Mustia joutsenia uiskentelemassa osakemarkkinoille

Osakemarkkinoille on ilmaantunut uusia riskejä. Nämä ovat aiheuttaneet vasta väristyksiä, mutta tilanne voi eskaloitua.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakemarkkinoille on ilmaantunut uusia riskejä. Nämä ovat aiheuttaneet vasta väristyksiä, mutta tilanne voi eskaloitua.

S&P 500 -indeksi lähes huipuissa – Nasdaq 100 ei

S&P 500 -indeksin huipputasot ovat nyt 3980 pistettä ja 30.3.2021 päätöskurssi 3958 pistettä. Indeksi on siis käytännössä kaikkien aikojen korkeimmilla tasoilla. Teknologiaindeksi Nasdaq 100 on 6,9 % alle helmikuun 16. päivän huipputasojen 13 840 pistettä. Markkinanousua ovat siten viimeisen kuukauden aikana johtaneet sykliset, kuten teollisuus-, materiaalit-, rahoitus- ja energiasektoreiden osakkeet.

Pidämme 4000 pisteen rajaa S&P 500 -indeksissä niin tärkeänä vastustasona, että sen ylittäminen pysyvästi tulee vaatimaan useamman yrityksen ja sen ylittäminen pysyvästi edellyttää, että myös tärkeimmät teknologiayhtiöt alkavat jälleen performoida. Tärkeimpien teknologiayhtiöiden kehitystä on helpoin seurata Nasdaq 100 -indeksin avulla.

Lähde: TradingView

Mustia joutsenia ui osakemarkkinoille

Markkinoilla on nousemassa muutamia riskejä, jotka voivat vaikuttaa osakemarkkinoiden kehitykseen ja ainakin vaikeuttavat 4000 pisteen ylitystä seuraavien kuukausien aikana. Käymme seuraavaksi läpi niitä ja mahdollisia seurauksia.

Sijoitusyhtiön holtiton velanotto aiheutti miljardien tappiota pankeille

Archegos Capital Management sijoitusyhtiö vedätti ainakin Goldman Sachsia, Deutsche Bankia, Credit Suissea, Nomuraa ja Morgan Stanleya. Sijoitusyhtiö osti markkinahuhujen mukaan miljardeilla dollareilla kahdeksankertaisella vivulla suosittuja kiinalaisia internet-osakkeita, kuten Baidua Tencentiä sekä mediayhtiöitä Viacomia ja Discoverya.

Viacomin ja Discoveryn alkuvuoden hurjaa kurssinousua onkin ihmetelty. Molempien kurssit yli kolminkertaistuivat alle puolessa vuodessa. Kyseiset osakkeet eivät ole olleet Redditin piensijoittajien samanlaisessa suosiossa kuin GameStop. Nousun syynä näyttääkin olleen Archegos Capital Managementin miljardiostot.

Pommi laukesi, kun Viacom järjesti yllättäen kolmen miljardin dollarin osakeannin ja kurssi lähti laskuun. Archegos Capital Management sai ns. margin callin eli yhtiön sijoitussalkun oma pääoma laski vaaditun rajan alle. Tällöin sijoittajan pitää tallettaa lisää varoja tai välittäjä myy osakkeet. Koska Archegos Capital Managementilla ei ollut varoja, aloittivat välittäjät yksi toisensa jälkeen pakkomyynnit, jotka romahduttivat osakekurssit.

Holtittoman riskinoton lopputulos on todennäköisesti Archegos Capital Managementin konkurssi. Välittäjäpankit ovat myös kertoneet kärsineensä tapauksesta merkittäviä tappioita, ainakin Credit Suisse ja Deutsche Bank.

Liiallinen velanotto johtaa aina ongelmiin

Markkinoilla pureksitaan onko Archegos Capital Management yksittäistapaus vai onko vastaavia tapauksia tulossa lisää. Holtiton velanotto johti vuosina 2007-2009 subprime-kriisiin ja finanssikriisiin. Eurooppa on paininut valtioiden velkaongelmien kanssa. Liiallinen velanotto yhdistettynä holtittomaan riskinottoon johtaa aina kriiseihin.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat