Miksi sijoittajan pitäisi omistaa nyt osakkeita, ei korkoja?

Osakkeiden tulostuotto E/P on kasvanut. Vastaavasti joukkovelkakirjalainojen ja bondien korkotuotto (yield) on laskenut. Tästä syystä osakkeiden tuottopreemio suhteessa korkoihin on noussut, mikä on usein ennakoinut osakkeiden nousua.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakkeiden tulostuotto E/P on kasvanut. Vastaavasti joukkovelkakirjalainojen ja bondien korkotuotto (yield) on laskenut. Tästä syystä osakkeiden tuottopreemio suhteessa korkoihin on noussut, mikä on usein ennakoinut osakkeiden nousua.

Osakkeiden ja korkojen arvostustasot

Osakkeiden arvostustasoa mitataan yleisimmin P/E-luvulla tai sen käänteisellä E/P-luvulla, josta käytetään nimitystä tulostuotto ja joka kertoo, montako prosenttia tulos on suhteessa osakkeen hintaan. Osakemarkkinoiden tulostuotto on myös yksinkertainen tuotto-odotus osakesijoittajan tuotolle. Maailman osakemarkkinoiden tulostuotto on noussut ja on 6,1 %.

Vastaavasti velkamarkkinoiden korkotuotto on laskenut ja on vain 1,4 %. Näin ollen osakemarkkinoiden tulostuoton ja korkotuoton erotus on 4,6 %. Erotuksesta käytetään nimitystä Fedin malli. Viimeksi erotus oli näin korkealla vuonna 2016 raaka-ainekriisin aikaan. Tämän kriisin ja kesäkuun 2016 Brexitin jälkeen osakemarkkinat nousivat lähes yhtäjaksoisesti puolitoista vuotta tammikuuhun 2018 asti.

Osakkeiden ja korkojen tuottoero kasvanut

Tuottoero on sijoittajille merkittävä siitä syystä, että se ohjaa sijoittajien varoja. Korkosijoituksiin on viime kuukausina ohjautunut varoja, mikä on nostanut velkakirjojen hintoja ja laskenut efektiivistä korkotuottoa. Korkotuotto on nyt niin matala, että korkosijoitukset eivät tarjoa sijoittajille juurikaan tuottoa, lähinnä turvaa osakemarkkinoiden mahdolliseen rytinään. Tuottoero osakkeiden ja korkojen välillä on kasvanut, mikä tekee osakkeista korkoja houkuttelevamman.

Syy tuottoeron kasvuun on, että sijoittajat ovat nyt pessimistisiä johtuen kauppasodasta ja talouskasvun hidastumisesta. Mikäli pessimistisyys väistyy, alkaa tuottohakuisuus ohjata sijoittajien päätöksentekoa. Tällöin sijoittajat pysähtyvät tarkastelemaan korkojen ja osakkeiden välistä tuottoeroa. Eron ollessa näinkin suuri osakkeiden hyväksi varoja aletaan allokoida suhteessa selvästi korkeamman tuotto-odotuksen osakesijoituksiin. Tämä nostaa osakkeiden hintoja.

Seuraa Markkinaympäristössä milloin riskinottohalukkuus palaa markkinoille

Seuraa Sijoittaja.fi:n Markkinaympäristöä. Kaikki olennainen markkinoista ja sijoittajan tärkeimmät indikaattorit. Markkinaympäristössä mukana mm. sijoittajien sentimentti, riski-indikaattorit ja osakkeiden tulostuoton ja korkotuoton erotus.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat