ja graphein, jotka suoraan käännettyinä tarkoittavat salakirjoitusta. Nykyään kryptografia käsitetään useimmiten koodaamisena, joka mahdollistaa informaation salassapidon. Kuitenkin kryptovaluutoissa salaisuus on hyvin suhteellinen käsite, sillä kryptot samaan aikaan salaavat käyttäjänsä identiteetin sekä julkistavat kaikki valuutalla tehdyt transaktiot maailmalle.

Bitcoin ei ollut ensimmäinen kryptovaluutta

Yleisestä käsityksestä huolimatta bitcoin ei ole ensimmäinen kryptovaluutta. Kryptovaluuttojen historia alkaa 1980-luvulta, kun DigiCash Inc. kehitti eCash -nimisen kryptografiaa hyödyntävän virtuaalivaluutan. Kyseinen valuutta ei saavuttanut suurta suosiota ja se poistui käytöstä 90-luvun loppuun menneessä, mutta eCash:in hyödyntämän teknologian perusteella luotiin uusi, kultaan perustuva elektroninen valuutta e-Gold. E-Gold keräsi edeltäjäänsä suuremman käyttäjäkunnan ja sitä pidetään ensimmäisenä onnistuneena verkossa toimineena mikromaksujärjestelmänä.

Merkittävin ero eCash:in sekä e-Gold:in ja nykyisten kryptovaluuttojen välillä on se, että alkuperäiset kryptot olivat yhtiöiden omistamia ja hallitsemia, eli keskitettyjä (centralized). Tänä päivänä kryptovaluutoiksi mielletään lohkoketjuteknologiaan ja hajautettuun luottoon perustuvat virtuaalivaluutat, minkä takia yleensä eCash ja e-Gold ajatellaan olevan keskitettyjä digitaalivaluuttoja.

Epäluottamus pankkisektoria kohtaan synnytti bitcoinin

Nykyaikaiset kryptovaluutat saivat alkunsa finanssikriisin keskellä vuonna 2008, kun Satoshi Nakamoto -pseudonyymin takana toiminut tai toimineet henkilöt julkaisivat artikkelin hajautettuun luottoon ja avoimeen vertaisverkossa julkaistavaan tilikirjaan perustuvasta virtuaalivaluutasta. Globaali talouskriisi oli kasvattanut yleistä epäluottamusta pankkisektoria kohtaan. Heikentyneen luottamuksen takia Nakamoto perusteli tarpeen vaihtoehtoiselle maksujärjestelmälle, jonka transaktiot eivät tarvittaisi luotettua kolmatta osapuolta.  Seuraavana vuonna esitetty valuuttajärjestelmä aloitti toimintansa nimellä bitcoin.

Nykyään kryptovaluuttoja on yli 9000

Bitcoin korvasi kolmannen osapuolen tarpeen läpimurtoisella Proof-of-Work -järjestelmällä. Järjestelmä todettiin toimivaksi ja sen pohjalta alkoi valtava uusien kryptovaluuttojen luomisen aalto. Näitä bitcoinin esittelemää teknologiaa hyödyntäviä kryptovaluuttoja kutsutaan altcoineiksi. CoinMarketCap:n mukaan bitcoinista enemmän tai vähemmän eroavia kryptovaluuttoja on tänä päivänä olemassa melkein 9 300 ja niiden yhteenlaskettu markkina-arvo on noin 1,98 biljoonaa (1 980 000 000 000) dollaria.

Sijoittaja.fi, Juho Toratti 

Lähteet:

Furneaux, N. (2018). Investigating cryptocurrencies: understanding, extracting, and analyzing blockchain evidence (1st edition. p.). John Wiley & Sons.

Kuo Chuen, D. L., Guo, L. & Wang, Y. (2018). Cryptocurrency: A New investment opportunity? The Journal of Alternative Investments, 20(3), 16–40. Doi:10.3905/jai.2018.20.3.016

Coinmarketcap.com. (2021). All Cryptocurrencies.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy