Olen ehkä maailman paras sijoittaja

Varo näitä!

Voimakkaissa nousuissa sijoittajasta tulee helposti yli-itsevarma. Silloin kannattaa pysähtyä. Mitä muita virheitä tulee helposti tehtyä? Mukana myös video, jossa käydään läpi nykyistä markkinatilannetta.

Julkaistu: 10.06.2020 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet video

Olen ehkä maailman paras sijoittaja

Tällainen tunne hiipii helposti mieleen, kun pörssi on rallatellut yli 45 % koronapohjilta ja monet pohjalle lyödyt osakkeet ovat nousseet yli 100 %. Siis, siinä tapauksessa, että sijoitussalkussa on osakkeita.

On mukava fiilistellä salkun tuottokuvaajia viimeisen yhden tai kahden kuukauden jaksolta ja taputella itseä olkapäälle. Onnistuin. Mielettömät tuotot. Olen ehkä maailman paras sijoittaja.

Samalla voi unohtaa sen toisen fiiliksen. Kun markkina kääntyi helmikuun 21. päivä laskuun, ja laski 35 % yhden kuukauden aikana.

Koronakriisissä ja -rallissa tiivistyy sijoittajan vuosikymmen neljässä kuukaudessa. Vuosikymmeneen mahtuu tunteiden vuoristorata onnistumisista epäonnistumisiin. Pelosta hurmioon. Häviäjäfiiliksistä voittajafiiliksiin. Nyt sama koettiin pikakelauksena neljässä kuukaudessa. Eikä matka ole vielä ohi.

Tärkeimmät opit

Sijoittajan pahin vihollinen on sijoittaja itse. Sijoittamisessa tunteet on pidettävä sivussa. Mikäli sijoittaa tunteella, tekee virheitä ja virheet johtavat tappioihin.

Välillä kannattaa miettiä omaa sijoituskäyttäytymistä. Meneekö sijoittaminen tunteisiin? Miten silloin toimin? Yksinkertainen tapa välttää tunnesijoittamista on tehdä sijoitussuunnitelma ja pysyä siinä.

Toinen oppi on, että markkinoilla on aina mahdollisuuksia. Koronanousussa ensin nousivat, markkinaliiderit, seuraavaksi laatuyhtiöt ja nyt jälkijunassa ovat tulleet eniten koronasta kärsineet ja sykliset yhtiöt. Jos missasit nousun, niin älä huoli, mahdollisuuksia on ja ostopaikkoja tulee vielä. Tuoreessa markkinakatsauksessa käymme läpi sijoitusnäkemystämme.

Kolmas oppi on ajatusharha. Useilla sijoittajilla oli voimakkaita näkemyksiä koronakriisin laskusta ja eritoten noususta. Käytännössä kaikki ammattilaisten ennusteet ovat olleet väärässä. Näkemys on hyvästä, mutta näkemykseen jumittuminen tuhoisaa. Sijoittajan kannattaa tutkia markkinainformaatiota objektiivisesti, tulkita markkinaliikkeitä ja muuttaa näkemystä uuden tiedon perusteella. Tässä auttaa Markkinaympäristö sekä markkinatilannetta analysoivat katsauksemme. Ajatusharha tarkoittaa sitä, että sijoittaja lukee katsauksia siten, että saa tukea omalle näkemykselle. Jos sijoittaja on ollut pessimistinen, lukee hän tuomiopäivän analyyseja ja hakee sieltä tukea omalle näkemykselle. Varo siis ajatusharhaa.

Neljäs oppi on hajautus. Osakesalkunkin pitää olla hajautettu. Perinteinen maantieteellinen hajautus ei toimi. Sektorihajautus toimii hieman paremmin. Sijoitustyyleihin hajauttamalla hajautus tehostuu edelleen. Hajautusta pitää olla myös valmis muuttamaan markkinatilanteen mukaan. Koronamarkkinassa osakkeet ovat karkeasti jakautuneet stay home ja away home -talouden yhtiöihin, sykliseen teollisuuten sisältäen energian sekä terveydenhuoltoyhtiöihin.

Viides ja tärkein oppi on tuntea itsensä sijoittajana. Jos mieleen hiipii ajatus, että on maailman paras sijoittaja, on syytä pysähtyä. Olisiko nyt hyvä hetki kotiutella voittoja? Ehkä kannattaisi olla extra-varovainen. Liiallinen itsevarmuus johtaa liialliseen riskinottoon ja sitten voi käydä, kuten tälle riskihaluiselle sijoittajalle.

Osakesalkku koronan jälkeiseen markkinaan:

Katso video!

Klikkaamalla aikaa siirryt suoraan aiheeseen videolla (avaa uuden välilehden).

Aiheet kellotettuna alla:

0:31 Koronakriisi on ohi

1:29 S&P 500-indeksin kehitys

3:29 Riskejä

5:13 Olen ehkä maailman paras sijoittaja

11:17 Hajautettu salkku!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy