Terveydenhuoltosektorin osakkeet ovat nyt halpoja

Terveydenhuoltosektorin osakkeet ovat halpoja. Sijoittajan kannattaa hyödyntää sektorin aliperformanssi. Riskinä on hypätä mukaan liian aikaisin.

Julkaistu: 20.04.2021 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet sijoitusideat terveydenhuoltosektori

Sijoittajat inhoavat nyt terveydenhuoltosektorin osakkeita

Kirjoitimme aiemmin, että defensiiviset osakkeet ovat menestyneet tässä markkinaympäristössä heikosti. Defensiiviset osakkeet ovat tyypillisesti terveydenhuollon ja päivittäiskulutussektorin osakkeita. Viimeisen kolmen kuukauden tuotolla mitattuna terveydenhuoltosektori on heikoiten tuottanut sektori.

FinViz

Suosikeista tulee inhokkeja ja inhokeista suosikkea

On normaalia markkinakäytöstä, että tietyt sektorit ovat markkinoiden suosiossa ja osa sektoreista inhokkilistalla. Koronamarkkinassa suosikkisektorien järjestys on vaihtunut nopeasti. Ensin suursuosiossa olivat teknologiaosakkeet ja inhokkien kärjessä rahoitus, energia ja materiaalit. Nyt syksystä lähtien sykliset, rahoitus, energia ja materiaalit, ovat olleet suursuosiossa ja defensiiviset inhokkeina.

Milloin terveydenhuolto-osakkeet palaavat suosioon?

On todennäköistä, että nykyiset inhokit terveydenhuolto etunenässä palaavat takaisin markkinoiden suosioon. Terveydenhuoltosektori on historiassa yli 10 vuoden tarkasteluperiodilla ollut yksi parhaiten tuottaneista sektoreista. Takana ovat väestön ikääntymisen megatrendi ja lääketieteen kehitys. Sijoittajan riskinä on, että suosioon palaaminen ottaa enemmän aikaa, kun sijoittaja ennakoi. Tässä tilanteessa terveydenhuoltosektorin aliperformanssi markkinaan nähden jatkuu.

Sektorin osakkeita Suomesta

Terveydenhuoltosektorille sijoittavan valintamahdollisuudet Helsingin pörssistä ovat vähäiset. Tarjolla ovat: Orion, Oriola, Pihlajalinna ja Terveystalo. Näistä Oriola on lääketukkuri, joka on ollut vaikeuksissa oman toiminnan tehokkuuden ja operatiivisen suorituskyvyn kanssa. Orion on lääkeyhtiö, jonka omien astmatuotteiden myynti kasvoi voimakkaasti pandemiassa. Osake on ollut jo pitempään alavireinen. Tähän syynä on sektorin heikko performanssi sekä yhtiön laimea ohjaus vuodelle 2021. Osake onkin riippuvainen Darolutamidin kehityksestä. Houkuttelevimpia tämän sektorin osakkeita ovat terveyspalveluja tarjoavat Pihlajalinna ja Terveystalo. Näistä Pihlajalinnan arvostuskertoimet ovat nykyiseen markkinatilanteeseen todella houkuttelevat. Vertailua on helppo tehdä Osaketyökalulla.

Myös Revenio Group ja Optomed ovat tämän sektorin osakkeita, mutta molemmat ovat keskittyneet silmän kuvantamislaitteisiin ja ovat nopeasti kasvavia teknologiayhtiöitä, eivätkä siten sijoittajien epäsuosiossa.

Ulkomailla paljon vaihtoehtoja

Sijoittajan kannattaakin katsoa Suomen rajojen ulkopuolelle etsiessä hyviä terveydenhuoltosektorin osakkeita. Yksi helppo tapa on sijoittaa ETF:n kautta. Tunnetuin lienee SPDR:n XLV tickerillä oleva USA:n Health Care -sektorille sijoittava ETF. Sen viimeisen 12 kuukauden tuotto (+21,5 %) suhteessa S&P 500 -indeksiin (+47,5 %) on ollut heikko, kuten alkuintrossa kerroimme.

TradingView

Etsi ETF:iä työkalulla

XLV on USA-listattu, eikä siten suomalaisten piensijoittajien tavoitettavissa. Sijoittaja voi kuitenkin helposti etsiä vaihtoehtoisia Health Care -ETF:iä ETF-työkalullamme. Hakusana ”health care” antaa useita vaihtoehtoja ja Lisätiedot-välilehti kertoo ETF:n verotuksellisen kotimaan sekä Saksa-tickerin.

ZPDH.DE on SPDR:n Eurooppaan listatun USA Health Care ETF:n ticker. Sen suurimmat sijoitukset ovat Johnson & Johnson, UnitedHealth Group, Abbot Laboratories, Pfizer ja Merck.

Laatusalkussa myös terveydenhuoltosektorin osakkeita

Sijoittaja.fi:n kansainväliset sijoitussalkut ovat olleet reilun vuoden kopioitavissa eTorossa. Yksi salkuista sijoittaa globaaleihin laatuosakkeisiin skatso salkun sisältö tästä. Salkussa on muun muassa Rochea, Johnson & Johnsonia ja Thermo Fisheria,

Etsi osakkeita Osaketyökalulla

Sijoittaja voi helposti etsiä ja vertailla terveydenhuoltosektorin osakkeita Osaketyökalulla. Sijoittaja voi valita ”lisää hakuvaihtoehtoja” kautta sektoriksi terveydenhuollon. Kirjoittaa hakusanaksi ”health care”. Tai vertailla tuntemiaan osakkeita Osaketyökalun avulla. Alla vertailua artikkelissa mainituilla osakkeilla. Johnson & Johnson, Merck ja Roche ovat kokonaispisteiden perusteella houkuttelevimmat. Kaikkien laatu- ja riskipisteet ovat hyvällä tai erinomaisella tasolla. Momentti on heikko, mikä kertoo heikosta lyhyen ajan kurssikehityksestä suhteessa muihin osakkeisiin. Arvostusluvut ovat keskimääräistä houkuttelevammat, mikä näkyy keskimääräistä korkeampina arvopisteinä. Arvostuslukuja pääsee tutkimaan Arvostusluvut-välilehden kautta.

Tutustu Osaketyökaluun!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImageSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy