Osakemarkkinan riskit eivät hellitä – Riski-indikaattori: ”Vältä osakkeita”

Osakemarkkinan riskitaso pysyttelee yhä kohollaan kurssitrendin kääntymisestä huolimatta. Miten osakekurssit ovat kehittyneet historiallisesti vastaavissa tilanteissa?

Julkaistu: 13.06.2019 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Riski-indikaattori jatkaa nousussa

Uudistetun Markkinaympäristön etusivulta näet yhdellä vilkaisulla, mitä yksittäiset riski-indikaattorit kertovat osakemarkkinan riskeistä, ja miten niitä voi tulkita kokonaisuutena.

Liikennevalojen muotoon puettu yksinkertainen “risk-on/risk-off” -riskimalli kertoo, onko nyt syytä sijoittaa osakemarkkinoille (vihreä valo) vai pitää rahat matalan riskin kohteissa (punainen valo). Riskimallin tavoitteena on auttaa sijoittajia välttämään kaikkein suurimmat markkinalaskut. Malli on kehottanut välttämään osakkeita toukokuun 27. päivästä lähtien.

Indikaattoreiden mukaan markkinariskit edelleen kohollaan

Osakemarkkinat kääntyivät nopean laskun jälkeen takaisin nousuun kuukauden vaihteessa. Kurssitrendi näyttää siten suosivan jälleen osakkeita, mikä näkyy vihreänä valona “momentti”-indikaattorissa.

Kokonaisriski-indikaattori jatkaa kuitenkin yhä kohollaan ja nousuvireisenä, mikä pitää riskimallin “vältä osakkeita” -tilassa. Kokonaisriski-indikaattorin lasku matalampaan riskiin siirtäisi riskimallin takaisin “suosi osakkeita” -tilaan.

Vihreä valo kertoo matalista riskeistä, punainen valo kohonneista riskeistä. Riski-indikaattorit kehottavat suosimaan matalariskisiä kohteita (käteinen, arvometallit, valtionlainat).

Kokonaisriski-indikaattori yhä kohollaan ja nousussa

Kokonaisriski-indikaattori kertoo osakemarkkinan riskitasosta ja riskien suunnasta. Kokonaisriski-indikaattori kerää yhteen lukuisan määrän erilaisia markkinariskeistä ja niiden kehittymisestä kertovia mittareita. Näitä ovat esimerkiksi markkinoiden odotettu heilunta, korkokäyrän muoto, luottoriskien hinta, pankkien välisen rahoituksen riskilisien taso ja monet muut vastaavat riski- ja talousindikaattorit.

Miten osakemarkkina on tuottanut historiassa riskien ollessa koholla?

Historiallisesti osakemarkkinat ovat tarjonneet parasta tuottoa riskien ollessa matalalla tasolla tai selvässä laskussa. Tällöin myös markkinoiden heilunta on ollut vähäisintä. Vastaavasti riskien ollessa koholla osakkeiden tuotto-odotukset ovat olleet heikot ja nopeat heilahdukset hinnoissa todennäköisiä. Tyypillisesti kaikkein suurimmat lyhyen aikavälin nousut ja laskut tapahtuvat riskien ollessa koholla.

Suurimpien laskujen ohella myös suurimmat lyhyen aikavälin nousut nähdään useimmiten riskitason ollessa koholla.

Uudistunut Markkinaympäristö

Perehdy syvemmälle markkinatilanteeseen lukemalla tuoreet markkinakommentit Markkinaympäristön etusivulta ja seuraamalla yksittäisten riski-indikaattorien kehitystä. Seuraamalla säännöllisesti Markkinaympäristöä voit välttää pahimmat tappiot osakemarkkinoilla ja parantaa pitkän aikavälin tuottojasi.

Markkinaympäristön riski-indikaattoreita päivitetään viikoittain pääsääntöisesti keskiviikkona, ja talouden isosta kuvasta kertovia talousindikaattoreita ja tuotto-odotuksia päivitetään kuukausittain. Tarkistamalla markkinaympäristön tilanteen säännöllisesti, saat aina ajantasaisen kuvan markkinatilanteesta.

Tutustu uudistettuun Markkinaympäristöön tästä

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy