Katkeaako osakkeiden kurssinousu tuloskauteen?

Osakekurssit ovat nousseet syksystä lähtien. Vastaavasti analyytikkojen ennusteet ovat laskeneet. Tämä ristiriita on sijoittajan tärkein huoli. Mikä on näkemyksemme pian alkavasta tuloskaudesta?

Julkaistu: 21.01.2020 Kirjoittaja:

osakkeet tulokset

Q4-tuloskausi

Tuloskausi käynnistyy kunnolla ensi viikon tiistaina 28.1.2020, kun muun muassa KONE ja SSAB julkaisevat vuoden 2019 tilinpäätöksensä, osinkoehdotuksensa ja ohjauksensa vuodelle 2020. Seurannassamme olevista osakkeista tuloskauden aloittaa Evli, joka julkaisee tuloksen perjantaina 24.1.2020. Helmikuun ensimmäinen viikko on tuloskauden pääviikko, jolloin valtaosa pörssiyrityksistä julkistaa tuloksensa.

Odotukset laskeneet

Vuoden 2019 teollisuuden matalasuhdanne sekä teollisuusosakkeiden ja Nordean pettymykset näkyvät Helsingin pörssin toteutuneissa tuloksissa (punainen viiva). Tulokset laskivat kuin lehmän häntä. Samoin tulosennusteet (sininen viiva) ovat laskeneet. Keskimäärin analyytikkojen odotukset ovat siten matalalla Q4-tuloskautta ajatellen.

Myös Yhdysvalloissa tuloskehitys on ollut vaisua, mutta selvästi syklistä Helsingin pörssiä parempaa.

Tulosennusteet alas – kurssit ylös

Kurssikehityksen ja tulosennusteiden välillä on kuitenkin ristiriita. Osakkeet ovat nousseet voimakkaasti syksystä 2019 lähtien. Syynä on ollut sopu kauppasodassa, keskuspankit ja parantunut teollisuusdata. Tulosennusteet eivät ole pysyneet kurssinousussa mukana. Tästä syystä arvostustasot ovat nousseet keskimääräistä korkeammaksi.

Tuloskaudella mitataankin kumpi on oikeassa: markkina vai analyytikot. Nykyinen kurssitaso edellyttäisi voimakkaampaa tuloskasvua kuin analyytikot ennustavat.

Markkinat tulevatkin todennäköisesti painottamaan tuloskaudella yhtiöiden näkymiä ja tulosohjausta historiaan katsovan Q4 toteutuneen tuloksen sijaan. Toisaalta ennusteiden tultua alas tulosennuste pistäisi olla helpompi ylittää, eikä ennusteesta jääminen tällöin ole hyvä merkki.

Indeksitasolla ennustamme, että ennusteet tullaan lievästi lyömään. Ohjauksien ennakoimme olevan varovaisen positiivisia. Vaikka globaali talous on piristynyt, mistään suuresta käänteestä ei vielä ole merkkejä. Johtajat ovat myös mielellään varovaisia kuin ylioptimistisia ohjausten suhteen. Emme siten usko indeksitason kurssiromahdukseen tuloskaudella. Yksittäisissä osakkeissa heilahtelut voivat olla tyypilliseen tapaan suuria. Liipasimen alla ovat yhtiöt, jotka julkaisevat kehnon tuloksen ja heikot näkymät.

Osakepoimintoja

Osaketyökalusta Tulosennusteet ja -seuranta välilehdeltä löytyvät tulosjulkistuspäivämäärä, Q4-liikevaihto ja EBIT-ennusteet. Tulosjulkistuksen jälkeen päivitämme työkaluun toteutuneen liikevaihdon ja EBIT:in sekä yhtiön suorituksen, joka voi olla negatiivinen, neutraali tai positiivinen. Tietosivua klikkaamalla pääsee lukemaan meidän tuloskommentin.

Tutustu osaketyökaluun tästä!

KONE julkistaa tuloksensa 28.1.2020. Osake on paukutellut ennätystasoja vahvan Q3:n jälkeen. Kurssia on myös nostanut spekulaatiot Thyssenin hissien ostosta. Sijoittajat odottavat Q4-tulosjulkistuksen yhteydessä lisätietoa myös tästä. Analyytikot odottavat KONEelta 2 625 miljoonan euron liikevaihtoa ja 367 miljoonan euron liiketulosta. Osakkeen P/E on vuoden 2020 tulosennusteella 27,4, joten yhtiön ohjauksen vuodelle 2020 on oltava hyvä.

Nokia julkistaa tuloksensa 6.2.2020. Nokia antoi Q3:n yhteydessä tulosvaroituksen ja laski selvästi omia tulosennusteita. Analyytikot odottavat Q4:lta 6 967 miljoonan euron liikevaihtoa ja 1 103 miljoonan euron operatiivista liikevoittoa. Vertailukaudella operatiivinen liikevoitto oli 1 120 miljoonaa euroa. Nokian kurssi on kääntynyt nousuun pörssinousun imussa sekä analyytikkojen muuttaessa näkemyksiään yhtiön suhteen positiivisemmiksi. Perinteisesti Q4 on Nokialla ollut hyvä ja sitä on seurannut heikko Q1. Vuosi 2020 on Nokialle ehdoton näytön paikka, että yhtiö on vielä mukana 5G-aallossa monen pettymysvuoden jälkeen.

UPM julkistaa tuloksensa 30.1.2020. Q3:lla yhtiön tulos oli yllättävän hyvä ja verrattuna Stora Ensoon suorastaan erinomainen. Operatiivinen liikevoitto oli 342 M€ ennusteiden ollessa 319 M€. Valitettavasti UPM:n 25 perättäisen tuloskasvun neljännesputki katkesi. Ohjaus Q4:lle oli vaisu ja analyytikot odottavat 303 M€:n operatiivista liikevoittoa Q4:lta. Etenkin näkymät Q1:lle ovat sijoittajan mielenkiinnon kohteena unohtamatta UPM:n osinkoa, jonka odotetaan olevan 1,39 euroa (1,30 euroa edellisvuonna).

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy