Korkojen nousu, rotaatio ja historiapeikko teknologiaosakkeiden laskun takana

Sijoittajien suosikkiteknologiaosakkeet ovat olleet Suomessa ja maailmalla laskussa. Mistä lasku johtuu ja kannattaako teknologiaosakkeita ostaa dipistä?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Sijoittajien suosikkiteknologiaosakkeet ovat olleet Suomessa ja maailmalla laskussa. Mistä lasku johtuu ja kannattaako teknologiaosakkeita ostaa dipistä?

Teknologiaindeksi Nasdaq 100 laskenut 5 %

Teknologiaindeksi Nasdaq 100 on menestynyt erinomaisesti koronamarkkinassa. Indeksillä on kuitenkin ollut muutama laskujakso, joista syvin oli syyskuun pudotus. Tästä indeksi ehti nousta peräti 29,5 % ennen tämänhetkistä laskua. Nasdaq 100 oli 7 %:n laskussa 23.2.20201, mutta palautui päivän päätteeksi siten, että laskua 16.2.2021 huipputasoista on noin 5 %.

TradingView

S&P 500 -indeksi alle 2 %:n laskussa

Laajemassa S&P 500 -indeksissa lasku on ollut selvästi Nasdaq 100 -indeksiä lievempää. Samoin nousu, sillä indeksi nousi syyskun pohjilta 22,9 % ennen nykyistä pientä laskua.

TradingView

Sektorituotot kertovat rotaatiosta

Teknologiaosakkeiden heikko tuotto suhteessa muihin sektoreihin kertoo markkinarotaatiosta, josta olemme kirjoittaneet useasti aiemmin. Viimeisen viikon suhteellisella tuotolla mitattuna teknologiaosakkeet ovat tuottaneet heikoiten ja sykliset ”arvosektorit” energia, materiaalit ja teollisuus parhaiten.

FinViz

Taustalla korkojen nousu

Korkean arvostustason osakkeiden laskun taustalla on rotaation lisäksi korkojen nousu. Korkojen nousu on yksi merkittävimmistä riskeistä, jotka olemme nostaneet esille Vuoden 2021 markkinanäkemyksessä. Huomioimme tämän, kun päivitimme mallisalkkumme vuoteen 2021.

Elokuun 0,55 %:n tasoista USA:n 10-vuotinen korko on noussut 1,34 %:iin. Olemme pitäneet 1,50 % tasoa sellaisena, jolloin markkinat alkavat toden teolla kiinnittää korkotasoon huomiota. Nyt ollaan jo vaarallisen lähellä ja se on näkynyt erityisesti niissä osakkeissa, joilla on korkeat arvostustasot ja voimakas kasvu. Nämä osakkeet kärsivät korkojen noususta eniten.

Teknokuplan puhkeaminen kummittelee taustalla

Teknologiayhtiöiden tämän hetkisiä arvostustasoja ja kurssinousuja on verrattu teknokuplaan. IT-kuplan aikaan markkinoilla olleet sijoittajat muistavat vuonna 2000 alkaneen laskun, joka kesti yli kaksi ja puoli vuotta. IT-kuplan puhkeamisessa Nasdaq Composite -indeksi laski 76 %. Tämä herättää kauhun väristyksiä vanhemman polven teknologiasijoittajissa.

Sijoittajan näkökulma: suosikkiosakkeet laskeneet jyrkästi – mitä tehdä?

Suomessa laskukärjessä oli sijoittajien teknologiasuosikki Qt Group, joka laski 8,5 % 23.2.2021. Myös Admicom, Remedy ja Talenom ovat laskeneet kuluvan vuoden huipputasoista.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
Analyysi: Wetteri povaa kannattavaa kasvua vuodelle 2024
Mistä tuotto syntyy?
Sijoittajan valinnat