Mallisalkut nousivat huhtikuussa maaliskuun voimakkaan kurssiromahduksen jälkeen. Huhtikuussa listatuilla markkinoilla korkeinta tuottoa saatiin teknologiayhtiöihin sijoittavista ETF:stä. Vuoden alusta ylivoimaisesti parhaat mallisalkut ovat olleet Sijoittaja.fi:n vaihtoehtoiset sijoitussalkut.

Huhtikuussa Suomi Fundamentti tuotti +14,8 % ja OMX Helsinki Cap -vertailuindeksi +10,8 %. Vuoden alusta Suomi Fundamentti on tuottanut -13,1 % ja OMX Helsinki Cap -10,4 %. Suomi Fundamentti tuotti vuonna 2019 peräti 37,9 % ja OMX Helsinki Cap -indeksi 20,4 %. Suomi Fundamentin riski on yleisindeksiä jonkin verran korkeampi.
Tällä hetkellä Suomi Fundamentin neljä suurinta osaketta ovat: Citycon, Fortum, Tieto ja Telia. Etenkin Cityconin kurssin romahtaminen on vaikuttanut negatiivisesti mallisalkun tuottoon. Citycon on perinteisesti ollut vakaa kiinteistösijoitusyhtiö, mutta kauppakeskuksiin keskittyvänä kiinteistösijoitusyhtiönä sijoittajat ovat lyöneet osaketta koronakriisissä kovalla kädellä.
Pitkässä juoksussa Suomi Fundamentti on pystynyt vakuuttavaan tuottoon, mutta riski on ETF-salkkuja korkeampi. Suomalaisista osakkeista pitävälle Mallisalkut-osiosta löytyy myös Suomi Laatuosake, joka on selvästi Suomi Fundamenttiä matalariskisempi.

Suomi Laatuosake -salkku
Suomi Laatuosake on oikealla rahalla perustettu suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittava salkku. Salkkua voi seurata livenä myös Sharevillessä. Päivitimme huhtikuun alussa salkusta mahdollisimman koronan ja Q1-tuloskauden kestävän, ja kasvatimme salkun käteispainoa. Tarkoituksenamme on nyt seurata tilanteen selkiytymistä.

Huhtikuussa Laatusalkku tuotti +4,6 %, kun vertailuindeksi tuotti +10,8 %. Tuottoero johtuu salkun korkeasta käteispainosta huhtikuussa. Vuoden alusta Laatuosakesalkku on tuottanut -14,7 % ja OMX Helsinki Cap -10,4 %. Vuonna 2019 Laatuosakesalkun tuotto oli 29,1 %. OMX Helsinki Cap tuotti 20,4 %.
Passiivinen Kulupihtari -salkku laski markkinaa vähemmän

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkkumme tuotti huhtikuussa 5,9 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot 7,2 %. Huhtikuussa heikoiten tuottivat valtionlaina-ETF:t. Euroalueen valtionlainat tuottivat huhtikuussa vain 0,1 %. Yhdysvaltoihin ja kehittyville markkinoille sijoittavat osake-ETF:t nousivat samaan aikaan 8,8-11,0 %.
Vuoden alusta Passiivinen Kulupihtari on tuottanut -6,8 % ja vertailurahastot -7,3 %. Vuonna 2019 Passiivinen kulupihtari tuotti erinomaiset 19,1 %. Vertailurahastot tuottivat 16,3 %. Passiivinen Kulupihtarin tuotto oli siis lähellä OMX Helsinki Cap -indeksiä (+20,4 %) huomattavasti alemmalla riskillä. Kulupihtarissa 50 % varoista on sijoitettuna osakkeisiin ja 50 % korkoihin. Mallisalkun volatiliteetti on ollut noin puolet OMX Helsinki Cap -indeksin volatiliteetista.
Pitkässä juoksussa mallisalkkumme on voittanut tasaisesti Suomen suosituimmista yhdistelmärahastoista koostetun salkun. Tuottoeroa on kertynyt mallisalkkumme eduksi 40 %-yksikköä. Ero syntyy pääosin kuluerosta. Mallisalkkumme hallinnointikustannus on vain noin 0,2 %, kun hallinnointikustannus rahastosalkussa on 1,5 %.

Strategiamestari – laajasti hajauttava strategia-ETF-salkku

Laajasti eri omaisuusluokkiin hajauttava Strategiamestari-mallisalkku nousi huhtikuussa 6,7 % vertailurahastojen tuottaessa 7,2 % ja vertailuindeksin §7,9 %. Huhtikuussa parhaiten tuottivat robotiikkaan ja automaatioon sekä teknologiapainotteisen NASDAQ 100 -indeksin yhtiöihin sijoittavat ETF:t. Heikoimmat tuotot olivat raaka-aine -ETF:ssä ja matalariskisissä vakuudellisissa yrityslainoissa.
Vuoden alusta Strategiamestari on tuottanut -8,3 % ja vertailuindeksi -7,8 %. Vuonna 2019 Strategiamestari tuotti +19,8 % ja vertailuindeksi +20,3 %

Katso mallisalkkujen sisältö!
Tarjolla on laajasti hajauttavia ETF-salkkuja sekä kaksi kotimaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakesalkkua. Korkeamman riskin tuottohakuinen Suomi Fundamentti ja matalariskisempi Suomi Laatuosake. Kaikki mallisalkut kätevästi yhdeltä sivulta.

Vaihtoehtoiset sijoitussalkut
Nykyisessä äärimatalan koron markkinaympäristössä suosimme vaihtoehtoisia korkotuoton lähteitä listatun korkomarkkinan sijaan. Tätä varten seurannassamme on Sijoittaja Corporate Financen yrityslainasalkku, vertaislainoihin sijoittava Fellow Finance -salkku ja kiinteistövakuudellisiin yrityslainoihin sijoittava EstateGuru -salkku.
SijoittajaPRO Corporate Finance -yrityslainasalkku 1.1.2017 – 15.4.2020
SijoittajaPRO Corporate Financen sijoittajat ovat sijoittaneet 45 rahoituskierrokselle. Alla olevassa taulukossa on salkun tilanne oletuksella, että jokaiseen kierrokseen olisi osallistunut 10 000 euron sijoituksella. Jokainen sijoittaja määrittää itse oman sijoitettavan summan, joka voi olla esimerkin summaa pienempi tai suurempi.
Sijoittajan tuotto muodostuu yrityslainojen korkotuotoista. Lainasalkun keskikorko on tällä hetkellä 9,91 %.

Haluatko lisätietoa yrityslainakohteista?
Fellow Finance -salkku
Nykyiseen markkinatilanteeseen sopivat erinomaisesti vaihtoehtoiset sijoituskohteet. Tällainen on vertaislainoihin sijoittavat Fellow Finance -salkkumme.
Fellow Finance -salkku on oikealla rahalla (30 000 euroa) perustamamme vertaislainoihin sijoittava salkku, joka on tuottanut noin 7,9 % vuotuistettuna tuottona. Salkun kehitystä voi seurata täältä. Fellow Finance -salkku on tuottanut tasaista tuloa ja sopii tähän markkinatilanteeseen erinomaisesti tuottavana ja riskiä hajauttavana vaihtoehtona.

EstateGuru-salkku
Kiinteistövakuudellisten yrityslainojen mallisalkku on toteutettu oikealla rahalla (10 000 euroa) EstateGuru-palvelussa. Ensimmäiset sijoitukset salkkuun on tehty vuonna 2019 lokakuun loppupuolella.
EstateGuru-lainoissa on aina vakuutena kiinteistö, joka antaa sijoitukselle turvaa yksittäisten yritysten maksuhäiriötilanteissa ja laskumarkkinoilla. EstateGuru-salkun keskikorko on tällä hetkellä noin 10,7 %, eikä salkussa tai EstateGuru-palvelun historiassa ole toistaiseksi toteutunut luottotappioita.
