Korkomarkkinoilla tapahtuu taas ja osakesijoittajan on syytä olla siitä tietoinen

Korkomarkkina antaa jälleen osakesijoittajalle tärkeän signaalin. Lue näkemyksemme markkinoista ja lähiaikojen suunnasta.

Julkaistu: 11.11.2019 Kirjoittaja:

markkinaympäristö

Osakesijoittaja – seuraa korkomarkkinaa

Jokaisen osakesijoittajan kannattaa seurata korkomarkkinaa. Se on huomattavasti osakemarkkinaa suurempi ja kauppaa käydään eri tavalla kuin osakkeilla. Korkomarkkina ei ole herkkä laumakäyttäytymiselle, eikä korkomarkkinoilla tapahdu samanlaisia ylilyöntejä kuin osakemarkkinoilla.

Korkomarkkina kertoo myös paljon vallitsevasta riskitilanteesta sekä odotetusta talouskasvusta. Jos riskilainojen ja turvallisten lainojen välinen korkoero levenee, se kertoo markkinoille riskien kasvusta ja toisin päin. Lisäksi, jos pitkien valtionlainojen korko laskee, se kertoo alentuneista talouskasvuodotuksista ja päinvastoin.

Korot ovat kääntyneet voimakkaaseen nousuun

Lokakuussa 2018 USA:n 10-vuotisen valtionlainan korko kävi 3,2 %:ssa. USA:n keskuspankilla oli koronnostosykli päällä ja he suunnittelivat jopa neljää koronnostoa. Osakemarkkina rytisi yli 20 % ja valtionlainojen korot kääntyivät laskuun. Tammikuussa 2019 Fedin äänensävy oli jo toisenlainen. Lopulta Fed päätyikin elvyttämään ja ohjauskorkoa on laskettu kolme kertaa vuoden 2019 aikana. Korot ovat laskeneet yli 50 %. USA:n 10-vuotinen valtionlainan korko teki pohjakosketuksen syyskuussa 1,46 %:ssa.

Juuri, kun sijoittajat ovat päässeet ihmettelemästä historiallisen alhaisia korkoja, ne ovat kääntyneetkin jyrkkään nousuun. USA:n 10-vuotinen valtionlainan korko on noussut kahdessa kuukaudessa 0,5 %-yksikköä 1,95 %:iin ja Saksan -0,70 %:sta -0,26 %:iin.

Osakesijoittaja kannalta positiivista on, että korkokäyrä on normalisoitunut. Elokuussa osakemarkkinat säikähtivät, kun korkokäyrä kääntyi ja lyhyiden (2-vuotisten) valtionlainojen korko oli korkeampi kuin pitkien (10-vuotisten). Tämä negatiivinen korkoero on ennustanut hyvällä onnistumisprosentilla taantumia. Tällä kertaa signaali oli kuitenkin virheellinen ja johtui Fedin liian korkeasta ohjauskorosta ja 10-vuotisten lainojen korkeasta kysynnästä. Tällä hetkellä korkoero on 0,26 %-yksikköä.

Valtionlainojen korot ovat kääntyneet nousuun

Sijoittajan näkökulma

Olemme päivittäneet Markkinakatsaus: mistä tuottoa? -analyysiin tuoreen sijoitusnäkemyksemme. Markkinariskit ovat laskeneet ja osakemarkkinoiden näkymät ovat positiiviset. Suurin lähiaikojen riski on se, ettei Kiina ja USA saa kauppasotaan sopua. Tämä olisi viime aikaisten tietojen valossa markkinoille iso pettymys. Sykliset osakkeet ja kauppasodasta kärsineet osakkeet romahtaisivat ja varoja ohjautuisi defensiivisiin osakkeisiin.

Ennakoimme, että osakemarkkinoiden volatiliteetti pysyy alemmalla tasolla kuin edellisen 12 kuukauden aikana. Emme usko lähiviikkoina voimakkaaseen kurssinousuun, sillä katalyytit ylös päin ovat vähissä. Valtaosa positiivisista asioista on jo kursseissa. Ennakoimme, että talousluvut yllättävät vuoden edetessä ja etenkin alkuvuonna 2020 positiivisesti, mikä tukee osakkeita. Nyt nähty vahva nousu voi johtaa voittojen kotiuttamiseen. Ennakoimme, että tästä johtuva kurssilasku jää kuitenkin vähäiseksi ja laskut kannattaa käyttää ostopaikkoina. Mikäli kauppasopu ei toteudu, tämä aiheuttaa osakemarkkinoiden laskun.

Katso tuore sijoitusnäkemys Markkinakatsaus: mistä tuottoa? Olemme päivittämässä myös Mallisalkkuja muutuneeseen markkinatilanteeseen.

Lue päivitetty markkinakatsaus
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy