Osakevaihtoehtoja surkeasti tuottaneelle Nordean osakkeelle

Pankkisektorin osakkeet ovat markkinoiden inhokkeja, eikä tilanne ole muuttumassa. Tämä yhdistettynä Nordean laskevaan tuloskehitykseen ja osinkoepävarmuuteen tekee Nordean osakkeesta heikon sijoituskohteen. Etsimme parempia vaihtoehtoja Nordean osakkeelle.

Julkaistu: 15.05.2020 Kirjoittaja:

Fintech osakkeet sijoitusideat

Nordea on eurooppalainen pankki

Nordean Q1-tulos oli positiivinen yllätys. Operatiivinen liikevoitto oli 599 Me (ennuste 796 M€), jossa harkinnanvaraisia luottotappiovarauksia oli 140 M€. Johto oli tyytyväinen ensimmäisen neljänneksen tulokseen. Positiivista oli, että korkokate nousi 5 prosenttia ja palkkiotuotot 4 prosenttia vuoden 2019 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Luottosalkussa toimialojen, joihin COVID-19-pandemialla odotetaan olevan välittömiä vaikutuksia, osuus salkusta on pieni. Pitkän aikavälin näkymät ennallaan. Luottotappioiden näkymiä on liian aikaista arvioida, sillä COVID-19-pandemian taloudellisiin vaikutuksiin liittyy yhä paljon epävarmuutta. 

Tulos ei kuitenkaan auttanut, sillä Nordea on pankki ja ennen kaikkea eurooppalainen pankki. Pankit ovat markkinoiden inhokkiosakkeita koronakriisissä. Sijoittajat pelkäävät luottotappioita. Euroopassa sijoittajia pelottaa lisäksi uusi velkakriisi valtioiden velkaantuessa koronakriisissä entisestään. On todennäköistä, että vuosien 2011-2015 toisinnot koetaan uudestaan 2020-luvulla. Esimerkiksi Kreikan velkakriisistä uhkasi tulla Euroopan pankkikriisi ja sama mieliala painaa osakkeita nyt ja tulevina vuosina. Eurooppalaisten pankkiosakkeiden tuottonäkymät ovat yksinkertaisesti heikot. Nordea on parhaasta päästä, mutta se ei nyt auta.

Ensimmäinen vaihtoehto JPMorgan

Ensimmäinen vaihtoehto Nordean osakkeelle on amerikkalaispankki JPMorgan. Myöskään USA:n markkinoilla pankkiosakkeet eivät ole suosiossa koronamarkkinassa.

Q1:llä JPMorganin osakekohtainen tulos oli 0,78 ja analyytikoiden odotus 1,84. JPMorgania pidetään yleisesti USA:n parhaimpana pankkina ja sen toimitusjohtaja Jamie Dimon on legenda.

Myös JPMorganille tulee koronakriisistä luottotappioita. Siihen yhtiö onkin jo varautunut kirjaamalla ensimmäisen neljänneksen tulokseen varauksia 6,8 miljardin dollarin edestä.

Toisaalta amerikkalaisyritykset ovat nostaneet maalis-toukokuussa ennätysmäärän joukkovelkakirjalainoja markkinoilta. Useissa näissä JPMorgan on toiminut järjestelijänä, joten sen palkkiotuoto ovat Q2:lla hyvällä tasolla.

Nordean ja JPMorganin osakkeet ovat kehittyneet heikosti. JPMorganin osake on jopa Nordeaa alempana. Ennakoimme, että osake palautuu koronakriisin jälkeen voimakkaammin kuin Nordea. Nordean osake punainen viiva ja JPMorgan sininen viiva.

Kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalun pisteytyksen perusteella JPMorgan on parempi 57 pisteellä. Nordea saa keskimääräistä heikommat pisteet 46 pisteellä.

JPMorgan on parempi osake kuin Nordea, mutta senkin ongelma on sama. Se on pankki.

Parempia vaihtoehtoja Nordean osakkeelle

Sijoittajat ovat siirtyneet pankkien sijaan yhtiöihin, jotka ovat toimialamurroksen takana. Ne kasvavat, ovat kannattavampia ja ennen kaikkea tuottavat moninkertaisesti pankkiosakkeisiin nähden.

Jäsenille ja Osakesäästötilipalvelun tilanneille suunnatussa osiossa käymme läpi osakkeita, jotka ovat näkemyksemme mukaan parempia vaihtoehtoja Nordean osakkeelle.


Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.
Tämä osio ei kuulu Osakesäästötilipalveluun.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy