Rakentaminen USA:ssa vastaavassa buumissa kuin ennen finanssikriisiä

Asuntorakentaminen on vuoden 2006 vauhdissa USA:ssa. Hyvä veto kantaa vuoteen 2021 ja se tukee talouskasvua ja osakkeita.

Julkaistu: 25.01.2021 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Rakentaminen finanssikriisiä edeltävillä tasoilla

USA:ssa asuntojen myynti saavutti joulukussa korkeimman tason sitten vuoden 2006. Myynti kasvoi joulukuussa 0,7 prosenttia 6,76 miljoonaan marraskuuhun verrattuna ja 22,2 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan (Lähde: National Association of Realtors). Tulokset ylittivät selvästi ekonomistien ennusteet 6,56 miljoonasta myydystä asunnosta. Myös asuntojen hinnat nousivat vahvasti 12,9 %.

Lähde: NAR

Koko vuonna 2020 asuntomyynti oli korkeimmalla tasolla sitten vuoden 2006 pandemiasta huolimatta, sanoi NAR:n pääekonomisti Lawrence Yun lehdistötiedotteessaan. “Mikä on vielä parempaa, on se, että kasvuvauhti todennäköisesti jatkuu vuonna 2021, ja lisää ostajia odotetaan tulevan markkinoille.”

Asuntojen kysyntä on nyt poikkeuksellisen vahvaa, sillä valmistuneiden asuntojen varastotasot ovat huomattavan alhaalla. Asuntoja on myytäväksi vain 1,9 kuukauden verran. Jos varastotasot olisivat korkeammat, asuntojen myyntiluvut olisivat vieläkin paremmat.

Markkinan vahva veto jatkuu myös vuonna 2021, sillä uusien asuntojen aloitukset ja rakennusluvat olivat korkeimmilla tasoilla 14 vuoteen. Ennätyksellisen alhaiset asuntolainakorot ja pandemian aikaansaama etätyötrendi ovat vahvistaneet asuntokysyntää.

Rakentamisen vahva veto positiivista osakkeille

Rakentaminen on syklinen ja hyvin työllistävä ala. Rakentamisen hyvä momentum on positiivista talouskasvulla ja monille syklisille osakkeille. Sijoittajan ei tarvitse pelätä finanssikriisin toisintoa (ainakaan tällä hetkellä), sillä asuntolainoja ei myönnetä yhtä holtittomasti kuin 2006-2007. Myöskään vastaavaa subprime-himmeliä ei ole nyt markkinoilla.

Riskinä on se, jos asuntomarkkinoiden varastotasot pysyvät näin alhaisilla tasoilla ja hinnat jatkavat nousua. Tällöin ensiasunnon ostajilla alkaa olla vaikeuksia hankkia asuntoa ja markkina voi hiljentyä.

Sijoittajan kannattaa seurata riskien kehittymistä Markkinaympäristössä, jossa sijoittaja voi seurata tärkeimpiä riski- ja talousindikaattoreita.

Siirry Markkinaympäristöön

Vertaile rakentamissektorin osakkeita Osaketyökalulla

Suomalaisista osakkeista jenkkien rakentamisbuumista hyötyvät Uponor ja myös Outokumpu. Amerikkalaisia rakentamissektorin osakkeita voi helposti vertailla Osaketyökalulla. Osakkeita voi myös lajitella tunnuslukujen, arvostuskertoimien tai tuottojen perusteella. Tunnettuja alan osakkeita ovat esimerkiksi nämä:

 • Home Depot on maailman suurin kodinsisustuskauppaketju. Kuluttajat ovat remontoineet kotejaan, tehneet etätyöpisteitä ja kaikki tämä on kasvattanut Home Depotin myyntiä vuonna 2020.
 • Lowe’s on amerikkalainen rautakauppaketju. Vastaavat argumentit pätevät Lowe’siin kuin Home Depotiin. Lowe’sin liikevaihto kasvoi yli 20 % vuoden 2020 aikana.
 • D.R. Horton on ollut volyymilla mitattuna suurin asuntorakentaja Yhdysvalloissa vuodesta 2002 lähtien. Rakentaminen on USA:ssa vahvassa vedossa alhaisten korkojen ja etätyötrendin vuoksi. Ihmiset voivat muuttaa kauemmaksi keskuksista, koska työskentely on mahdollista kotoa käsin.
 • Lennar Corporation on asuntorakentaja, jonka vuoden 2020 liikevaihdon ennakoidaan olevan 24,9 miljardia dollaria. Siinä olisi 11 % kasvu vuoden takaiseen nähden.
Siirry Osaketyökaluun (kansainväliset)

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy