Markkinakatsaus: Vuoden 2021 sijoitusnäkymät ja riskit

Markkinakatsauksessa vuoden 2021 sijoitusnäkemys, suositeltavat sijoitusteemat ja merkittävimmät riskit. Lue analyysistamme sijoitusideat vuodelle 2021.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Markkinakatsauksessa vuoden 2021 sijoitusnäkemys, suositeltavat sijoitusteemat ja merkittävimmät riskit. Lue analyysistamme sijoitusideat vuodelle 2021.

Investointipankit optimistisia

Selvitimme tärkeimpien investointipankkien sijoitusnäkemykset vuodelle 2021. Markkinakonsensus uskoo vahvasti osakkeiden nousevan 2021. Korot ovat alipainossa.

Keskeisimpinä teemoina näkemyksistä nousi esille vahvat odotukset vuoden 2021 talouskasvulle ja pörssiyritysten tuloskasvulle. Keskuspankit ja valtiot jatkavat elvytystä, ja rokotteiden saapuminen markkinoille palauttaa talouskasvun takaisin historialliseen nopeaan nousuun

Sijoittajien ylioptimismi yksi riski

Markkinaympäristöstä löytyvä sijoittajien sentimenttikuvaaja kertoo, että sijoittajat ovat nyt ylenpalttisen optimistisia. Sama teema toistuu siis sijoittajien tunnelmissa – osakkeet jatkavat nousua. Tämä onkin yksi keskein riski markkinoille. Kun sijoittajat ovat ylenpalttisen optimistisia, riski korjausliikkeelle kasvaa. Vastaava tilanne koettiin 2018 tammikuun lopussa, kun indeksit kautta linjan laskivat yhdessä päivässä yli 4 %.

Markkinariskit edelleen laskussa

Markkinariski-indikaattorimme on ollut jo pitkään laskussa ja lähestyy viimeisen 10 vuoden alhaisimpia tasoja. Talous-, velka- ja koronatilannetta seuratessa tuntuu hämmentävältä, että markkinoilla riskien todennäköisyys on historiallisen alhainen. Sijoittajan tuleekin seurata indikaattorin kehitystä nyt tarkkaan. Isompaan kurssiromahdukseen ei ole mahdollisuutta, niin kauan kuin markkinariskit pysyvät alhaisella tasolla.

Korkojen nousu toinen riski

USA:n valtionlainojen korko on noussut koronapohjilta nopeasti, vaikka keskuspankki Fed on pitänyt ohjauskoron nollassa ja kertonut pitävänsä sen nollassa myös tulevaisuudessa. Koronnousu on jatkunut jyrkässä kulmassa vuonna 2021. Korko on nyt tasolla 1,12 % ja lähestyy helmikuisia 1,5 %:n tasoja.

Korkospread positiivista

Pitkän koron nousu on tarkoittanut sitä, että korkospread USA:ssa on kasvanut 0,81 %:iin. Korkospread kuvaa 10-vuoden ja 2-vuoden korkojen erotusta. Negatiivinen korkospread on taantuman merkki. Positiivinen korkospread kertoo normaalin kasvuympäristön taloustilanteesta. Korkospread on positiivista pankkiosakkeille. Euroopassa korkospread on edelleen hyvin matalalla, vain 0,14 %, mikä pitää paikallisia nordeoita piinassa.

Korona pysyy riskinä

Koronatapausten määrä globaalisti kasvoi joulun ja uudenvuoden aikaan. Tammikuun aikana tapausten määrä on kääntynyt onneksi laskuun. Pelkoa herättävät uudet koronamutaatiot, jotka tosin eivät ole häirinneet osakemarkkinoiden kehitystä. Näkemyksemme mukaan suurin riski on rokoteriittävyys ja rokotusvauhti. Myöskään näitä riskejä ei ole hinnoiteltu markkinoilla.

Osakemarkknoiden arvostustasot korkealla

Osakemarkkinoiden arvostusluvut ovat korkeat. Teknologiaindeksi Nasdaqin P/E-luku on peräti 30. Euroopassa ja kehittyvillä markkinoilla P/E-luvut ovat maltillisemmat johtuen teknologiaosakkeiden alhaisemmasta painosta ja rauhallisemmasta tuloskasvusta. Selvästi historiallista korkeammat P/E-luvut edellyttävät korkeaa tuloskasvua tulevina vuosina tai P/E-lukujen normalisoitumista. Myös tämä on riski osakemarkkinoile.

Johtopäätökset ja sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa kerromme johtopäätökset markkinoista ja mitä sijoitusteemoja suosia.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Elisa osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat