neuvottelimme edun etoroon

Talousyllätysten indikaattori kertoo, milloin osakkeet kääntyvät takaisin nousuun

Talousyllätysten negatiivinen jakso on ollut poikkeuksellisen pitkä. Tämä selittää paljon siitä, miksi osakkeet ovat käytännössä polkeneet paikallaan tammikuusta 2018 lähtien. Osakkeet tarvitsevat talouslukujen tuen kääntyäkseen takaisin nousumarkkinaan.

Julkaistu: 10.07.2019 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Taustaa

Talousyllätykset vertaa toteutuneita talouslukuja ekonomistien ennusteisiin. Talousyllätykset kehittyvät tyypillisesti melko selvissä trendeissä. Osakekurssien ja talousyllätysten välillä on usein vahva korrelaatio siten, että talousyllätysten kehitys ennakoi usein osakekurssien kehitystä. Positiiviset talousyllätykset vahvistavat pörssiyhtiöiden tulosodotuksia ja nostavat kursseja. Vastaavasti negatiiviset talousyllätykset laskevat tulosodotuksia.

Talousyllätysten kehitys historiallisen heikkoa

Alla olevasta kuvaajasta voidaan havaita, että talousyllätysten (toteutuneet talousluvut vs. ekonomistien odotukset) piikki osui vuoden 2018 alkuun (musta viiva). Hieman tämän jälkeen tammikuun lopussa 2018 osakemarkkinat tekivät huippukosketuksensa (punainen viiva). Osakemarkkinat ovat kolme kertaa yrittäneet rikkoa tammikuisen huipun, mutta yksikään yritys ei ole jäänyt pitkäkestoiseksi.

Yhtenä syynä on ollut heikentyvä talouskasvu. Talousyllätykset ovat olleet negatiivisia keväästä 2018 lähtien.

Johtopäätökset sijoittajille

Nykyisessä markkinaympäristössä sijoittajan kannattaa tarkailla erityisesti talousyllätysten trendiä. Keskuspankit ovat elvyttävällä kannalla, mikä tukee taloutta. Vastaavasti kauppasotaan saatiin aselepo, mutta tariffit ovat edelleen voimassa, mikä hidastaa taloutta. Kun talousyllätysindikaattori (musta viiva) nousee yli nollarajan, saavat osakkeet tarvitsemansa tuen ja tammikuinen 2018 edellisen nousujakson huippu voidaan jättää selvästi taakse.

Seuraa sijoittajan tärkeimpiä indikaattoreita Markkinaympäristössä.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!neuvottelimme edun etoroon


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy