Pelkää, kun muut ahnehtivat

Sijoittajat näyttävät ensimmäisiä merkkejä ahneudesta kauppasotapelkojen lievitettyä. Historiallisesti vastaavat tilanteet ovat usein ennakoineet matalia tuottoja osakemarkkinoilla.

Julkaistu: 18.07.2019 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

“Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful”

― Warren Buffett

Ole ahne, kun muut pelkäävät

Warren Buffett kehottaa olemaan ahne silloin, kun muut sijoittajat valtaa pelko ja paniikki. Tällaiset tilanteet tarjoavat rauhalliselle sijoittajalle loistavia paikkoja löytää laadukkaita osakkeita alihintaan. Samalla Warren Buffettin kaltaiselle suursijoittajalle tarjoutuu mahdollisuuksia ostaa suuria osake-eriä paniikkimyynnin synnyttämässä kaupankäyntivolyymin nousussa.

Edellisen kerran tällainen täysin poikkeuksellinen ostopaikka tarjoutui jouluaattona, kun taantumapelko ja pelko osakemarkkinan romahduksesta valtasi sijoittajien mielet. Lopullinen myyntiaalto tapahtui, kun maailman seuratuin osakeindeksi S&P 500 tipahti paljon seuratun 200 viikon liukuvan keskiarvon alle. Romahduksesta noustiin kuitenkin nopeasti. Maailman osakkeiden tuotto jouluaaton pohjilta tähän päivään: +25,1 %

Kuvakaappaus: Twitter. Joulukuussa lehdistön lifestyle-osioissakin povattiin markkinaromahdusta.

Valppaimmat sijoittajat pystyivät hyödyntämään myös kesäkuun alun myyntiaallon, jolloin sijoittajat päättivät siirtyä joukolla osakemarkkinoilta kultaan ja valtionlainoihin kauppasotapelkojen jyllätessä kovimmillaan. 3.6.2019 osakkeiden ja valtionlainojen sentimenttiero kasvoi poikkeuksellisen suureksi ja kääntyi ympäri, vain muutamaa päivää myöhemmin saatiin kauppasopu Meksikon kanssa ja osakemarkkinat kääntyivät nousuun. Maailman osakkeiden tuotto pohjilta tähän päivään: +7,8 %

Jotkin sentimenttimittarit paljastivat onnistuneesti myös 3.6.2019 markkinapohjan.

Pelkää, kun muut ahnehtivat

Vastaavasti, kun muut sijoittajat ryhtyvät ahnehtimaan ja ostamaan osakkeita siinä pelossa, että jäävät paitsi noususta, Warren Buffett kehottaa varovaisuuteen. Tällöin lähes kaikki raha on jo markkinoilla mukana, ja lisänousulle on vain vähän tilaa. Markkinan tuotto-odotukset ovat matalat.

Edellisinä kertoina tällaisia tilanteita syntyi tammi- ja syyskuussa 2018 sekä huhtikuussa 2019. Noilla kerroilla maailman osakkeet tippuivat sentimentin huippulukemista lyhyen aikavälin markkinapohjiin -8,9 %, -16,1 % ja -6,1 %. Monet yksittäiset pörssi-indeksit tipahtivat huomattavasti enemmänkin.

Sijoittaja.fi:n sentimentti-indikaattori kertoo jälleen kerran kohonneesta sentimentistä, ja kehottaa valppauteen markkinoilla mikäli riskit nousevat. Aina näin ei tapahdu: suurten korjausliikkeiden jälkeen esimerkiksi vuoden 2016 lopulla ja vuonna 2017 korkeat sentimenttilukemat eivät juuri hidastaneet markkinan menoa.

Sentimentti-indikaattori on lievästi kohollaan, ja kehottaa varovaisuuteen markkinoilla mikäli markkinariskit nousevat uudestaan.

Toistaiseksi riskit ovat matalalla “Suosi Osakkeita” -tasolla, mikä tukee osakemarkkinoita.

Johtopäätökset sijoittajalle

Markkinariskit ovat “Suosi osakkeita”-tasolla ja laskussa. Lyhyellä aikavälillä kuitenkin useat sentimenttimittarit ja Sijoittaja.fi:n yhdistelmämittari näyttävät merkkejä ainakin lievästi kohonneesta sentimentistä osakemarkkinoilla. Tämä kasvattaa korjausliikkeen riskejä, mikäli markkinariskit kääntyvät nousuun esimerkiksi Q2-tuloskauden tulospettymysten tai Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan kiristymisen myötä.

Matalalla tasolla pysyttelevät finanssiriskit ja viitteet talouskasvun elpymisestä vihjaavat mahdollisen korjausliikkeen jäävän lyhyeksi, ja tarjoavan oivan ostopaikan osakkeisiin.

Seuraa tilanteen etenemistä Markkinaympäristössä ja tuloskauden artikkeleissa!

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy