Markkinatilanne on jälleen muuttunut osakkeita suosivaksi

Markkinatilanteet muuttuvat nyt poikkeuksellisen nopeasti. Tässä kooste viimeaikaisista käänteistä. Mitä sijoittajan pitäisi tehdä?

Julkaistu: 12.09.2019 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Markkinatilanteet muuttuvat nopeasti

Sijoittajat ovat saaneet tottua viimeisen parin vuoden aikana nopeasti muuttuviin markkinatilanteisiin. Vuonna 2017 osakemarkkinat nousivat tasaisesti ja volatiliteetti oli ennätysalhaalla. Nousutrendi päättyi 5.2.2018, jolloin osakemarkkinat rytisivät globaalisti.

Tämän jälkeen sijoittajan riesana ovat olleet korkoja aggressiiviseti nostanut Fed, presidentti Trumpin twiitit, hidastunut talouskasvu, pörssiyhtiöiden tulosvaroitukset ja ennen kaikkea kauppasota, joka alkoi vuosi sitten. Markkinat ovat liikkuneet kyseisten riskien tahtiin ja tunnelmat ovat vaihtuneet pessimistisistä optimistisiin.

Kauhun hetkiä markkinoilla nähtiin loppuvuonna 2018, kun osakeindeksit laskivat kaikkialla yli 20 % kahdessa kuukaudessa. Tämän jälkeen keskuspankit ovat siirtyneet elvyttävälle kannalle, mutta muut riskit ovat säilyneet.

Markkinoiden viimeisimmät käänteet ovat aiheuttaneet korkokäyrän muutokset ja kauppasota. Tilanteet ovat muuttuneet nopeasti. Tämän huomaa jo lukiessa markkinaympäristöstä kirjoittamiamme artikkeleita.

Pitkällä aikajänteellä sijoittajan ei kannata reagoida informaatiotulvaan

Pitkäntähtäimen sijoittajan ei kannata reagoida jokaiseen markkinakäänteeseen. Tällöin tulee helposti tehtyä virheitä. Esimerkiksi, jos sijoittaja on pois osakemarkkinoilta parhaimpina nousupäivinä, menettää sijoittaja merkittävän osan pitkän aikavälin tuotosta.

Tärkeintä on aika ajoin tarkastella omaa salkkua ja sijoitussuunnitelmaa. Nykyisessä markkinatilanteessa salkun pitää olla laajasti hajautettu. Sijoittaja.fi:n jäsenille suunnatussa Markkinakatsaus: mistä tuottoa? -analyysissa ja Markkinaympäristö-osiossa olemme suosineet osakkeita korkojen kustannuksella. Osakkeissa ja mallisalkuissamme olemme suosineet laatua, defensiivisiä osakkeita, megatrendiä ja laadukkaita kasvuyhtiöitä.

Markkinaympäristössä on aktiivisille sijoittajille suunnattu neljän liikennevalon malli, joka kertoo kannattaako sijoittajan suosia vai välttää osakkeita. Alkuviikosta malli kääntyi takaisin vihreälle, suosi osakkeita -tasolle. Tähän vaikutti parantunut markkinatilanne, jossa syynä on positiiviset viestit ratkaisusta kauppasotaan. Kotimaisiin osakkeisiin sijoittavat ovat huomanneet positiivisen trendin syklisten osakkeiden kurssikehityksessä. Sykliset metsä-, metalli- ja teollisuusosakkeet ovat olleet viime viikkoina nousussa.

Miten markkina liikkuu jatkossa?

Osakemarkkinoiden suuntaa on mahdoton ennustaa. Tällä hetkellä trendi on kuitenkin positiivinen. Avainasemassa on Fedin syyskuinen kokous (17-18.9.). Markkinat odottavat 90 %:n todennäköisyydellä ohjauskoron 0,25 %-yksikön laskua.

Seuraava vieläkin tärkeämpi hetki osakemarkkinoiden näkökulmasta on lokakuulle suunnitellut USA:n ja Kiinan väliset neuvottelut ratkaisusta kauppasotaan.

Onkin todennäköistä, että osakkeiden positiivinen vire kestää kauppasotaneuvotteluihin asti. Mikäli Fed ei tuota pettymystä ja huhut ratkaisusta pysyvät myönteisinä, sykliset osakkeet kehittyvät defensiivisiä osakkeita paremmin. Kauppasodan päättyminen olisi jälleen uusi positiivinen sysäys osakkeille. Tästä ei kuitenkaan kauppasotahistorian valossa ole mitään takeita.

Sijoittajalla on siten nyt useampi viikko aikaa suunnitella omaa pelikirjaa ja tehdä muutoksia salkkuun. Suosittelemme seuraamaan riski-indikaattorimme kehitystä ja pitämään salkun laajasti hajautettuna. Pidämme laatuosakkeita turvallisimpina osakevalintana. Syklisissä osakkeissa on suurin nousupotentiaali, mutta sijoittajan pitää ymmärtää, että, jos ratkaisua kauppasotaan ei tule, joutuvat sykliset jälleen markkinoiden tulilinjalle.

Liity jäseneksi ja hyödynnä sijoittajan työkaluja

 • Löydä laatuosakkeet ja oman sijoitustyylisi osakkeet Suomalaisten osakkeiden osaketyökalulla ja Kansainvälisten osakkeiden osaketyökalulla
 • Katso ideoita Mallisalkuista
 • Seuraa sijoittajan tärkeimpiä indikaattoreita Markkinaympäristöstä
Aloita Sijoittaja.fi-jäsenyys tästä!
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy