Onko euroalueen alamäki vihdoin päättymässä?

Onko eurooppalaisten osakkeiden alituoton aikakausi ja euron alamäki päättymässä? Nämä tekijät viittaavat käänteen lähestyvän.

Julkaistu: 12.12.2019 Kirjoittaja:

eurooppalaiset osakkeet markkinaympäristö valuuttasuoja

Euroalueen talousyllätykset Yhdysvaltojakin positiivisemmat

Talousyllätykset (toteutuneet talousluvut vs. ekonomistien odotukset) nousivat joulukuussa euroalueella vihdoin positiivisiin lukemiin päättäen euroalueella vuoden 2018 keväällä alkaneen liki 2 vuotta kestäneen negatiivisten talousyllätysten jakson. Edellisen kerran samankaltaisessa tilanteessa oltiin eurokriisistä toivuttaessa. Vahvan kehityksen myötä euroalueen talousyllätykset ovat pitkästä aikaa jopa positiivisempia kuin Yhdysvalloissa.

Historiassa talousyllätysten kehitys on usein ennakoinut osakekurssien ja valuuttojen kehitystä. Onko eurooppalaisten osakkeiden alituoton aikakausi ja euron alamäki päättymässä?

Valuuttamarkkinoiden heilunta historiallisen matalalla

Paitsi talousyllätykset, myös valuuttamarkkinat kertovat euroalueen potentiaalisen käännepisteen lähestymisestä. Valuuttamarkkinoiden historiallinen ja optioihin hinnoiteltu volatiliteetti on poikkeuksellisissa lukemissa.

EURUSD-valuuttaparin volatiliteetti ei ole ollut koskaan yhtä alhainen kuin se on nyt. EURUSD-valuuttakurssi on vaihdellut kesän jälkeen 1,10-1,12 -tasolla ja viimeiset kaksi kuukautta vieläkin tiiviimmällä 1,10-1,11 -välillä. Moni valuutta-analyytikko on kuitannut työnsä olleen viime kuukausina ”kuin live-kommentoisi kuolleen potilaan sydänkäyrää”.

Samankaltaiset matalan volatiliteetin tilanteet vuosina 1994, 1996, 1998, 2002, 2014 ja 2016 laukaisivat liikkeelle vuosien mittaisen nousu- tai laskutrendin EURUSD:ssa (DEMUSD ennen euroa).

Miksi matala volatiliteetti ennakoi volatiliteetin kasvua ja trendien alkua?

Matala volatiliteetti ennakoi korkeaa volatiliteettia, ja korkea volatiliteetti matalaa volatiliteettia. Tämä johtuu markkinoiden luonnollisesta kiertokulusta: kun jonkin omaisuusluokan heilunta laskee, sijoittajat siirtyvät etsimään tuottoja muualta, jolloin kaupankäyntivolyymi omaisuusluokassa tippuu.

Lopulta, kun markkinoilla vihdoin tapahtuu jotakin merkittävää, suhteellisen pienetkin toimeksiannot instituutioilta haukkaavat ison palan matalasta kaupankäyntivolyymista aiheuttaen voimakkaita kurssireaktioita. Voimakas kurssiliike puolestaan saa muutkin sijoittajat kiinnostumaan omaisuusluokasta puskien trendiä yhä eteenpäin. Sijoittajasentimentti saa kurssitrendin usein ensin yliampumaan tasapainotason ohi, mikä johtaa vastaavasti korjausliikkeeseen.

Ja niin volatiliteetti kasvaa, kunnes markkinat löytävät lopulta uuden tasapainotason. Tasapainotason lähestyessä volatiliteetti alkaa jälleen supistua, ja kaupankäyntivolyymit kääntyvät hitaaseen laskuun.

Suojaa salkkusi valuuttakurssien liikkeiltä ETF:ien avulla

Valuuttasuojatut ETF-rahastot on suunniteltu suojaamaan sijoittajia valuuttariskiltä. Ne ovat yksinkertaisia, edullisia ja tehokkaita tapoja tavalliselle yksityissijoittajalle päästä käsiksi vastaaviin tehokkaisiin valuuttariskien suojausmenetelmiin, jotka aiemmin olivat vain pankkien ja suursijoittajien saatavilla.

Valuuttakurssit ja niiden muutoksista syntyvä valuuttariski vaikuttaa sijoitustesi tuottoon negatiivisesti, kun kotivaluuttasi (euro) vahvistuu suhteessa ulkomaiseen valuuttaan (esim. dollari) (ts. EURUSD-kurssin noustessa) – laskien ulkomaisessa valuutassa omistettujen arvopapereiden euromääräistä arvoa. Aloittelevalle ETF-sijoittajalle selvennyksenä: ETF-sijoituksissa valuuttariski kohdistuu siihen valuuttaan, missä ETF:n varsinaiset sijoitukset ovat – ei siihen valuuttaan, missä ETF noteerataan. Esimerkiksi Lontoossa listatun Yhdysvaltalaisiin S&P 500 -indeksin osakkeisiin sijoittavan valuuttariski kohdistuu dollariin, vaikka sen kurssi noteerataankin punnissa. Siten ETF:n tuotto on euroissa mitattuna sama, ostipa ETF:ää Saksasta tai Lontoosta.

Hae valuuttasuojattuja ETF:iä ETF-työkalusta

Valuuttasuojatut ETF-rahastot ovat hyödyllisiä, sillä ne poistavat valuuttakurssien heiluntaan liittyvän epävarmuuden. Valuuttasuojatun ETF:n arvo ei nouse euron heiketessä eikä laske euron vahvistuessa. Valuuttasuojattuja ETF:iä on helppo hakea ETF-työkalusta.

Näin löydät ETF-työkalusta valuuttasuojatut ETF:t:

  • Klikkaa ”Näytä enemmän hakuvaihtoehtoja” ja valitse ”Valuuttakurssisuojattu”-otsikon alta ”Kyllä” TAI

  • Kirjoita hakukenttään eurosuojaukseen viittaavat tekstit ETF:ien nimissä.
    • Pelkkä ”eur” antaa usein hyvän suodatuksen. Tarkempaa hakua varten voi kirjoittaa ETF:ien nimissä esiintyvät erilaiset valuuttakurssisuojaukseen viittaavat variaatiot:
    • ”eur hedged”, ”eur hdg”, “euro hedged”, “euro hdg”, “hedged eur”, “hdg eur” (, toisinaan myös ”eur h” tai ”euro h”)

Tustustu ETF-työkaluun

ETF-työkalusta löydät yli 3000 ETF-rahastoa, joista löydät työkalun pisteytystä hyödyntämällä helposti tehokkaimmat ETF:t ja valmiit sijoitusideat.

Tutustu ETF-työkaluun!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionetoro

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy