Viikon parhaita tulospoimintoja

Parhaat osinko-osakkeet Suomesta

Vilkas tulosviikko on takana. Käymme läpi parhaita suoriutujia. Suomalaisten sijoittajien iloksi Nokiakin näyttäisi heräilevän talviunilta.

Julkaistu: 08.02.2020 Kirjoittaja:

osakkeet sijoitusideat tulokset

Seuraa tuloskautta

Seuraamme Sijoittaja.fi:ssä kotimaista ja kansainvälistä tuloskautta. Analysoimme tulokset ja kirjoitamme tuloskommentteja ja artikkeleita sijoittajan näkökulmasta. Tässä parhaita poimintoja vilkkaalta tulosviikolta.

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!

Outokumpu

Outokummun kurssi ampaisi uudelle euroluvulle, kun yhtiö julkaisi odotuksia paremman tuloksen ja ennen kaikkea hyvän ohjauksen Q1:lle. Perjantaina kurssi hieman niiasi, kun osa sijoittajista kotiutti voittoja ja Outokumpu kertoi, että toimitusjohtaja jättää tehtävänsä siirtyäkseen toisen yhtiön palvelukseen.

Outokummun liikevaihto oli 1 398 M€ (analyytikoiden ennuste 1 581 M€) ja oikaistu liiketulos 13 M€ (ennuste 10,5 M€). Outokumpu antoi ennakkoon positiivisen tulosvaroituksen. Vuonna 2019 Outokumpu vähensi käyttöpääomaa lähes 220 milj. eurolla ja pienensi nettovelan 1 155 milj. euroon. Neljännellä neljänneksellä raaka-ainetehokkuuden paraneminen tuki kannattavuutta. Toimitusmäärät olivat matalia, mikä johtui jakelijoiden varastojen purkamisesta Yhdysvalloissa, korkeasta tuonnista Eurooppaan ja maailmanlaajuisen autoteollisuuden hidastumisesta. Outokumpu antoi positiivisen ohjauksen Q1:lle. Ruostumattoman teräksen markkinan arvioidaan vahvistuvan ensimmäisen neljänneksen aikana tyypillisen kausivaihtelun tukemana. Outokumpu odottaa ruostumattoman teräksen toimitustensa kasvavan vuoden 2019 neljänteen neljännekseen verrattuna kaikilla liiketoiminta-alueilla. Outokumpu arvioi ensimmäisen neljänneksen oikaistun käyttökatteen olevan korkeampi kuin vuoden 2019 neljännellä neljänneksellä (Q4/19: 73 milj. euroa). Osinkoa jaetaan 0,10 euroa (ennuste 0,06€). Suoritus positiivinen.

Nokia ja Nordea

Nokia ja Nordea saivat tuloksista boostia osakekursseille. Nokian kurssi pääsi nousutrendiin ja olisi toivottavaa, että kurssi nousisi niille tasoille, jossa se oli ennen Q3-tulosjulkistusta. Tämä taso on 4,5-5,0 euroa. Siinä on katto, jonka ylittääkseen Nokian pitää selvästi petrata operatiivista suorittamista. Nykyinen 0,25 €:n tulostaso ei riitä.

Markkinat tykkäsivät myös Nordean tuloksesta, vaikkakin iso osa tulosparannuksesta tuli käyvän arvon muutoksista. Nordea voi parantaa tulosta kuluja leikkaamalla, mutta rakenteellinen ongelma korkokatteen ja palkkiotuottojen osalta pysyy. Siksi pohjilta Nordeaa ostaneiden kannattaa harkita voittojen kotiuttamista, mikäli kurssi alkaa lähennellä 9 euron tasoja.

Neste

Nesteen tulos oli jälleen hämmentävän hyvä. Yhtiön voittokululle ei näytä tulevan loppua ja osake on ehdoton osa Suomi-salkkua. Kuluvan vuoden mahdolliset tulosnotkahdukset kannattaa käyttää ostopaikkoina ennen tuloskasvun vuotta 2021. Kuluvalle vuodelle osuu useita seisokkeja, joten tuloksen kasvuvauhti hiipuu.

Nesteen Oilin liikevaihto oli 4 053 M€ (3 883 M€) ja vertailukelpoinen liiketulos 781 M€ (ennuste 670 M€). Yhdysvaltain takautuvalla BTC-verohelpotuspäätöksellä oli 372 miljoonan euron (0 milj.) positiivinen vaikutus vertailukelpoiseen liikevoittoon. Ilman tätä vertailukelpoinen liikevoitto oli 409 M€, mikä oli huomattavasti parempi kuin vertailukaudella, mutta laski Q3:n ennätystuloksesta. Uusiutuvan dieselin markkinat pysyivät suotuisina, mutta raaka-aineiden markkinatilanne kiristyi vuoden aikana. Tuotantokapasiteetti nostettiin 2,7 miljoonasta 3 miljoonaan tonniin vuoden kuluessa toimintojen Neste Excellence -ohjelman onnistuneen toteutuksen myötä. Uusiutuvan dieselin kysynnän odotetaan pysyvän vahvana ensimmäisellä neljänneksellä biopolttoainevelvoitteiden kasvun jatkuessa vuonna 2020. Jäte- ja tähderaaka-aineiden markkinatilanteen odotetaan jatkuvan tiukkana. Öljytuotteiden ensimmäisen neljänneksen viitemarginaalin odotetaan olevan matala. Tämä johtuu lämpimästä säästä, koronaviruksen leviämisestä sekä siitä, että laivapolttoaineita koskeva IMO 2020 -säännös ei vielä tue keskitislemarginaalia. Vuonna 2020 Porvoon jalostamon suunnitellulla yhdentoista viikon seisokilla arvioidaan olevan yhteensä 220 miljoonan euron negatiivinen vaikutus vertailukelpoiseen liikevoittoon. Osinkoa jaetaan 1,02 € (ennuste 1,00 €). Suoritus positiivinen.

Finnair

Finnair yllätti kaikki vahvalla tuloksella. Osake on saanut tartunnan koronaviruksesta, mikä hidastaa kurssinousua. Muuten osake olisi nykyisellä arvostustasolla screaming buy.

Finnairin liikevaihto oli 774,9 M€ (analyytikoiden konsensusennuste 744 M€) ja vertailukelpoinen liiketulos 31 M€ (ennuste 9 M€). Johdon mukaan koko vuotta 2019 leimasi epävakaa toimintaympäristö, mikä johtui taloudellisen kasvun hidastumisesta päämarkkinoilla sekä maailmankaupan epävarmuudesta. Tämän vuoksi vuosi oli Finnairille vaihteleva, mutta se päättyi vahvaan neljännekseen parantuneen markkinatilanteen ansiosta: johto oli erityisen tyytyväinen Euroopan-liikenteen vahvaan kehitykseen ja yksikkötuottojen kasvuun. Tämänhetkisen johdon näkemyksen mukaan vahva vire jatkuu Euroopassa. Koronaviruksen suora taloudellinen vaikutus on vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä suhteellisen rajallinen myös siinä tapauksessa, että Manner-Kiinan lentoperuutukset jatkuisivat vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen loppuun asti.  Finnair ennakoi kapasiteetin kasvavan noin 4 prosenttia vuonna 2020. Koronaviruksesta johtuen yhtiö ei anna koko vuoden liikevaihtoennustetta tässä vaiheessa. Ohjeistusta päivitetään vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen osavuosikatsauksen yhteydessä. Osinkoa jaetaan 0,20 euroa (ennuste 0,15). Suoritus positiivinen.

Tokmanni

Myös Tokmanni on löytänyt aiemmin kadoksissa olleen mojonsa. Yhtiöllä on takana jo kolme hyvää kvartaalia ja trendi näyttää jatkuvan.

Tokmannin liikevaihto oli 285 M€ (ennuste 288 M€) ja vertailukelpoinen liiketulos 32 M€ (ennuste 30,1 M€). Liikevaihto kasvoi 6 % ja kannattavuus parani. Tokmanni ennustaa hyvää liikevaihdon kasvua vuodelle 2020 perustuen 2019 hankittujen ja avattujen uusien myymälöiden sekä vuonna 2020 avattavien myymälöiden tuomaan liikevaihtoon sekä vertailukelpoiseen liikevaihdon lievään kasvuun. Konsernin kannattavuuden (vertailukelpoinen liikevoittomarginaali) odotetaan paranevan viime vuodesta. Osinkoa jaetaan 0,62 €. (ennuste 0,69 €). Suoritus positiivinen.

Lue tuloskommentit Osaketyökalusta

Kaikkien yhtiöiden ennusteet ja toteutuneet luvut löytyvät Osaketyökalusta. Työkalusta yhtiökohtaisille sivuille klikkaamalla pääsee myös lukemaan tuloskommenttimme. Lue esimerkiksi, miten vahvasti Konecranesilla ja Valmetilla meni.

Osaketyökalu
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy