Tuloskooste sijoittajan näkökulmasta. Mikä paras? Stockmann, Tokmanni vai Verkkokauppa.com?

Tuloskauden viimeisellä viikolla kulutussektorin Stockmann, Tokmanni ja Verkkokauppa.com julkistivat tuloksensa. Minkä suoritus oli paras?

Julkaistu: 09.08.2019 Kirjoittaja:

osakkeet tulokset

Kulutussektorin kaupat

1 Tokmanni

Tokmannin suoritus oli selvästi kolmikon paras. Yhtiön strategia toimii ja todennäköisesti myös hiipuva suhdanne tukee halpakauppoja. Tokmanni on sijoittajan valinta kulutussektorin kolmikosta.

Tokmannin liikevaihto oli 239,9 M€ (ennuste 240,5 M€) ja vertailukelpoinen liiketulos 18,7 M€ (ennuste 14,2 M€). Johto oli tyytyväinen toisen neljänneksen liiketoiminnan kehitykseen. Myynti kasvoi hyvin ja kannattavuus parani merkittävästi. Hyvää kehitystä tuki osaltaan myös pääsiäisen ajoitus huhtikuulle. Kevätsesongin myynnin rakenne painottui omiin tuotemerkkeihin, joka vaikutti positiivisesti kannattavuuteen. Erityisesti puutarhakalusteiden, kukkien ja kodin sisustuksen tuotteiden myynti oli vahvaa. Kausivaihtelusta johtuen yleensä isompi osa Tokmannin liikevaihdosta ja tuloksesta kertyy toisella vuosipuoliskolla.

Näkymät ennallaan. Tokmanni ennustaa hyvää liikevaihdon kasvua vuodelle 2019 perustuen vuonna 2018 hankittujen ja avattujen uusien myymälöiden sekä vuonna 2019 avattavien myymälöiden tuomaan liikevaihtoon sekä vertailukelpoiseen liikevaihdon lievään kasvuun. Konsernin kannattavuuden (vertailukelpoinen liikevoittomarginaali) odotetaan paranevan viime vuodesta.

2 Stockmann

Stockmannin suoritus ei ollut hyvä, mutta koska rima oli niin alhaalla, pystyi Stockmann ylittämään sen tuloksen osalta. Lisäksi toimeenpaneva puheenjohtaja Lauri Ratia valoi uskoa katsauksessaan. Nostamme siksi Stockmannin hopeasijalle ja rohkean nostalgikon harkintalistalle.

Stockmannin liikevaihto oli 242,3 M€ (ennuste 257,9 M€) ja oikaistu liiketulos 16,2 M€ (ennuste 13,9 M€). Kaikkien segmenttien oikaistu liiketulos heikkeni vertailukaudesta. Hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia valoi kuitenkin uskoa. Liiketoiminnat yritettään saada käännettyä kestävälle tasolle vuoteen 2021 mennessä. Muutosohjelman tavoitteena ovat vähintään 40 miljoonan euron säästöt vuoteen 2021 mennessä ja se etenee suunnitelmien mukaisesti. Stockmannin oma verkkokauppa jatkoi kasvuaan ja sen myynti nousi 22 % vuoden ensimmäisellä puoliskolla ja Lindexin verkkokauppa kasvoi vuoden 2019 ensimmäisen puoliskon aikana 30 %. Yhtiö myös valitsi uuden toimitusjohtajan ja talousjohtajan: Jari Latvasen ja Pekka Vähähyypän.

Näkymät ennallaan. Stockmann arvioi konsernin oikaistun liikevoiton ilman Nevsky Centreä, mutta huomioiden IFRS 16 -standardin vaikutuksen, olevan vuoden 2018 tasolla. Yhtiö myös selvittää Lindexin myyntiä.

3 Verkkokauppa.com

Verkkokauppa.com kasvoi mallikkaasti, mutta kannattavuus on heikko ja laskutrendissä. Operatiivinen tulos oli nippa nappa positiivinen ja laski selvästi vertailukaudesta. Verkkokaupan suoritus tuskin innostaa sijoittajia ja yhtiö saa tyytyä pronssisijaan.

Verkkokauppa.comin liikevaihto oli 108 M€ (vertailukausi 102 M€) ja liiketulos 0,2 M€ (vertailukausi 1,0 M€). Johdon mukaan yhtiö on pystynyt kasvustrategiansa mukaisesti kasvamaan markkinaa nopeammin ja samalla kasvattamaan markkinaosuuksiaan. Edellisvuosien mukaisesti yhtiö odottaa jälkimmäisen vuosipuoliskon olevan kannattavuudeltaan ensimmäistä vuosipuoliskoa parempi. 

Yhtiön tulos on ensimmäisellä vuosipuoliskolla viime vuotta jäljessä, joten koko vuoden tulos asettunee ohjauksen alalaitaan. Ohjaus: Vuonna 2019 liikevaihdon odotetaan olevan 500–550 miljoonan euron välillä (478 miljoonaa euroa vuonna 2018) ja liiketuloksen odotetaan olevan 11–17 miljoonan euron välillä (13,3 miljoonaa euroa). 

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

 • Osavuosikalenteri
 • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
 • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat kaiken hyödyn irti tuloskausisisällöstä.

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!

 

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy