Markkinakatsaus: riskit laskusuunnassa – isot yritysjärjestelyt jatkuvat.

Markkinoilla riskit laskussa. Metso ja Outotec yhdistyvät. YIT myi Lemminkäisen ydinliiketoiminnan. Lue näkemyksemme markkinoista ja isoista yritysjärjestelyistä.

Julkaistu: 04.07.2019 Kirjoittaja:

korko markkinaympäristö osakkeet

Riskit laskussa

Markkinaympäristö-osiosta löytyvä kokonaisriski-indikaattori on laskussa. Lyhyen tähtäimen riskien suunta laski jo “suosi osakkeita” -tasolle, mutta hieman hitaammin reagoiva kokonaisriski-indikaattori on lievästi vielä punaisen puolella. Volatiliteetti on laskussa ja sijoittajien sentimentti nousussa pessimistisiltä tasoilta. Osakkeet ovat tällä viikolla vahvistuneet, kiitos kauppasodassa saavutetun aselevon.

Talousindikaattorit ovat kaikkialla jatkaneet heikentymistään. Esimerkiksi euroalueen ostopäällikköindeksi ennakoi taantumaa. USA:ssa talousluvut olleet parempia, mutta sielläkin työllisyysluvut ovat laskeneet ja edellisten kuukausien lukemia on vedetty alas päin. Heikkojen talouslukujen vuoksi keskupankit ovat kääntäneet kelkkansa kiristävästä talouspolitiikasta elvyttävään. USA:n keskuspankin Fedin ennakoivaan laskevan ohjauskorkoa heinäkuun kokouksessa. Lue tästä, miten korkojenlasku vaikuttaa sijoitussalkkuusi.

Korkomarkkinat ovat reagoineet keskuspankkien politiikan muutoksiin ja talouslukuihin. Korot ovat laskeneet hyvin alhaisille tasoille. Korkojen laskuun on edellisten lisäksi vaikuttanut myös sijoittajien hakeutuminen turvasatamiin, kuten valtionlainoihin ja kultaan. Osakkeissa sijoittajat ovat suosineet kasvua ja defensiivisiä. Sykliset osakkeet ovat sijoittajien inhokkeja.

Suomen valtionlainan korko on laskenut negatiiviseksi. USA:ssa korko on laskenut nopeasti yli 3 %:n tasolta alle 2 %:iin. Jopa Kreikan valtionlainankorko on laskenut 2 %:iin. Sijoittajat pitävät korkoinstrumentteja nyt turvasatamina ja tuottoa haetaan luottoriskistä välittämättä. Sijoittajan kannattaa varoa korkosijoituksia, sillä parhaat tuotot ovat nyt takana (mikäli korot kääntyvät nousuun, velkakirjojen arvot laskevat). On myös hyvä huomata, että mitä alemmalle korot laskevat, sitä houkuttelevammaksi osakkeet muuttuvat.

Isoja yritysjärjestelyjä: Metso ja Outotec fuusioituvat

Kirjoitimme kesäkuussa, että ennakoimme syklisten osakkeiden yrityskauppojen vilkastuvan. Potentiaalisella ostokohdelistallamme oli Outotec, joka tänään kertoi fuusioituvansa Metson kanssa. Markkinat ottivat uutisen vastaan positiivisesti, mutta molempien yhtiöiden kurssit ovat tulleet alas päivän korkeimmilta tasoilta. Myimme Metsot pois Laatuosake-salkusta, sillä Metson laatu heikkenee Outotecin oston seurauksena. Lisäksi haluamme perehtyä uusiin yhtiöihin tarkemmin ja harkita, tuleeko Laatuosakesalkkuun Metso Outotec vai Metso Flow Control -yhtiön osakkeita.

Joka tapauksessa ennakoimme, että fuusio ja Metso Flow Controlin erottaminen omaksi listayhtiöksi on pitkässä juoksussa osakkeenomistajille hyvä asia. Etenkin Outotecin omistajat hyötyvät yhdistymisestä. Näin ison fuusion sulattelu voi kuitenkin ottaa aikansa. Näin on osoittautunut YIT:n ja Lemminkäisen fuusiossa sekä Konecranesin ja Terexin yhdistymisessä.

Alla pääkohdat yhtiöiden tiedotteista

 • Metso ja Outotec ovat sopineet yhdistävänsä Metso Mineralsin ja Outotecin luodakseen johtavan yhtiön, joka tarjoaa prosessiteknologiaa, laitteita ja palveluja mineraali-, metalli- ja kivenmurskausteollisuuden aloille. Metso Mineralsista ja Outotecista (pois lukien Metso Flow Control) muodostettavan Yhdistyneen yhtiön nimeksi tulee ”Metso Outotec”. Sen havainnollistava yhdistetty liikevaihto vuonna 2018 oli 3,9 miljardia euroa (noin 4,2 miljardia euroa, jos huomioidaan Metson äskettäin julkistetun McCloskeyn hankinnan vaikutus).
 • Metso Minerals ja Outotec odottavat saavuttavansa vähintään 100 miljoonan euron vuotuiset kustannussynergiat ennen veroja ja vähintään 150 miljoonan euron vuotuiset liikevaihtosynergiat, jotka tuottavat merkittävää lisäarvoa osakkeenomistajille.
 • Metso Flow Controlista tulee virtauksensäätöön keskittyvä, Neles-nimellä toimiva listayhtiö, jonka vuoden 2018 liikevaihto oli 593 miljoonaa euroa.
 • Yhdistyminen toteutetaan Metson osittaisjakautumisella siten, että kaikki Metso Mineralsiin liittyvät varat ja vastuut siirtyvät Outotecille Metson osakkeenomistajille annettavia Outotecin uusia osakkeita vastaan. Outotecin osakkeenomistajien osakeomistukset Outotecissa säilyvät ennallaan
 • Transaktion toteuttamisen yhteydessä Metson osakkeenomistajat saavat 4,3 Outotecin uutta osaketta jokaista täsmäytyspäivänä omistamaansa Metson osaketta kohden. Tämä tarkoittaa, että Metson osakkeenomistajat omistaisivat noin 78,0 prosenttia Metso Outotecin osakkeista ja äänistä ja Outotecin osakkeenomistajat omistaisivat noin 22,0 prosenttia Metso Outotecin osakkeista ja äänistä. Lisäksi Metson osakkeenomistajat säilyttävät nykyiset Metson osakkeensa, joista tulee Nelesin osakkeita
 • Metson nykyisestä toimitusjohtajasta Pekka Vauramosta tulee Metso Outotecin toimitusjohtaja ja Outotecin nykyisestä toimitusjohtajasta Markku Teräsvasarasta tulee Metso Outotecin varatoimitusjohtaja. Eeva Sipilästä tulee Metso Outotecin talous- ja rahoitusjohtaja ja varatoimitusjohtaja.

YIT myi asfalttiliiketoiminnan

Toinen iso yritysjärjestelyuutinen oli YIT:n ilmoitus Lemminkäisen ydinliiketoiminnan, asfalttiliiketoiminnan, myymisestä. YIT myy Pohjoismaiden päällystys- ja kiviainesliiketoiminnat Peabille 280 miljoonalla eurolla. YIT kirjaa kaupasta noin 40 miljoonan euron myyntivoiton, joka ei sisälly oikaistuun liikevoittoon ja tuloutuu kaupan toteuduttua arviolta tammikuussa 2020.

YIT:n tiedotteen mukaan yritysjärjestelyn myötä YIT:n liiketoimintarakenne selkeytyy, tase vahvistuu entisestään ja yrityksen liikevoiton vuoden sisäinen kausiluonteisuus tasoittuu. Kaupan myötä vapautuvilla pääomilla YIT vahvistaa yhtiön kasvua ja kannattavuuden paranemista strategiassa määritellyillä painopistealueilla: kaupunkikehittämisessä ja suhdanteita kestävissä liiketoiminnoissa.

Pidämme asfalttiliiketoiminnan myyntiä YIT:lle positiivisena ja ennakoimme, että kurssi voi vahvistua vuonna 2020 vähemmän kausivaihtelun ja riskitason laskun seurauksena. Sijoittajan on hyvä muistaa, että YIT:n kehitykseen vaikuttaa myös rakentamisen kysyntä, joka tällä hetkellä on laskusuunnassa.

Seuraa sijoittajan tärkeimpiä indikaattoreita

Seuraa riski-indikaattoria ja muita sijoittajan tärkeimpiä indikaattoreita Markkinaympäristössä.

 • Sijoitusnäkemys
 • Sijoittajan tärkeimmät talous- ja riski-indikaattorit
 • Osakemarkkinoiden arvostusluvut

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy