Modulight anti banneri

Fed leikkasi kolmannen kerran ohjauskorkoa – positiivista talouskasvulle ja syklisille osakkeille

Yhdysvaltain keskuspankki Fed leikkasi jälleen ohjauskorkoa. Markkinat ottivat leikkauksen positiivisesti. Mitkä ovat näkymät osakemarkkinolle?

Julkaistu: 31.10.2019 Kirjoittaja:

FED korko markkinaympäristö osakkeet

Fedin kolmas koronlasku

Yhdysvaltain keskuspankki Fed laski ohjauskoron 1,50 – 1,75 %:iin. Ohjauskorkoa on nyt laskettu kolme kertaa lyhyen ajan sisään vuonna 2019. Vuosi sitten 2018 syksyllä Fed itse ennusti ja markkinat odottivat kolmea koronnostoa vuodelle 2019. Tilanteet muuttuvat nopeasti.

Keskuspankin lausunnon mukaan työmarkkinat ovat pysyneet vahvoina ja työttömyysaste matalalla tasolla. Vaikka yksityinen kulutus kasvanut vahvasti, yritysten investoinnit ja vienti ovat olleet heikkoja. Fed siten vahvisti sen, että globaali teollisuus on matalasuhdanteessa. Tämä on myös näkynyt suomalaisten syklisten pörssiyhtiöiden Q3-raporteissa.

Seuraavaksi Fed aikoo katsoa, miten talousdata ja inflaatio kehittyvät kolmen koronleikkauksen jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että näillä näkymin Fed ei leikkaa ohjauskorkoa enää tänä vuonna. Toisaalta koronnostojakaan ei ole odotettavissa. Fedin pääjohtaja Powell kommentoi myös, että odottaa positiivista ratkaisua kauppasodassa, eikä usko kovaan Brexitiin. Kaikki nämä ovat positiivista talouskehitykselle ja osakkeille.

Markkinat ottivat Fedin päätöksen positiivisesti ja pääindeksit päätyivät plussalle. S&P 500 -indeksi nousi 0,3 %, Dow 0,4 % ja Nasdaq 0,3 %.

Sijoittajan näkökulma

Käynnissä olevalla tuloskaudella vakaat laatuyhtiöt ovat olleet hyviä. Syklisillä yhtiöillä on ollut vaikeampaa. Esimerkiksi Stora Enson tulos laski vuoden takaisesta 35 %, Nokian Renkaiden 20 % ja SSAB:n peräti 77 %. Syklisten heikko kausi on jatkunut nyt vuoden 2018 alusta lähtien. Elvyttävällä politiikalla Fed yrittää saada vauhtia teollisuuteen. Tueksi tarvitaan positiivinen ratkaisu kauppasodassa. Mikäli molemmat toteutuvat, vuosi 2020 on hyvä syklisille osakkeille.

Pörssiyritysten ohjauksissa Q4:lla markkinan odotetaan pysyvän heikkona. Pieni positiivinen indikaattori on, että teollisuusmetallien hinnat ovat kääntyneet globaalisti nousuun (punainen viiva). Myös riski-indikaattorimme suunta on alas päin. Nämä ja muut tärkeät riski- ja talousindikaattorit sekä osakemarkkinoiden tunnusluvut löytyvät Markkinaympäristöstä. Historiassa kolmea ohjauskoron leikkausta on seurannut osakemarkkinoiden nousujakso. Nyt tilannetta sotkee kauppasota, jonka tulemaa sijoittajan on seurattava.Loihde listautuminen banneri


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


FI_Free_stocks

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxNew call-to-action
New call-to-action
Sijoitusyhtiön perustaminen -WEBINAARI ke 29.9. klo 17 REKISTERÖIDY
New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy